Κικίλιας για κορονοϊό: Θα εισηγηθώ σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για την Αττική (video)

Στην αποκάλυψη ότι πρόκειται να εισηγηθεί σκληρό lockdown στην Αττική, σαν αυτό του περασμένου Μαρτίου, αφενός γιατί όπως όλα δείχνουν μπαίνουμε στο τρίτο κύμα της πανδημίας, αφετέρου επειδή η επιδημιολογική εικόνα της πρωτεύουσας δεν είναι καθόλου καλή, προέβη ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Open TV.

Ο υπουργός Υγείας παρέθεσε τα στοιχεία των τελευταίων ημερών για να καταδείξει το κρίσιμο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά στην έξαρση του κορονοϊού. Όπως είπε «σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, στις 7/2 245 και στις 8/2 260. Δηλαδή, 15 παραπάνω ανά μέρα, οι 10 εκ των οποίων στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».

Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε ότι «την περίοδο 24/1-3/1 είχαμε σημαντική αύξηση στις ηλικίες 0-9 και στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουμε 71% κατειλημμένες ΜΕΘ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%. Πλέον έχουμε σύνολο 1.899 νοσηλευόμενους με Covid-19, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.594. Δίνουμε μάχη με το χρόνο, μέχρι να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού».

Κι αφού παρέθεσε όλα αυτά τα στοιχεία, ξεκαθάρισε ότι «η εικόνα η δική μου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, αν και σήμερα τα στοιχεία είναι ίδια, πρέπει να πάμε σε ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό οριζόντιο μέτρο. Ενα lockdown τύπου Μαρτίου που μπορεί να φέρει σύντομα αποτελέσματα και να μαζέψει την κατάσταση. Αυτό θα εισηγηθώ στην επιτροπή».

Ο υπουργός αναφέρθηκε, τέλος και στα σχολεία και άφησε να εννοηθεί ότι με αύξηση 11% στις ηλικίες 0-9, η κυβέρνηση αναγκάζεται να κλείσει δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς.

Ραγδαία η αύξηση στις μικρές ηλικίες, πολλά τα κλειστά σχολεία

ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού στα παιδιά τις τελευταίες δύο εβδομάδες ανησυχεί γονείς και επιστήμονες, οι οποίοι, πλέον, φοβούνται ότι οι μεταλλάξεις πλήττουν περισσότερο τις νεαρές ηλικίες. Ήδη πολλά σχολεία είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων. 

Στο πλαίσιο αυτό αυξάνονται και οι φωνές που ζητούν να κλείσουν τα σχολεία και οι μαθητές να παρακολουθούν τα μαθήματα στην τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τα σχολεία έχουν απασχολήσει την επιτροπή των λοιμωξιολόγων σε όλες τις καθοριστικές για τη χώρα αποφάσεις τους για νέα μέτρα, και αποτελούν πάντα θέμα… διχασμού ανάμεσα στους επιστήμονες.

Τα στοιχεία δεν είναι, ωστόσο, καθόλου ενθαρρυντικά για τη διασπορά του κορονοϊού στους μαθητές. «Ενδεχομένως, η διασπορά να σχετίζεται με τα νέα στελέχη, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχουν χαλαρώσει τα μέτρα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στον «ΑΝΤ1» ενώ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, έχει αναφέρει: «Τα παιδιά είναι με πιο ελαφρά συμπτώματα, αλλά μεταδίδουν».

Τα στοιχεία για τα κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα δείχνουν, πάντως, αυξητική τάση της διασποράς των κρουσμάτων κορονοϊού στα παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές που μπορεί να μην ανήκουν στις «κόκκινες» περιοχές, δεν είναι λίγα τα τμήματα σχολείων που είναι κλειστά. Επίσης, ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων σε ανήλικους από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα. Χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα για τα κλειστά σχολεία και τη διασπορά στους ανήλικους.

 • 70 σχολεία κλειστά
 • 287 τμήματα κλειστά

Η διασπορά στους ανήλικους (0-17 ετών)

 • 1η Σεπτεμβρίου 628 κρούσματα
 • 1 Δεκεμβρίου 6.707 κρούσματα
 • 7 Φεβρουαρίου 10.367 κρούσματαΑπό την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να επιμένει στα ανοιχτά σχολεία. Η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, στο ερώτημα γιατί τελικά δεν έκλεισαν τα σχολεία παρότι πολλοί ειδικοί είχαν ταχθεί υπέρ της προσωρινής διακοπής των μαθημάτων δια ζώσης, ανέφερε ότι πάντα οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών, αλλά όπως έχει αποδειχθεί στα σχολεία δεν υπήρξε διασπορά του κορονοϊού. Συμπλήρωσε δε πως θα ήταν εγκληματικό να κλείσουν τα σχολεία για όλη την διάρκεια της πανδημίας.Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου «Εισηγηθήκαμε να μην τροποποιηθεί η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα παιδιά δεν οδηγούν την πανδημία, αλλά την ακολουθούν».

  Τονίζεται, πάντως, ότι παρά τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα κρούσματα, γεγονός είναι ότι κάθε μέρα η λίστα με τα σχολεία, που κλείνουν αυξάνεται εντυπωσιακά έχοντας φτάσει σήμερα σε πάνω από 350 σχολεία ή τάξεις, ενώ πολλοί επιστήμονες επιμένουν ότι στο τέλος του μήνα η κυβέρνηση θ’ αναγκαστεί να ξανακλείσει τα σχολεία.

  Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, στα μέσα Μαρτίου τα κρούσματα θα αυξηθούν εντυπωσιακά και ότι τα στοιχεία σχετικά με τις μολύνσεις παιδιών 0-17 ετών δείχνουν άμεση συσχέτιση της λειτουργίας των σχολείων με την αύξηση των κρουσμάτων.

  Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος υποστηρίζει ότι όσο μεγαλώνει η διασπορά του ιού στην κοινότητα, τόσο αυξάνεται και ο ρόλος των σχολείων στην αύξηση των μολύνσεων. Αντιθέτως, όταν δεν υπάρχει διασπορά, τότε είναι μικρός ο ρόλος τους. Επομένως, τα σχολεία, ειδικά τα δημοτικά, έχουν ρόλο πολλαπλασιαστή των κρουσμάτων. Ο ίδιος μάλιστα προέβλεψε, πως το υπουργείο Παιδείας θα αναγκαστεί στα τέλη Φεβρουαρίου να αναστείλει τη λειτουργία των σχολικών μονάδων για άλλη μια φορά.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...