Η «έκρηξη» φέρνει παράταση lockdown για 15 μέρες – «Να ανοίξουν σχολεία, καφέ κι εστιατόρια»

Φαινόταν από νωρίς χθες το μεσημέρι ότι τα νέα από την έκθεση του ΕΟΔΥ δε θα ήταν καλά. Η εικόνα έδειχνε ότι τα κρούσματα θα ήταν κατά πολύ αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες και δη τις τελευταίες καθημερινές της περασμένης εβδομάδας, μια και τα Σαββατοκύριακα τα νούμερα είναι πάντα πεσμένα καθώς γίνονται λιγότερα τεστ.

Το «2.147 κρούσματα εκ των οποίων τα 1.047 στην Αττική», σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση των διασωληνωμένων και τον πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών που νοσηλεύονται φαίνεται ότι παγώνουν κάθε σκέψη για άρση του lockdown στην προαποφασισμένη ημερομηνία.

Μέχρι και χθες το πρωί, γινόταν κουβέντα για δύο διαφορετικές απόψεις μέσα στην επιτροπή Ειδικών, αυτούς που μιλούσαν για άνοιγμα και αυτούς που επέμεναν για παράταση. Με τα χθεσινά δεδομένα, οι απόψεις συγκλίνουν πλέον προς την ίδια κατεύθυνση. Παράταση του lockdown για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ώστε να μη βρεθεί η Αττική αλλά και άλλες «κόκκινες» πόλεις προ πολύ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Την άποψη αυτή εξέφρασε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος εξήγησε ότι θα πρέπει να πέσουν πολύ τα κρούσματα και ότι θα χρειαστεί να κάνουμε υπομονή για άλλες 15 μέρες. Όλα αυτά, όμως, συνοδευόμενα από κάποιες γενναίες αποφάσεις όπως είναι το άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων με τη χρήση εξωτερικών χώρων.

Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα περιοριστικά μέτρα αργούν πάρα πολύ να αποδώσουν και πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες.

«Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ειδικότερα ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και – για παράδειγμα – έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού (το λεγόμενο click in shop).

Σχετικά με τους εμβολιασμούς τόνισε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε πριν τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν ευπαθείς ομάδες δηλαδή, εκείνοι που γεμίζουν τα νοσοκομεία και εκθέτουν σε κίνδυνο τους υγειονομικούς.

Θωμαϊδης: Στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζεται σκληρό lockdown

Σύμφωνος στην ανάγκη να παραταθεί το lockdown για δύο εβδομάδες είναι και ο Νίκος Θωμαΐδης, παρότι όπως είπε στον ΑΝΤ1, αναγνωρίζει την κόπωση των πολιτών στον ψυχολογικό τομέα.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας έκανε λόγο για άμεση συνάρτηση των κρουσμάτων με τον αριθμό των τεστ» έκανε λόγο σημειώνοντας πως αυτήν την εβδομάδα έγιναν περισσότερα τεστ από την προηγούμενη.

«Το υψηλό φορτίο στα λύματα, δεν αποτυπωνόταν στα κρούσματα, αλλά στην κινητικότητα στις ΜΕΘ. Αυτό που είναι κρίσιμο είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, κάτι που έχει άμεση συνάρτηση με τα κρούσματα», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Θωμαΐδης.

Όσον αφορά στα αίτια της «έκρηξης» των κρουσμάτων, είπε πως «παρατηρώντας την κινητικότητα δεν μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζεται ένα σκληρό lockdown».

«Έχουμε υψηλό φορτίο, που δεν είχαμε παρόμοιο, φαίνεται ότι αυτήν την εποχή έχουμε μεγάλη διασπορά, η οποία μεταφράζεται σε εισαγωγές στο νοσοκομείο μέρα με τη μέρα», τόνισε και επεσήμανε πως «ήταν παρακινδυνευμένο να συζητάμε για άνοιγμα».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...