Ιράν και Κίνα υπέγραψαν συμφωνία 25ετούς συνεργασίας – «Καρφιά» για άλλες χώρες

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας και του Ιράν υπέγραψαν το Σάββατο (27/03) μια 25ετή συμφωνία συνεργασίας στη διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε ζωντανά από την ιρανική κρατική τηλεόραση. Τι περιλαμβάνει ο «οδικός χάρτης» για το εμπόριο, τη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και των μεταφορών. Τι ειπώθηκε για τα πυρηνικά

«Οι σχέσεις μας με το Ιράν δεν θα επηρεαστούν από την παρούσα κατάσταση, αλλά θα είναι μόνιμες και στρατηγικές», δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων. «Το Ιράν αποφασίζει ανεξάρτητα για τις σχέσεις του με άλλες χώρες και δεν είναι σαν κάποιες άλλες χώρες που αλλάζουν τη θέση τους με ένα τηλεφώνημα», σχολίασε.

Η συμφωνία υπογράφηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του κινέζου υπουργού στην Τεχεράνη στο πλαίσιο περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, η οποία ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας. Οι δύο πλευρές είχαν επίσης συνομιλίες για τις διμερείς σχέσεις τους και για περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει κινεζικές επενδύσεις σε κομβικούς τομείς, όπως εκείνοι της ενέργειας και των υποδομών, ο Γουάνγκ είχε συνάντηση με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

Η συμφωνία είναι ένα παράδειγμα «επιτυχημένης διπλωματίας», δήλωσε ο σύμβουλος του Ροχανί, Χεσαμεντίν Ασενά, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. «Η ισχύς μιας χώρας φαίνεται από την ικανότητά της να συμμετέχει σε συμμαχίες, να μην παραμένει απομονωμένη», είπε.

Σύμφωνα με τον Σαϊντ Χατιμπζαντέχ, έναν εκπρόσωπο του ιρανικού ΥΠΕΞ, η συμφωνία είναι ένας «οδικός χάρτης» για το εμπόριο, τη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και των μεταφορών, με ένα «ιδιαίτερο επίκεντρο στους ιδιωτικούς τομείς των δύο πλευρών».

Η Κίνα, ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους του Ιράν και επί μακρόν σύμμαχός του, συμφώνησε το 2016 να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις σε πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία.

Το υπουργείο Εμπορίου της ανακοίνωσε την Πέμπτη (25/03) ότι το Πεκίνο θα προσπαθήσει να περιφρουρήσει την ιρανική πυρηνική συμφωνία του 2015 και να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα των σινο-ιρανιικών σχέσεων.

Οι ΗΠΑ και οι άλλες δυτικές δυνάμεις που έχουν υπογράψει τη συμφωνία βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Τεχεράνη για το ποια πλευρά θα πρέπει να επιστρέψει πρώτη στη συμφωνία, από την οποία ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε το 2018.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Sputnik

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...