Ισραήλ: Μια ανάσα από την τέταρτη εκλογική αναμέτρηση σε δύο χρόνια

Το Ισραήλ μοιάζει να οδηγείται στην τέταρτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε δύο χρόνια, καθώς τα κόμματα της συμπολίτευσης δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμβιβασμό στις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής οι οποίες κράτησαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Η κυβέρνηση συνεργασίας του Λικούντ, του κόμματος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του κόμματος Μπλε και Λευκό του υπουργού Αμύνης στρατηγού ε.α. Μπένι Γκαντς έχει θεωρητικά περιθώριο μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για να συμφωνήσει όσον αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Κνέσετ, η ισραηλινή Βουλή, θα διαλυθεί αυτόματα.

Τα 49 από τα 120 μέλη της Κνέσετ καταψήφισαν την πρόταση νόμου που προέβλεπε να παραταθεί η προθεσμία για την έγκριση του προϋπολογισμού κατά μία εβδομάδα. 47 τάχθηκαν υπέρ, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του σώματος είτε απείχαν, είτε απουσίαζαν από τη συνεδρίαση.

Εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός, θα διεξαχθούν νέες εκλογές την 23η Μαρτίου.

Η κυβέρνηση συνεργασίας των πρώην αντιπάλων Νετανιάχου και Γκαντς αντιμετώπιζε προβλήματα από την αρχή, όμως οι εντάσεις κλιμακώθηκαν πολύ το τελευταίο διάστημα.

Η συμφωνία συνεργασίας που είχαν συνάψει τα δύο κόμματα όριζε πως η κυβέρνηση έπρεπε να καταρτίσει διετή προϋπολογισμό, για το 2020 και το 2021. Ο Νετανιάχου όμως πήρε πίσω τη δέσμευσή του και αξίωσε να εγκριθεί προϋπολογισμός μόνο για το τρέχον έτος, επικαλούμενος την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Επικριτές του δεξιού πρωθυπουργού βλέπουν στην αλλαγή στάσης του Νετανιάχου μια προσπάθεια να αποτρέψει την πρωθυπουργοποίηση του Γκαντς το φθινόπωρο του 2021, κάτι που όριζε επίσης το σύμφωνο των δύο παρατάξεων.

Ανάμεσα σε άλλα ζητήματα που έχουν πυροδοτήσει εντάσεις είναι οι διορισμοί δικαστών και οι εξουσίες του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ανήκει στο Μπλε και Λευκό, το κόμμα του απόστρατου αρχηγού του επιτελείου.

Την ίδια ώρα, η ποινική διαδικασία σε βάρος του Νετανιάχου για τρεις υποθέσεις διαφθοράς συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη. Ο Γκαντς έχει κατηγορήσει τον αρχηγό του Λικούντ πως κάνει τα πάντα για να αποφύγει την καταδίκη του.

Η διεξαγωγή νέων εκλογών ίσως κοστίσει ακριβά σε ψήφους τόσο στον Νετανιάχου, όσο και στον Γκαντς, εν μέρει λόγω της ίδρυσης κόμματος από τον Γεδεών Σάαρ, δεξιό αντίπαλο του Νετανιάχου. Το κόμμα αυτό, το Τίκβα Χαντάσα («Νέα Ελπίδα») πιστώνεται ήδη τη δεύτερη θέση ως προς τις προθέσεις ψήφου, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...