Η Σκωτία ανοίγει τον δρόμο στη δωρεάν παροχή προϊόντων περιόδου

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η Σκωτία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει τη δωρεάν και καθολική πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου, σερβιέτες και ταμπόν, σε δημόσιες εγκαταστάσεις.

Πρόκειται για μια νίκη-ορόσημο του παγκόσμιου κινήματος κατά της «φτώχειας περιόδου». Η Σκωτσέζικη βουλή ψήφισε ομόφωνα υπέρ του νομοσχεδίου για τα δωρεάν προϊόντα υγιεινής, μήνες αφότου οι νομοθέτες είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους.

Τι είναι η «φτώχεια περιόδου» (period poverty)

Το φαινόμενο αυτό αφορά τα άτομα τα οποία λόγω χαμηλού εισοδήματος και οικονομικών δυσκολιών δεν έχουν την δυνατότητα ή στερούνται την πρόσβαση στα συγκεκριμένα προϊόντα.

Σύμφωνα με το BBC, το 10% των κοριτσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει προϊόντα περιόδου, το 15% αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες, ενώ το 19% προτίμησε λιγότερο κατάλληλα και ενδεικτικά προϊόντα λόγω του ακριβού κόστους.

Ζωτικής σημασίας απόφαση

Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα που αναμένεται να περιορίσει η εν λόγω ενέργεια της Σκωτίας, είναι το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των κοριτσιών απουσιάζει από το σχολείο για λόγους περιόδου.

Επιπλέον υπάρχει και το λεγόμενο «στίγμα περιόδου», με το 71% των ηλικιών 14 έως 21 ετών να δηλώνει ότι έρχεται σε αμηχανία όταν πρέπει να αγοράσει σχετικά προϊόντα.

Η σημασία της απόφασης είναι πολύ μεγάλη για όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες που δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα απαραίτητα αυτά προϊόντα. Με βάση τη νέα πρακτική, αυτά θα είναι διαθέσιμα σε δημόσια κτήρια όπως είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...