Κικίλιας: Στο 32% η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη – «Δεν είναι υψηλά τα ποσοστά θνητότητας στις ΜΕΘ» (video)

Για τις αντοχές του ΕΣΥ, ενώ ο κορονοϊός καλπάζει στη χώρα με ιδιαίτερη επιβάρυνση στη βόρεια Ελλάδα, ενημέρωσαν σήμερα Τρίτη 10 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η καθηγήτρια πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο καθώς η διασπορά της νόσου είναι τεράστια, ενώ σύμφωνα με το ΑΠΘ ο δείκτης θετικότητας στην περιοχή φτάνει στο 32%. Όπως είπε αύριο και μεθαύριο 50 κλίνες μετατρέπονται σε ΜΕΘ για covid στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με τον αριθμό ΜΕΘ στη χώρα μας, ο υπουργός είπε ότι «παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ, ενώ εν μέσω κορονοϊού τον Νοέμβριο του 2020 έχουμε 1.082 ΜΕΘ». Προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα δημιουργηθούν άλλες 234 νέες ΜΕΘ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία αναμονή ασθενή για εισαγωγή σε ΜΕΘ, σε αντίθεση με τις 30-35 αναμονές πέρυσι. Στη χώρα μας, εξήγησε, ότι έχουν δημιουργηθεί 4.590 κλίνες covid, ενώ 224 κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία έχουν ριχτεί στη μάχη του κορονοϊού, όπου μπορούν οι πολίτες να κάνουν τεστ ή να απευθυνθούν αν έχουν ήπια συμπτώματα κορονοϊού.

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι στη χώρα έχουν γίνει 2 εκατομμύρια τεστ τόσο μοριακά όσο και rapid tests, ενώ 500 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ πηγαίνουν σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Αναφορικά με τις κινητές μονάδες ο υπουργός είπε ότι πρόκειται για ελληνική πατέντα.

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην πρόσκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς να μπουν στη μάχη κατά του κορονοϊού, ενώ τόνισε πως υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για διακομιδή ασθενών από τη μια περιφερειακή ενότητα σε άλλη, αν χρειαστεί.

Ο υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την αντιπολίτευση που ασκεί αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Τόσο ο υπουργός όσο και η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου ευχαρίστησαν όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια πνευμονολογίας, ανέφερε πως το ΕΣΥ είναι ο πυλώνας του συστήματος υγείας στην Ελλάδα, ενώ καρδιά του συστήματος είναι οι ΜΕΘ. Τόνισε, ακόμα, πως δεν ισχύει ότι όσοι μπαίνουν σε ΜΕΘ συνήθως καταλήγουν. «Έχουμε νοσηλεύσει πάνω από 900 ασθενείς και πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η θνητότητα στην Ελλάδα είναι μικρή καθώς καταλήγουν 60 άνθρωποι ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.

Αναφορικά με το εμβόλιο, η Αναστασία Κοτανίδου, είπε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού για όλο τον πληθυσμό, ωστόσο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα αρχικά στο νοσηλευτικό προσωπικό, μετά στις ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια όσοι θέλουν εθελοντικά μπορούν να εμβολιαστούν.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...