Η ώρα των αποφάσεων – Σήμερα συνεδριάζει και κάνει τις εισηγήσεις της η Επιτροπή Ειδικών

Την πιο κρίσιμη συνεδρίασή τους, μέχρι την επόμενη έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, πραγματοποιούν σήμερα οι ειδικοί και καλούνται να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις που θα πάρουν τη μορφή εισηγήσεων προς την κυβέρνηση.

Με το τρίτο κύμα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε έξαρση, καθώς καθημερινά έχουμε πλέον εκατοντάδες εισαγωγές, πάνω από 3.000 κρούσματα και ρεκόρ διασωληνωμένων (και μέσα σε όλα αυτά και δεκάδες ανθρώπους που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, κάτι που ουδέποτε είχε συμβεί ως τώρα), οι γνώμες των ειδικών διίστανται.

Κάποιοι εκτιμούν ότι τα διαδοχικά lockdown που ουσιαστικά δεν πέτυχαν τίποτα περισσότερο από το να περιορίσουν τον κόσμο στα σπίτια του μόνο στον ελεύθερό του χρόνο, καθώς κατά τα άλλα χρησιμοποιούσε μαζικά τα ΜΜΜ για να πάει στις γεμάτες από εργαζόμενους δουλειές του και επιστρέφοντας μπορούσε κάλλιστα να μεταφέρει τον ιό και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Κι ας ήταν περιορισμένος επί μήνες. Όσοι έχουν αυτή την άποψη εκτιμούν ότι με τον καιρό ως σύμμαχο, οι πολίτες θα παιρνούν περισσότερο χρόνο έξω και τηρώντας τα μέτρα αυτό θα περιορίσει τη διασπορά του ιού.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή των ειδικών που δε διαφωνούν με τη συγκεκριμένη οπτική αλλά εκτιμούν πως το τάιμινγκ δεν είναι κατάλληλο. Πως, δε γίνεται να παίρνεις περιοριστικά μέτρα στα 300 κρούσματα και με τα νοσοκομεία σε νορμάλ κατάσταση (αν μπορεί να θεωρηθεί νορμάλ) και να ανοίγεις φόρα – παρτίδα με 3.000 κρούσματα σε μια στιγμή που υπάρχει ραγδαία αύξηση σε όλους τους δείκτες και τα νούμερα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί θα κάνουν τις εισηγήσεις τους και αυτή που θα αποφασίσει είναι η κυβέρνηση. Η οποία και δείχνει να έχει πάρει την απόφασή της που είναι η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.

Χαλάρωση μέτρων από αύριο

Σύμφωνα με όσα διαφαίνονται, από αύριο Σάββατο 20 Μαρτίου, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα πάει στις 21.00 από τις 19.00 που ήταν μέχρι τώρα και δεν αποκλείεται να επιτραπεί και πάλι, με τη χρήση του κωδικού 6, η μετακίνηση σε άλλο δήμο με ΙΧ ή μηχανή.

Εκτιμάται ότι αυτά τα δύο μέτρα θα επιτρέψουν στον κόσμο και να χαλαρώσει αλλά και να μείνει περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού, άρα και να περιοριστούν οι συγκεντρώσεις ατόμων.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχει σκέψη να ανοίξουν και κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι με συγκεκριμένα μέτρα και περιορισμούς στον αριθμό των επισκεπτών. Είναι κάτι που θα εξεταστεί αύριο από την Επιτροπή και επίσης αναμένονται εισηγήσεις από τους ειδικούς.

Κομμωτήρια και λιανεμπόριο

Ακόμα μια πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι θα είναι το άνοιγμα των κομμωτηρίων στις 22 Μαρτίου. Τα κομμωτήρια ήταν από τα πρώτα που άνοιξαν και στο προηγούμενο lockdown κι αυτό θα συμβεί και τώρα καθώς με την τήρηση των κατάλληλων μέτρων, φαίνεται πως δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα κέντρα περιποίησης νυχιών που λειτουργούν ανεξάρτητα.

Λιανεμπόριο

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 29 Μαρτίου, υπολογίζεται ότι θα ανοίξει το λιανεμπόριο το οποίο θα λειτουργήσει με τους καταναλωτές να στέλνουν μηνύματα στο 13032, να εξασφαλίζουν τρίωρη διάρκεια για τα ψώνια τους και να τα παραλαμβάνουν εκτός καταστημάτων.

Αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, έτσι όπως θέλουν και ευελπιστούν κυβέρνηση και ειδικοί, ένα πολύ πιθανό σενάριο είναι όλες οι δραστηριότητες να έχουν ανοίξει ως τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Όλα αυτά βέβαια πρόκειται να συζητηθούν στη συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής και καλό είναι μέχρι τότε να κρατάμε μικρό καλάθι γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς, η εβδομάδα που ακολουθεί θα είναι πολύ δύσκολη.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...