«Στόχος του νομοσχεδίου είναι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας πέντε παθογένειες δεκαετιών, να δώσουμε στα παιδιά μας, στους καθηγητές μας, σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα το Πανεπιστήμιο που τους αξίζει. Πέντε παθογένειες που ελπίζω να μην απασχολήσουν ποτέ ξανά την κοινοβουλευτική διαδικασία, πέντε παθογένειες για τις οποίες θεωρούμε ήδη παράδοξο το γεγονός ότι, εν έτει 2021, υφίστανται και συζητούνται ακόμη», υπογράμμισε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για την Παιδεία, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η ίδια, αναφέρθηκε διεξοδικά στις παθογένειες αυτές και τις απαντήσεις που δίνει η κυβέρνηση, μέσω τις προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης:
- «Παθογένεια πρώτη: Εισαγωγή στα Πανεπιστήμια χωρίς ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, με βαθμούς 1, 2 και 3 στα 20. Η απάντησή μας: Ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,
- Παθογένεια δεύτερη: Εισαγωγή υποψηφίων σε τμήματα που έχουν δηλώσει τυχαία, πχ ως 100ή, ως 200ή επιλογή τους. Η απάντησή μας: Συνειδητές, στοχευμένες επιλογές νέων, για να εισάγονται περισσότεροι νέοι σε τμήματα υψηλά στις προτιμήσεις τους,
- Παθογένεια τρίτη: Πάνω από το 40% των φοιτητών μας έχει ξεπεράσει τα Ν+2 έτη σπουδών. Η απάντησή μας: Σπουδές με χρονικό όριο φοίτησης, όπως κάθε εκπαιδευτική διαδικασία,
- Παθογένεια τέταρτη: Στρεβλή αντίληψη ότι ο μόνος δρόμος εκπαιδευτικής ανέλιξης είναι ο πανεπιστημιακός. Η απάντησή μας: Παράλληλοι εκπαιδευτικοί δρόμοι, ποιοτικές εναλλακτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους νέους μας,
- Παθογένεια πέμπτη: Συστημικές εστίες παραβατικότητας σε ορισμένα ΑΕΙ της χώρας. Φόβος, τραυματισμοί, αξιόποινες πράξεις, καταστροφές. Η απάντησή μας: Ασφαλές περιβάλλον φοίτησης, ελευθερία έκφρασης, διδασκαλίας και έρευνας».
Ειδικά ως προς τις συστημικές εστίες παραβατικότητας σε ορισμένα ΑΕΙ, η Υπουργός ανέφερε «δύο είναι οι βασικές εναλλακτικές:
α) να αφήσουμε το θέμα αποκλειστικά στα Πανεπιστήμια. Μια λύση που εφαρμόζεται δεκαετίες ολόκληρες, μια λύση που έχει αποτύχει. Αλλιώς δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα εν έτει 2021 να συζητάμε για το αν είναι φυσιολογικό να διαπομπεύεται Πρύτανης, να του κρεμάνε ταμπέλα από τον λαιμό,
β) και η λύση που προτείνουμε: για θέματα φύλαξης αρμόδια βεβαίως τα Πανεπιστήμια. Αλλά για θέματα αξιόποινων πράξεων, προφανώς και δεν μπορεί κανείς άλλος να έχει αρμοδιότητα από την ΕΛΑΣ. Και δεν έχει αρμοδιότητα ο Πρύτανης να κυνηγάει αυτόν που κάνει εμπόριο ναρκωτικών, αυτόν που πετάει καδρόνια, αυτόν που κατασκευάζει μολότοφ, και δεν πρέπει να ασχολείται με αυτό».
Και όπως προσέθεσε η κα Κεραμέως: «προτείνουμε στο παρόν νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, την ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια, μία ρύθμιση που ισχύει διεθνώς. Θα μπορεί να εισέρχεται όποιος και όποτε έχει λόγο να βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο και θα προστατεύονται όλοι από αυτό τον έλεγχο.
Προτείνουμε επίσης τη δημιουργία Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Γιατί χρειάζεται μία ειδική ομάδα; Για τρεις λόγους:
- Γιατί είναι σημαντικό να λαμβάνει ειδική εκπαίδευση, προσαρμοσμένη στον ιδιαίτερο χώρο του Πανεπιστημίου.
- Για να μπορεί να δρα αποτρεπτικά.
- Για να μπορεί να έχει άμεση επικοινωνία με άλλα σώματα της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία θα μπορούν να παρέμβουν αν παραστεί ανάγκη».
