
Σκληραίνει και άλλο την τακτική της η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στις εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια κατά του κορονοϊού και με τις οποίες η Κομισιόν έχει υπογράψει συμφωνίες, με τον Σαρλ Μισέλ να αναφέρει ότι εάν δεν λυθεί το θέμα μέσω του διαλόφου θα ακολουθηθεί η νομική οδός.
Την ίδια ώρα η αρμόδια επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να πείσει τις εταιρείες – και ιδίως την «AstraZeneca» – να τηρήσουν τα υπεσχημένα, χωρίς φυσικά να μασάει τα λόγια της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποιεί, παράλληλα, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ακόμη και με «εφόδους» – όπως στην «AstraZeneca» – για να πιστοποιήσουν ότι εταιρείες λένε την αλήθεια.
Το μεσημέρι της Πέμπτης (28/01) έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ρίχνει στο τραπέζι τα νομικά μέσα που μπορεί να ενεργοποιήσει η ΕΕ.
Συγκεκριμένα ο Σαρλ Μισέλ, σε επιστολή του αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να εξετάσει νομικά μέσα για να διασφαλίσει την τροφοδοσία της σε εμβόλια κατά της Covid-19 τα οποία πρέπει να λάβει βάσει συμβολαίου, εάν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις αποτύχουν.
EU should consider legal means to secure promised vaccines: Charles Michel https://t.co/5OqzT4IFp7
— Hindustan Times (@HindustanTimes) January 28, 2021
«Υποστηρίζω όλες τις προσπάθειες για την επίλυση του θέματος με τις εταιρείες μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης», δηλώνει ο Σαρλ Μισέλ σε επιστολή του της 27ης Ιανουαρίου προς τους 27 ηγέτες της Ένωσης.
«Εάν δεν μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική λύση, πιστεύω, ωστόσο, ότι οφείλουμε να εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές και να κάνουμε χρήση όλων των νομικών μέσων και των μέτρων επιβολής που έχουμε στην διάθεσή μας σύμφωνα με τις Συνθήκες», καταλήγει.
EU Council Pres Charles Michel sends a letter to leaders making clear that the EU will consider legal means to secure the vaccines promised by #AstraZeneca
The EU has asked AstraZeneca if the firm can divert supplies from Britain,which officials say should also be their stock pic.twitter.com/Mi3KNXXxZs
— Gavin Lee (@GavinLeeBBC) January 28, 2021
Υπενθυμίζεται ότι με την «AstraZeneca» η Κομισιόν έχει μεγάλη κόντρα σε σχέση με τις δόσεις. Με τη μείωση των εμβολίων είναι στο 75% και όχι στο 60%.
Την ίδια ώρα, που οι Αρχές στη Γερμανία ανέφεραν ακατάλληλο για άτομα άνω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού.
Η Κομισιόν ανακοινώνει την Παρασκευή λεπτομέρειες για τις εξαγωγές εμβoλίων από την ΕΕ
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει την Παρασκευή (29/01) τις λεπτομέρειες μηχανισμού που θα απαιτεί ειδοποίηση και άδεια για τις εξαγωγές εμβoλίων κατά της Covid-19 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τις μειώσεις των ποσοτήτων των προγραμματισμένων παραδόσεων εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στις 27 χώρες μέλη.
Η Κομισιόν, η οποία συντόνισε την συλλογική διαδικασία παραγγελιών εμβολίων, ανακοίνωσε την Τρίτη (26/01) ότι θα προτείνει την επιβολή διαδικασίας καταγραφής των εξαγωγών εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν μονάδες παραγωγής στο ευρωπαϊκό έδαφος και αυτό για την ενίσχυση της διαφάνειας.
Την Πέμπτη, η Κομισιόν διευκρίνισε ότι η πρότασή της αφορά την διαφάνεια και την παροχή εξουσιοδότησης.
«Η απόφαση για την έναρξη εφαρμογής του μηχανισμού θα ληφθεί την Παρασκευή», διευκρίνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πληροφορήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία AstraZeneca θα μειώσει τις παραδόσεις του εμβολίου της κατά 60% περίπου εξαιτίας προβλημάτων παραγωγής. Περικοπές στην τροφοδοσία της Ευρώπης σε εμβόλια έγιναν και από την εταιρεία «Pfizer».
(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)
Πηγή: altsantiri.gr