#Κεραμεως_gate: Τέσσερα ερωτήματα προς τη Νίκη Κεραμέως για τη σύμβαση με τη Cisco (video)

Τέσσερα ερωτήματα προς τη Νίκη Κεραμέως απευθύνει το εξαιρετικό σε θέματα Παιδείας site, alfavita.gr – σε κείμενο που υπογράφει ο Νίκος Μάστορας – σχετικά με τη σύμβαση της τηλεκπαίδευσης που εμφανίστηκε ξαφνικά με την εταιρεία Cisco που αφήνουν οσμή σκανδάλου.

Ερώτημα1: Ήταν τελικά δωρεάν η προσφορά της Cisco;

Όπως γνωρίζουμε, από την αρχή της επιλογής αυτής της εταιρείας η κ.Κεραμέως διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι η προσφορά ήταν δωρεάν.

Ακόμα και χθες, μετά την αποκάλυψη των συμβάσεων, επέμεινε στην ανακοίνωσή της ότι “η Κυβέρνηση εξασφάλισε τη δυνατότητα το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας να κάνει χρήση σημαντικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης απολύτως δωρεάν χωρίς κανένα κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο”.

Ομως, στην ίδια ανακοίνωση, μόλις λίγες γραμμές πιο κάτω, η κ.Κεραμέως μας λέει άλλα: “…η τηλεκπαίδευση εντάχθηκε ακολούθως στο πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, προβλέποντας έτσι την αξιοποίηση υφιστάμενων αδειών, χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον επιβάρυνση του δημοσίου, για κάθε χρήση τηλεδιάσκεψης, συνεδριάσεων, τηλεκπαίδευσης”

Οπότε τι  ισχύει; Ήταν “απολύτως δωρεάν χωρίς κανένα κόστος” ή δεν δώσαμε “ούτε ένα ευρώ επιπλέον;” Επιπλέον τίνος πράγματος; Αυτό που αφήνει να περάσει χωρίς να το εξηγήσει η κ.Κεραμέως, είναι ότι στο πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ στο οποίο αναφέρεται, έγινε τροποποίηση προηγούμενων συμβάσεων με τη huawei  ύψους 1.896.630 ευρώ. Αυτό ακριβώς ενέκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο, την απόφαση του οποίου δημοσιοποίησε χθες η κ.Κεραμέως, και μέσα στην οποία υπήρχαν οι συμβάσεις με τη Cisco. Ενέκρινε δηλαδή τις τροποποιήσεις των αρχικών συμβάσεων, επειδή “δεν επιφέρει (η τρόποποίηση) κατ’ ουσίαν μεταβολή του οικονομικού αντικειμένου των ήδη υπογραφεισών συμβάσεων”.

Συνεπώς δεν είναι δωρεάν  η πλατφόρμα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι και έωλο το επιχείρημα ότι η σημερινή κυβέρνηση φρόντισε να βρει δωρεάν πλατφόρμα, αφού το κόστος είχε ήδη προϋπολογιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση: “Με καθυστέρηση 5 μηνών η κ. Κεραμέως υιοθέτησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, και ευτυχώς τα χρήματα αυτά προέρχονται από το ήδη συμβασιοποιημένο από το 2019 «ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2» και δεν τα στερεί από τον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό της Παιδείας”, ανέφερε σήμερα ο Ν.Φίλης.

Ερώτημα 2: Πόσο θα μας κοστίσει η Cisco από εδώ και πέρα;

Το “δωρεάν” που δεν ήταν ακριβώς δωρεάν, είναι πιθανό στο εγγύς μέλλον να μην  είναι καθόλου δωρεάν πια. Η ίδια η κ.Κεραμέως στη χθεσινή της ανακοίνωση μας ενημέρωσε επίσης ότι “η Κυβέρνηση εξασφάλισε τη δυνατότητα το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας να κάνει χρήση σημαντικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης απολύτως δωρεάν χωρίς κανένα κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο από τον Μάρτιο 2020 έως τον Ιανουάριο 2021” 

Τον Ιανουάριο του 2021 τον περάσαμε, αλλά δε μας λέει η κ.Κεραμέως τι θα γίνει στη συνέχεια. Όχι μόνο στο παρόν, αλλά και στο εγγύς μέλλον, εφόσον παραστεί ανάγκη να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση. Μας το δίνει να καταλάβουμε όμως η ίδια η Cisco, αφού η σύμβαση που υπέγραψε αναφέρεται σε Free Trial Agreement (συμφωνία δωρεάν ΔΟΚΙΜΗΣ) παρότι η μετάφραση στα ελληνικά μιλάει για σύμβαση δωρεάν ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ.

