
Προς κατάργηση οδεύει το τμήμα Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών στον Πύργο, το οποίο λειτουργεί φέτος για δεύτερη χρονιά. Το εν λόγω τμήμα είναι καθολικός διάδοχος όλων των υποχρεώσεων των παλιών τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (τμήμα Μουσειογραφίας, Μουσειολογίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων, τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ, τμήμα Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων) και έχει εγγεγραμμένους 500 φοιτητές.
Ο Αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος αναπληρωτής καθηγητής, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το τμήμα πρέπει να παραμείνει ως όχι μόνο ως αυτόνομο τμήμα, αλλά ως τμήμα της ολυμπιακής σχολής που προτείνει και η οποία σύμφωνα με την πρόταση, θα ονομάζεται Σχολή Πολιτισμικών Σπουδών και θα περιλαμβάνει τρία τμήματα, το τμήμα Μουσειακών Σπουδών (Μουσειολογίας), Πολιτιστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης και Ψηφιακών Μέσων και Τεχνολογίας στην Επικοινωνία.
Αναλυτικά:
«Αυτό που συμβαίνει με το τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο, αλλά και τη 18ετη ακαδημαϊκή ιστορία της πρωτεύουσας της Ηλείας και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Υπάρχει το μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως που κανέναν από τα κατά καιρούς λειτουργούντα τμήματα δεν ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών!
Το 2003 ιδρύθηκε αρχικά το τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ και ακολούθως το τμήμα Μουσειογραφίας, Μουσειολογίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων. Με το Σχέδιο «Αθηνά» καταργήθηκε το τμήμα Μουσειογραφίας, Μουσειολογίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων, και μετά καταργήθηκε και το τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ. Στη συνέχεια ιδρύθηκε το τμήμα Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων, το οποίο με τη σειρά του καταργήθηκε με την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και φθάσαμε στο 2019 που με το νόμο Γαβρόγλου, ιδρύθηκε το τμήμα Μουσειολογίας το οποίο αποτελεί το πρώτο τμήμα ΑΕΙ στον Πύργο.
Το Τμήμα Μουσειολογίας είναι καθολικός διάδοχος όλων των υποχρεώσεων των παλιών τμημάτων. Έχει εγγεγραμμένους 500 φοιτητές. Το τμήμα ΔΟΕΠΤΜ έχει άλλα δύο ακαδημαϊκά έτη, που πρέπει να γίνουν μαθήματα! Στο χειμερινό εξάμηνο που μας πέρασε δεν έγινε το 50% των μαθημάτων της Μουσειολογίας και το 70% των μαθημάτων του παλιού τμήματος του ΤΕΙ με 1.100 φοιτητές. Το Τμήμα της Μουσειολογίας έχει ζήτηση. Έχει δυναμική. Εκτός των 500 εγγεγραμμένων φοιτητών, υπάρχουν 40 αιτήσεις κατατακτήριων φοιτητών. Είναι 40 Ηλείοι που θέλουν να πάρουν δεύτερο πτυχίο. Επιπλέον αυτών, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων ανά τη χώρα, εξετάζουν κάθε χρόνο τα νεοσύστατα τμήματα και κάνουν παρουσιάσεις στους μαθητές, δηλαδή στους υποψήφιους φοιτητές. Έτσι αναζήτησαν το τμήμα της Μουσειολογίας διάφορα σχολεία σε όλη τη χώρα προκειμένου να προσανατολίσουν τους μαθητές τους σε αυτό.
Αυτό το νέο τμήμα που έχει δυναμική και συνδέεται άρρηκτα με το μεγάλο πολιτιστικό αποτύπωμα του νομού Ηλείας (Αρχαία Ολυμπία, Αρχαια Ιλιδα κλ..π.), θέλουν τώρα να τα καταργήσουν και δεν το βοηθούν να γίνει ένα αυτοδύναμο τμήμα, συνδεμένο με την τοπική κοινωνία και τη αγορά εργασίας, όπως μπορεί και έχει όλες τις προϋποθέσεις.
Πέρυσι το Πανεπιστήμιο Πατρών πήρε 38 θέσεις μελών ΔΕΠ, δεν μας έδωσε καμία, αλλά αντίθετα μας πήρε τέσσερις! Φέτος πήρε άλλες 35 θέσεις και έγινε μια πρώτη κίνηση από τον κ. Πρύτανη με την οδηγία για τοποθέτηση δύο μελών ΔΕΠ στο τμήμα. Ουσιαστικά όμως, το Πανεπιστήμιο μας χρωστά άλλα δύο μελή ΔΕΠ που χρειάζονται για να γίνει το τμήμα αυτοδύναμο.
Τα μαθήματα συμπληρώνονται με ωρομίσθιους καθηγητές. Τον Ιούνιο όμως θα φύγουν αυτοί, άρα δε μπορούν να ανατεθούν πτυχιακές εργασίες. Υπάρχουν πτυχιακές εργασίες που διεκόπησαν, οι φοιτητές έμειναν στον αέρα! Οι φοιτητές μένουν αιχμάλωτοι! Έχουμε ανάγκη από αστυνομία εδώ; Όχι, έχουμε ανάγκη από καθηγητές! Αντί λοιπόν να προσληφθούν αστυνομικοί για το τμήμα, να προσληφθούν καθηγητές και διοικητικό προσωπικό που επίσης παρουσιάζει έλλειψη».
Πηγή: altsantiri.gr