Η επιστημονική αποδόμηση των θεωριών γνωστού youtuber για τον κορονοϊό (video)

Μαζί με την πανδημία του κορονοϊού, εξαπλώθηκε ραγδαία και το φαινόμενο της παραπληροφόρησης γύρω από αυτήν.

Στην εποχή που τα νέα ταξιδεύουν σε κλάσματα δευτερολέπτου, μια ψευδής πληροφορία που ξεκίνησε από ένα και μόνο άτομο, ενδέχεται να επηρεάσει τις ζωές χιλιάδων.

Ωστόσο, όταν ένα θέμα αφορά την υγεία του κοινωνικού συνόλου, κρίνεται αναγκαίο να υπάρχει ενημέρωση από έγκυρες και τεκμηριωμένες πηγές.

Ένα βίντεο στις ιστορίες του instagram από τον γνωστό youtuber Mikeius, στο οποίο φαίνεται να αμφισβητεί πολλά από τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τον κορονοϊό, πυροδότησε πληθώρα αντιδράσεων στα social media.

Μάλιστα, ο influencer με τους 130 χιλιάδες ακόλουθους, αναγκάστηκε να… διαγράψει τις ιστορίες του λόγω της κατακραυγής.

Μεταξύ άλλων, ακούστηκαν από τον Mikeius τα εξής:

«Επειδή μου έχουν έρθει πολλά μηνύματα που νομίζουν ότι είναι κάποιου είδος αντεπιχείρημα που λένε: Ωραία όλα αυτά Mikeius, αλλά ξεχνάς ένα πράγμα. Ξεχνάς τους γιατρούς και τις νοσοκόμες και το νοσηλευτικό προσωπικό που θέτεις σε κίνδυνο άμα βγεις έξω και ζήσεις τη ζωή σου κανονικά.

Και τι έγινε; Και έναν ανθρακωρύχο δεν θέτεις σε κίνδυνο κάθε φορά που ανοίγεις την κουζίνα σου για να μαγειρέψεις και ανάβεις το πλυντήριο για να πλύνεις τα ρούχα σου; Ο ανθρακωρύχος ο οποίος εκείνη την ώρα έτυχε να σκάψει το κάρβουνο, το οποίο αντιστοιχεί στην κιλοβατώρα σου ρίσκαρε τη ζωή του για εσένα. Έτσι δουλεύει η οικονομία, έτσι δουλεύει η ζωή, έτσι δουλεύει η ανθρωπότητα.

Δεν βγήκαμε ποτέ να πούμε, για να μειώσουμε στο μισό το ρίσκο των ανθρακωρύχων να πεθάνουν σε ατύχημα όσο σκάβουν το κάρβουνο, ότι θα πρέπει να κλείνουμε το ρεύμα μας 12 ώρες την ημέρα. That’s stupid. Δεν λειτουργούμε έτσι, το λέω και το ξαναλέω».

Η διάψευση

Τα λεγόμενα του influencer, εξόργισαν τον Mad Sc1ent1st, έναν άνθρωπο που έκανε την επιστήμη… viral μέσω του καναλιού του στο youtube, ο οποίος χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του, παρουσιάζεται να «ακυρώνει» ένα προς ένα τα επιχειρήματα του Mikeius.

Αυτά είναι τα 30 λεπτά «αποδόμησης» του ψευδοεπιστημονισμού:

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...