Τι θα γίνει λοιπόν όταν λήξει η δωρεάν δοκιμή; Θα ζητηθεί πληρωμή; Θα δοθεί παράταση στη δωρεάν δοκιμαστική χρήση; Ως πότε; Και μετά; Δεν είναι αυτός ένας ωραίος τρόπος η “δωρεά” να μεταβληθεί σε συνδρομή; Κι αν δεν το θέλουμε, πως θα αλλάξουμε πλέον πλατφόρμα, όταν επί έναν και πλέον χρόνο όλο το σύστημα της δημόσιας τηλεκπαίδευσης (αλλά όχι και της ιδιωτικής…) στηρίχτηκε αποκλειστικά στο Webex παρά τα μύρια προβλήματα που εμφάνισε στην πορεία;

Ερώτημα 3: Τι ακριβώς συμβαίνει με τα δεδομένα 1,5 εκατομμυρίων μαθητών και εκπαιδευτικών;

Στο ερώτημα αυτό η κ.Κεραμέως χτες δεν απάντησε καν. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι η τηλεκπαίδευση γίνεται “με τρόπο που η ίδια η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει κρίνει ως απολύτως συμβατό µε τη βασική αποστολή του Κράτους για παροχή εκπαίδευσης, που δεν αντίκειται στη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Γνωμοδότηση 4/2020 (7.9.2020): https://www.dpa.gr/el/enimerwtiko/prakseisArxis/gnomodotisi-se-shesi-me-ti-syghroni-ex-apostaseos-ekpaideysi-stis

Αντ’ αυτής, απάντησε σήμερα η ίδια η Cisco! «Στην Cisco (Webex) δεσμευόμαστε για το σεβασμό του απόρρητου των προσωπικών δεδομένων των χρηστών μας, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων της ΕΕ. Δεν χρησιμοποιούμε για εμπορικούς σκοπούς και δεν μοιραζόμαστε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών μας σε τρίτα μέρη και δεν διεξάγουμε δραστηριότητες δημιουργίας προφίλ με τα δεδομένα αυτά», αναφέρει σε δήλωση της η Έλενα Πρασσάκη, διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Cisco, Ελλάδα – Κύπρος – Μάλτα.

Μάλιστα. Ας δούμε όμως τι λέει η ίδια η συμφωνία:

Αν προσπεράσουμε το ασύντακτο και κάπου αστείο της μετάφρασης (δεδομένα παραμυθιού πχ) προκύπτει ότι 56η εταιρεία έχει το δικαίωμα  να επεξεργάζεται στατιστικά δεδομένα για δικούς της επιχειρηματικούς σκοπούς, χωρίς υποχρέωση αποζημίωσης. Προϋπόθεση γι αυτό, είναι ότι πρέπει προηγουμένως να φροντίσει να τα “αποπροσωποποιήσει” ώστε να μην προκύπτει ταυτοποίηση φυσικού προσώπου, όπως φαίνεται στο παραπάνω απόσπασμα.

