Καταπέλτης ιδρυτικό στέλεχος του ΑΚΡ κατά Ερντογάν – Ελιγμούς του τούρκου προέδρου εν όψει Συνόδου Κορυφής (video)

Δηλώσεις – «βόμβα» από ιδρυτικό μέλος του «AKP» κατά του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που ο τούρκος πρόεδρος κάνει… ελιγμούς με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής, τραβώντας… το «Oruc Reis» στην Αττάλεια.

«Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP) είναι σαν μια φυλή που λειτουργεί με ένα σύστημα δουλείας, τα μέλη της φοβούνται τον ηγέτη τους και εμποδίζονται να εκφράσουν τις σκέψεις τους», δήλωσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του AKP, Κεμάλ Αλμπαϋράκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σοζτζού».

«Το AKP του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί το δικαστικό σώμα και το κράτος ως εργαλείο για εκδίκηση», υπογράμμισε ο Αλμπαϋράκ, ο οποίος έχει παραιτηθεί από το κόμμα. «Το AKP μίλησε για νόμο και δημοκρατία, αλλά υπέκυψε στην ολιγαρχία», είπε ο Αλμπαϋράκ και συνέχισε: «Μίλησαν για ενοποίηση (του έθνους), αλλά δημιούργησαν διχασμό».

Το «AKP» ήρθε στην εξουσία το 2002 με ισλαμιστές πολιτικούς που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ομάδας, σχηματίζοντας την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση της Τουρκίας από το 1987. Το κόμμα πέτυχε να πραγματοποιήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που βοήθησαν στην ενίσχυση της δημοτικότητάς του τα επόμενα χρόνια.

«Δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο AKP», σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος εξηγεί το φόβο που έχει δημιουργήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα.

«Ο φόβος δεν παράγει σκέψη και όπου δεν υπάρχει σκέψη, επικρατεί δουλεία», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Το AKP διέπεται από ένα σύστημα βασισμένο στη δουλεία και την υπακοή». Οι δηλώσεις του Κεμάλ Αλμπαϋράκ έχουν δημιουργήσει μεγάλη συζήτηση και πολλά σχόλια στην Τουρκία.

Κομισιόν: Το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ για την Τουρκία είναι ξεκάθαρο: είναι η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες των κρατών – μελών θα αποφασίσουν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν αναφορικά με την Τουρκία, όπως είχε φανεί από το Συμβούλιο του Οκτωβρίου, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι».

«Έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε επάνω στη θετική ατζέντα και την απαραίτητη προετοιμασία και επίσης για τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, τις ενέργειες της Τουρκίας. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει η επαναξιολόγηση προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Τα πάντα είναι στο τραπέζι», σημείωσε ο Πίτερ Στάνο και προσέθεσε ότι «έχουμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες και θα δούμε την απόφαση των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε με βάση τις ενέργειες και τις ανακοινώσεις της Τουρκίας».

Επιπροσθέτως, ο κ. Στάνο επισήμανε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, που σημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν κατά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο και θα ξαναδούν εάν η Τουρκία υλοποίησε τις προσδοκίες τους». Συμπλήρωσε ότι «οι προσδοκίες τους ήταν υπέρ της αποκλιμάκωσης και της δέσμευσης για έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Δεν θα γίνει επανεξέταση στο πλαίσιο μιας ανακοίνωσης ή στο πλαίσιο μιας ενέργειας, αλλά με βάση τις ενέργειες, τις ανακοινώσεις και τη συμπεριφορά για συγκεκριμένη περίοδο. Όπως είπα το χρονοδιάγραμμα είναι ξεκάθαρο και είναι η Σύνοδος του Δεκεμβρίου».

Γενς Στόλτενμπεργκ: Η επιστροφή του Oruc Reis βοηθά στην αποκλιμάκωση

Εν τω μεταξύ, ενίσχυση του μηχανισμού αποφυγής σύγκρουσης του ΝΑΤΟ προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο ίδιος τόνισε ότι η επιστροφή του «Oruc Reis» στο λιμάνι του βοηθά την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπερκ, μιλώντας στον Τύπο πριν από την Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας την Τρίτη (01/12), δήλωσε ότι συνεχίζει να ανησυχεί για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τόνισε ότι ταυτόχρονα εξακολουθεί να εργάζεται για να βοηθήσει «αποκλιμάκωση την απεμπλοκή και τη μείωση των εντάσεων», δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι όταν το πλοίο «Oruc Reis» είναι στο λιμάνι, «όπως αυτό συμβαίνει τώρα», αυτό βοηθά στην αποκλιμάκωση.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ περιορίζεται στη δημιουργία και τη λειτουργία του ελληνοτουρκικού μηχανισμού απεμπλοκής και διαχείρισης περιστατικών σε στρατιωτικό επίπεδο για την αποφυγή δυστυχημάτων και ατυχημάτων – που, όπως υπενθύμισε, έχουν συμβεί μεταξύ των δύο συμμάχων στη δεκαετία του 90 και κόστισαν ανθρώπινες ζωές.

Σημείωσε δε ότι αυτός ο στρατιωτικός μηχανισμός, συμβάλλει στη μείωση των εντάσεων, αλλά δεν αφορά την επίλυση των ζητημάτων που υποβόσκουν, δηλαδή της ουσίας των ελληνοτουρκικών διαφορών, για τις οποίες έχει αναλάβει τη μεσολάβηση Γερμανία και άλλα κράτη – ξεκαθαρίζοντας ότι εκεί δεν εμπλέκεται το ΝΑΤΟ.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι συζητούνται προτάσεις για την επιπλέον ενίσχυση του εν λόγω μηχανισμού, με τρόπο που να είναι αποδεκτός τόσο στην Ελλάδα όσο και την Τουρκία. Η στρατιωτική απεμπλοκή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις επί των ζητημάτων που υποβόσκουν, σημείωσε. Το ΝΑΤΟ έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός μηχανισμός για την απεμπλοκή και την πρόληψη ατυχημάτων και δυστυχημάτων, εξήγησε.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...