Αφού παρέθεσε παραδείγματα για τα διεθνώς ισχύοντα και την ύπαρξη κέντρων λήψης σημάτων για την προστασία διακεκριμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού, η Υπουργός αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Παντού “control rooms” κ. Φίλη! ‘Όλα τα Πανεπιστήμια λοιπόν διεθνώς είναι διεστραμμένα, είναι οργουελικά! Καταλάβετέ το κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι στραβός ο γιαλός. Εσείς στραβά αρμενίζετε! Ας βάλουμε λοιπόν τέλος στη νοοτροπία της ασυδοσίας, στην υπόθαλψη της ανομίας, στην υπονόμευση των ίδιων των πανεπιστημίων μας. Οι νεαροί που ανέλαβαν την ευθύνη για την «παρέμβαση» στο γραφείο μου έγραψαν ότι τα Πανεπιστήμια είναι χώροι όπου «(μέσα στα στέκια και τις καταλήψεις τους) ζυμωνόμαστε ιδεολογικά και οργανώνουμε τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες μας». Λυπάμαι πολύ για αυτή την άποψη νέων ανθρώπων και δη -όπως ισχυρίζονται- φοιτητών. ΟΧΙ, το Πανεπιστήμιο είναι κοιτίδα γνώσης, μάθησης, έρευνας, γόνιμης ανταλλαγής απόψεων, διεύρυνσης πνευματικών οριζόντων – δεν είναι χώρος ιδεολογικής ζύμωσης, στρατολόγησης και καταλήψεων».
Η κα Κεραμέως δεν παρέλειψε να στιγματίσει την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και όσων υπερασπίζονται το ισχύον καθεστώς, εν ονόματι μίας υποτιθέμενης ελευθερίας που δήθεν θα πληγεί: «Σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε θέσεις στα Πανεπιστήμια της χώρας, εισαγωγή με βαθμολογίες της μονάδας, πανεπιστημιακά τμήματα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.
Κάθε χωριό και τμήμα, κάθε υποψήφιος και κίβδηλη επιτυχία.
Τι κι αν οι σπουδές δεν οδηγούν πουθενά,
τι κι αν τα τμήματα δεν είναι βιώσιμα,
τι κι αν δεν εξασφάλιζαν κανένα μέλλον στους φοιτητές,δεν πει
ράζει, εσείς μοιράσατε θέσεις, τμήματα, σχολές.
Η Ελλάδα της μετριότητας, η Ελλάδα της ήσσονος προσπάθειας, η Ελλάδα του λαϊκισμού. Θέλετε τη νέα γενιά κρατημένη στη μετριότητα, στο λίγο, στο ελάχιστο.
Εν τέλει, δεν είναι τυχαίο, τόσες μέρες τώρα, τόσες εβδομάδες που συζητείται το νομοσχέδιο, πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ καμία (αν εξαιρέσουμε την πρόταση του κ. Μάρδα για αστυνομικούς-φοιτητές incognito).
Γιατί δεν υπάρχει πρόταση;
Γιατί επιδιώκετε τη διατήρηση μίας θλιβερής κατάστασης στα Πανεπιστήμια.
Γιατί σας βοηθά να ψαρεύετε σε θολά νερά, να καλλιεργείτε κομματικές πελατείες και ιδεολογικούς μηχανισμούς».
Όπως είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός: «έχουμε ενώπιον μας ένα νομοσχέδιο που απαιτεί η κοινωνία και επιτάσσει η κοινή λογική, που συγκρούεται με δεινά της μεταπολίτευσης που ταλαιπωρούν τα Πανεπιστήμιά μας για σχεδόν μισό αιώνα.
Ας κάνουμε επιτέλους το βήμα μπροστά. Και ας ασχοληθούμε με τις σύγχρονες προκλήσεις των Πανεπιστημίων, και όχι με προβλήματα που άλλες χώρες έχουν ξεπεράσει δεκαετίες τώρα».
Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Κεραμέως είπε:
«Όλες τις τελευταίες ημέρες, λαμβάνω μηνύματα και κλήσεις από καθηγητές, από φοιτητές, που μου λένε: «συμφωνώ, μην κάνεις πίσω σε τίποτα, αλλά φοβάμαι να βγω να το πω. Ήρθε η ώρα να σπάσει αυτή η σιωπή και η νοσηρή παράδοση. Ήρθε η ώρα να διαλυθεί άπαξ δια παντός αυτή η οσμή φόβου και λογοκρισίας στο Πανεπιστήμιο, η οποία ευδοκιμεί εκεί και πουθενά αλλού στη χώρα μας.
Κι ας ασχοληθούμε επί τέλους με τις σύγχρονες προκλήσεις του Πανεπιστημίου, με την καλύτερη διασύνδεση Πανεπιστημίου και αγοράς εργασίας, με βιομηχανικά διδακτορικά, με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, με διπλά ή κοινά προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, με ανταλλαγές τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ Ιδρυμάτων, με ερευνητικά προγράμματα, με αναβάθμιση ποιοτικών δεικτών, με πρωτοπόρες μελέτες και δημοσιεύσεις, ψηφιοποίηση συστημάτων και διαδικασιών.
Τόση γνώση, τόσες δυνατότητες, τόσο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Δεν επιτρέπεται να τα αφήσουμε να πάνε χαμένα.
– Το οφείλουμε στα παιδιά μας, που διεκδικούν με κόπο, με προσήλωση ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο,
– το οφείλουμε στους εξαιρετικούς ακαδημαϊκούς μας, που επιθυμούν να επικεντρωθούν στο διδακτικό και ερευνητικό τους έργο,
– το οφείλουμε στα διαπρεπή μας ιδρύματα, που διεκδικούν τη θέση που αξιωματικά τους ανήκει στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη.