Κανείς δεν είπε όμως ότι δύναται να χρησιμοποιεί ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, όπως ονόματα, διευθύνσεις κλπ. Δύναται όμως να χρησιμοποιήσει τα λεγόμενα “μεταδεδομένα” για εμπορικούς της σκοπούς. Οπως λχ να χρησιμοποιεί τις IP address και να παρακολουθεί τα ίχνη κάθε δραστηριότητάς  στο ίντερνετ, τόσο των παιδιών όσο και των γονιών τους, αν τα παιδιά χρησιμοποιούν στο μάθημα το μειλ ή τους υπολογιστές τους. Αυτά τα δεδομένα είναι το νέο “σκληρό νόμισμα” στην αγορά της τεχνολογίας επειδή με βάση αυτά τα δεδομένα λειτουργεί το ψηφιακό μάρκετινγκ στην εποχή μας και έτσι μπορεί να γίνει στοχευμένη διαφήμιση. Θυμάστε όταν αναζητήσατε ένα ζευγάρι παπούτσια στο ιντερνετ κι έκτοτε βλέπετε  συνέχεια διαφημίσεις παπουτσιών; Περί αυτού περίπου πρόκειται. Βέβαια η Cisco σήμερα μας διαβεβαιώνει ότι δεν κάνει τέτοια πράγματα. Όποιος θέλει να την πιστέψει ας το κάνει. Πάντως δικαίωμα να το κάνει, έχει. Της το παραχώρησε η κ.Κεραμέως. Και πάμπολλες εταιρείες το πράττουν -σε όλο τον κόσμο.

Ερώτημα 4: Προς τι η μεθόδευση αν όλα ήταν εντάξει;

Κι ένα τελευταίο ερώτημα. Αν όλα είναι όμορφα κι αγγελικά πλασμένα όπως τα παρουσιάζει η κ.Κεραμέως, γιατί επί έναν χρόνο μας έκρυβε τις συμβάσεις; Γιατί επέλεξε να τις δημοσιοποιήσει σιωπηρά, παραμονή της συζήτησης στη Βουλή, με έναν τρόπο που δε συνηθίζεται, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου, όχι στις ανακοινώσεις Τύπου, χωρίς να ενημερώσει κανέναν εκπαιδευτικό συντάκτη; Με ανάρτηση που έγινε Σάββατο βράδυ, αν όχι αργότερα; Μα για να μην προλάβουν να τη διαβάσουν οι αντίπαλοί της και “να βγει από πάνω” στη συζήτηση της Βουλής, είναι η προφανής απάντηση στο τελευταίο. Ήδη “ανορθόδοξη” κίνηση. Αλλά στο πρώτο; Γιατί έναν ολόκληρο χρόνο δεν τις δημοσιοποιούσε, καταστρατηγώντας κάθε έννοια διαφάνειας -κάτι για το οποίο και κατηγορήθηκε στη Βουλή άλλωστε- παρά έλεγε το μειωτικό “ελάτε να τη δείτε στο γραφείο μου” ως να είναι οι δημόσιες συμβάσεις τσιφλίκι της; Και γιατί χρειάστηκαν τόσες τροποποιήσεις στις συμβάσεις;

Ας κάνουμε μια υπόθεση, επαναλαμβάνοντας μια εκδοχή που έδωσε εκπαιδευτικός σχολιάζοντας χθες στο τις εξελίξεις:   “α) πρώτα κάνουμε ένα “μαϊμού” ιδιωτικό συμφωνητικό δήθεν δωρεάς παροχής της πλατφόρμας CISCO Webex, β) μετά από 9 μήνες (28/12/20) βάζουμε το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης να ζητάει 154.000 άδειες για τηλεκπαίδευση για επείγουσες ! ανάγκες του Υπ. Παιδείας, γ) την ίδια μέρα (28/12/20) οι εταιρείες που έχουν πάρει το τεράστιο έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ προτείνουν την αντικατάσταση της πλατφόρμας της HUWAEI με την πλατφόρμα Webex της Cisco για τις συμβάσεις που έχουν με το ελληνικό δημόσιο, δ) μόλις 2 μέρες μετά (30/12/20)  η αρμόδια επιτροπή εγκρίνει το αίτημα των εταιρειών για την πλατφόρμα Cisco και τέλος παίρνουμε και την έγκριση του Ελεγκτικού και πολύ απλά η CISCO εισπράττει περίπου 2 εκ. ευρώ για τη “δωρεάν”  πλατφόρμα της κας Κεραμέως”

Λέτε; Μπα αποκλείεται, δε συμβαίνουν αυτά εδώ.

Πηγή: alfavita.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...