Καπραβέλος για κορονοϊό: Τρέμω το τρίτο κύμα γιατί στο δεύτερο, το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη κατέρρευσε (ηχητικό)

«Στη Θεσσαλονίκη κατέρρευσε το σύστημα υγείας. Γι’ αυτό τρέμω το τρίτο κύμα», επεσήμανε ο διευθυντής της Β΄ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου»,  Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Radio North 98. Ο ίδιος, εξήγησε πως υπήρξαν θάνατοι εκτός ΜΕΘ στο δεύτερο κύμα, διότι έφτασε στιγμή που δεν υπήρχε ούτε μία ελεύθερη κλίνη.

«Το βιβλίο της πανδημίας και των συνεπειών της δεν έχει γραφτεί ακόμα… εμείς αρχίζουμε και το γράφουμε»

Ο κ Καπραβέλος, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός στο επικείμενο άνοιγμα της αγοράς, εξαιτίας της δραματικής κατάστασης που σημειώθηκε πριν από λίγο καιρό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

«Περίπου 50 από τους 238 θανάτους που συνέβησαν έξω από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας απεβίωσαν στο πρώτο 24ωρο, που σημαίνει δεν βρήκαν κρεβάτι εντατικής και οι συνάδελφοί μου έδιναν τον αγώνα σε απλές κλίνες», τόνισε.

«Ο μεγαλύτερος εφιάλτης μας»

«Ήταν αδύνατον, με τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος, αυτός ο μεγάλος όγκος των ασθενών να βρει κρεβάτι εντατικής. Κάναμε τα αδύνατα, δυνατά. Ήταν ο μεγαλύτερος εφιάλτης μας. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

«Το Παπανικολάου ανέπτυξε 43 κρεβάτια εντατικής κάνοντας τα πάντα. Ό,τι είχαμε και δεν είχαμε το κάναμε. Ο 44ος και ο 45ος έπρεπε να πάει σε άλλα νοσοκομεία. Δεν υπήρχαν σε άλλα νοσοκομεία. Τι συνέβη με αυτόν τον άρρωστο, ο οποίος ήθελε κρεβάτι εντατικής; Τον πάλευαν οι συνάδελφοί μου σε απλές κλίνες. Δεν είναι θέμα επιλογής. Πρέπει όλα αυτά να τα προσέξουν στο τρίτο κύμα γιατί πάλι θα καταρρεύσει το σύστημα και πάλι θα συζητάμε έτσι», τόνισε ο ίδιος.

«Η πανδημία δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, τον ολοκληρώνει ΜάρτιοΑπρίλιο, είναι μπροστά μας το τρίτο κύμα, η σφοδρότητα του οποίου εξαρτάται από εμάς. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα να διευκολύνουμε το ιό με αύξηση της κινητικότητας», συνέχισε.

Τα κρούσματα του ΕΟΔΥ

Επιπρόσθετα, ο κ. Καπραβέλος έκανε λόγο για τη δυνατότητα του ΕΟΔΥ να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις και στα προβλήματα που ανακύπτουν.

«Εξωφρενικό» χαρακτήρισε το περιστατικό των ετεροχρονισμένων κρουσμάτων που συνέβη στην Κοζάνη, λέγοντας πως «αυτό είναι η κατάντια του δημόσιου συστήματος».

«Τα κρούσματα από τον ΕΟΔΥΥ μας έχουν απογοητεύσει γιατί δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στην κατάσταση της πανδημίας. Δεν είναι δηλαδή ένας αξιόπιστος δείκτης. Συγχωρέστε με γι αυτό. Ο κορονοϊός δεν έχει συμπτώματα, άρα είναι πολύ δύσκολο η επιτήρηση και η παρακολούθηση και δεν έχουμε αυτή τη στιγμή τα αναγκαία εργαστήρια δημόσιας υγείας. Η πρωτεύουσα κάθε νομού θα πρέπει να έχει ένα τέτοιο εργαστήριο», κατέληξε.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...