– Το οφείλουμε στη χώρα μας.
Πάμε να δώσουμε στα Πανεπιστήμιά μας το επίπεδο σπουδών που τους αξίζει, το ακαδημαϊκό περιβάλλον που τους αξίζει. Πάμε να διεκδικήσουμε τις θέσεις που μας αξίζουν στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη.
Πάμε επιτέλους μπροστά!»
Συρίγος: Δεν ξέρετε τι σημαίνει να σε έχουν επικηρύξει
«Η ακαδημαϊκή ελευθερία σήμερα δεν προστατεύεται στα ελληνικά ΑΕΙ και αυτή είναι η απάντηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών πανεπιστημίων» ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε πως «το πρόβλημα είναι ότι περιθωριακές ομάδες, πολλές φορές εντελώς άσχετες με τη φοιτητική κοινότητα, που κάνουν την επαναστατική γυμναστική τους στα ελληνικά ΑΕΙ. Όσο πιο μαζικά τα ΑΕΙ, τόσο πιο έντονη η παρουσία τους. Κάνουν θόρυβο, γράφουν συνθήματα, τραμπουκίζουν, βανδαλίζουν συστηματικά τους χώρους του δημόσιου πανεπιστημίου, απειλούν και προπηλακίζουν, θέλουν να τρομοκρατήσουν. Κινούνται με μίσος, δυστυχώς είναι η πραγματικότητα».
Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός έδειξε αφίσες όπου ανέφεραν εκφράσεις όπως «Κάτω τα ξερά σας!», «βλέποντας τους εχθρούς στα πρόσωπα των συμφοιτητών μας», «στο πανεπιστήμιο της ΑΣΟΕΕ διεξάγεται πόλεμος».
Η ακαδημαϊκή ελευθερία είπε, «εδώ και χρόνια περνάει υπό τα καυδιανά δίκρανα αυτών των περιθωριακών ομάδων, που με βίαια μέσα επιθυμούν να καθορίζουν τα όριά τους με τον φόβο που περνάει μέσα από φυλλάδια στα πανεπιστήμια, όπως αυτά που λένε ‘Πόσα καθάρματα χωράνε στο Πάντειο;’, ‘η αντιεγκληματική πολιτική δεν είναι αριστερή ή δεξιά. Είναι κρατική στρατηγική για τον έλεγχο της πολυεθνικής εργατικής τάξης. Οι εγκληματολόγοι είναι φορείς και δημιουργοί των στρατηγικών του ελληνικού κράτους για την κυριαρχία του στον δημόσιο χώρο και για τη ζωή του πολυεθνικού προλεταριάτου. Είναι θεωρητικοί του πολέμου ενάντια στον εσωτερικό εχθρό’! Διαβάζω σε άλλη αφίσα ότι ‘το τμήμα Διεθνών Σχέσεων συμβουλεύει τον ελληνικό ιμπεριαλισμό. Τα τμήματα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου προσφέρουν την υλικοτεχνική υποδομή της ελεγχόμενης κίνησης των μεταναστών προλετάριων. Τα ΚΥΠατζίδικα προγράμματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού…’ κοκ».
Ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «δεν ξέρετε τι σημαίνει να σε έχουν επικηρύξει» και πρόσθεσε ότι όποιοι πρυτάνεις «θα τολμήσουν να ζητήσουν αντιμετώπιση ποινικών αδικημάτων από την αστυνομία, θα είναι μια-δυο μέρες με την αστυνομία και τις υπόλοιπες τριακόσιες εξήντα ημέρες του χρόνου θα είναι με αυτές τις ομάδες. Θα βλέπουν τις φωτογραφίες τους με χιτλερικό μουστάκι και τίτλο ‘το τάδε πανεπιστήμιο ανήκει στα ΜΑΤ‘ και σε προκηρύξεις όπως αυτή που έχουμε δει».
Ο κ. Συρίγος επισήμανε ότι «ο χουλιγκανισμός, η βαρβαρότητα, οι βανδαλισμοί και η αλητεία δεν μπορούν να βαφτίζονται πολιτική δράση. Συνιστούν βαριά αντικοινωνική συμπεριφορά. Δεν μας ενοχλούν οι απόψεις τους. Μας ενοχλεί η βία που ασκούν και ο φόβος που βαραίνει αυτούς που περιλαμβάνουν στις προγραφές τους, στις προκηρύξεις τους. Ο φόβος δεν είναι θεωρητικός δυστυχώς». Αυτά, είπε, «στοιχίζουν στην ακαδημαϊκή ελευθερία της επιστήμης, της έρευνας και της διδασκαλίας. Στοιχίζουν στον Έλληνα πολίτη, που κυριολεκτικά πληρώνει τα σπασμένα του υπέρτατου αγαθού που προσφέρει η Πολιτεία, της δωρεάν παιδείας που επιτρέπει την κινητικότητα τάξεων και δίνει πρόσβαση στον κάθε Έλληνα να μορφώνεται δωρεάν».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Πηγή: altsantiri.gr