Κοινή ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα25 για το Πολυτεχνείο: Να αποσυρθεί η απόφαση για τις δημόσιες συναθροίσεις

Με αφορμή την απαγόρευση του εορτασμού της 17ης Νοέμβρη
ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπογράψουν για πρώτη φορά κοινό κείμενο το οποίο «καταδικάζει την αντιδημοκρατική απόφασης της κυβέρνησης για καθολική απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων».

Αναφέρονται, φυσικά και στην απαγόρευση των συναθροίσεων (κρίθηκε αντισυνταγματική από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων), με βάση το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Σημειώνεται ότι για το θέμα ξέσπασε, νωρίτερα, μεγάλη διαμάχη ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Στο κείμενο, που κυκλοφόρησε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, επικρίνεται έντονα η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και ζητείται η άμεση ανάκλησή της.

Το κείμενο αναφέρει τα εξής:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό.

Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Υπενθυμίζεται ότι είχε γίνει γνωστή η απαγόρευση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, λόγω του κορονοϊού και από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ ακολούθησε την Παρασκευή (13/11) διπλή έφοδο της ΕΛΑΣ στο ίδρυμα Πολυτεχνείο και στην Πολυτεχνειούπολη. Εκεί όπου έγιναν 92 προσαγωγές… Έγινε έφοδος της ΕΛΑΣ και στα Εξάρχεια, ακολούθησαν νέες προσαγωγές, και ένταση έξω από τη ΓΑΔΑ. Τελικά, αφέθηκαν ελεύθεροι οι 91 συλληφθέντες σε Πολυτεχνείο και Πολυτεχνειούπολη.

Με το ΚΚΕ να κάνει επίθεση στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναφέροντας: «Επιμένει στο παραλήρημα για το Πολυτεχνείο, ως αντιπερισπασμό». 

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...