Κατέθεσε για τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ο πρύτανης του ΑΠΘ

Κατάθεση στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργεί η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για τις καταγγελίες πρώην φοιτητριών του ΑΠΘ ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητές του Ιδρύματος έδωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος είχε ζητήσει και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, με γραπτή αναφορά που είχε διαβιβάσει προς την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης μετά από σειρά σχετικών δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Παπαϊωάννου μετέβη το πρωί στο Αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. «Κατέθεσα όλα τα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση των πρυτανικών Αρχών για τις υποθέσεις που διερευνώνται, καθώς και ό,τι υπήρξε διαχρονικά ως ιστορικό διερεύνησης από το πανεπιστήμιο ακόμη και περιπτώσεων ανωνύμων καταγγελιών», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Δικαιοσύνη ως θεσμικά αρμόδια να επιληφθεί και να εξετάσει αν τα καταγγελλόμενα έχουν βάση, ο πρύτανης του ΑΠΘ τόνισε ότι «το κράτος δικαίου είναι αυτό που διασφαλίζει ότι οι εγκληματικές πράξεις δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητες και ότι τα νόμιμα δικαιώματα όλων προστατεύονται».

Από την πλευρά του Πανεπιστημίου, όπως διευκρίνισε, έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της πανεπιστημιακής κοινότητας για την καταγραφή αξιόποινων πράξεων, ενώ ενισχύονται και οι δομές που παρέχουν δίχτυ προστασίας στους καταγγέλλοντες, με νέα θεσμικά μέσα όπως ο Συνήγορος του Φοιτητή.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που εστάλη από τις πρυτανικές Αρχές σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδάκτορες και ερευνητές, απευθύνεται έκκληση στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να ενημερώσουν άμεσα στο email [email protected], εάν είχαν κάποια εμπειρία κακοποίησης.

Πρόσφατα φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ με παράσταση διαμαρτυρίας «έσπασαν» τη σιωπή για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε «βροχή» καταγγελιών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και σε φοιτήτριες του ΑΠΘ (όπως αναφέρθηκε υπήρξε επέμβαση από τον εισαγγελέα), όταν άνοιξαν στόματα, μετά την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου.

«Να διερευνηθούν οι καταγγελίες φοιτητριών για σεξουαλική παρενόχληση», είχε πει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (18/01) υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ζητώντας από τους εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας να επιδεικνύουν ταχύτητα αντανακλαστικά και να παρεμβαίνουν άμεσα, όταν έχουν να κάνουν με καταγγελίες για διάπραξη αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...