«Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει άλλο» – «Ξεσπούν» οι έμποροι στην παράταση του lockdown

Τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν επιτρέπουν προς το παρόν το να οριστούν ημερομηνίες ανοίγματος των κλάδων (με βάση τον σχεδιασμό και της κυβέρνησης) που βρίσκονται σε αναστολή, νέα παράταση δόθηκε στην επαναλειτουργία των κλειστών καταστημάτων, όπως επεσήμανε και ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής (26/03). Την επόμενη εβδομάδα λοιπόν, θα υπάρξει επαναξιολόγηση των δεδομένων και οι έμποροι ξεσπούν.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, υπογράμμισε επίσης ότι το lockdown παίρνει παράταση σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ έκανε γνωστές ποιες άλλες περιοχές μπαίνουν ή παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο» (επίπεδο «πολύ αυξημένου κινδύνου») με αυστηρά μέτρα, με βάση τον «Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας».

«Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει άλλο» Διορία στην κυβέρνηση έως τις 5 Απριλίου

Ήδη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης με δήλωσή του μετά τη σημερινή ενημέρωση προειδοποιεί για αντιδράσεις του κλάδου στο προσεχές διάστημα εάν δεν ανοίξει η αγορά. Όπως ανέφερε, έχει δοθεί διορία στην κυβέρνηση έως τις 5 Απριλίου. «Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει άλλο» τόνισε και ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Εάν την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου δεν έχει αποφασισθεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τότε δυστυχώς θα βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να καλέσω τους συναδέλφους μου να εκφράσουν με απόλυτα νόμιμο τρόπο την έντονη διαμαρτυρία τους, χωρίς να  διακινδυνεύσουν έστω και ελάχιστα τη δημόσια υγεία.

Επίσης θα ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα που μπορεί να εκφράσει αυτή την δυσαρέσκεια, ιδιαίτερα όταν φημολογείται ότι μπορεί να προκριθούν άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα γίνονται ανεκτές ενέργειες που επιδεινώνουν τα υγειονομικά δεδομένα. Μέχρι τότε είναι αυταπόδεικτο ότι αναμένω να ανακοινωθούν οι οικονομικές ενισχύσεις που τεκμηριωμένα και κοστολογημένα έχουμε θέσει υπόψιν της κυβέρνησης και που πρέπει κατ’ ελάχιστον να στηρίξουν τις χειμαζόμενες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας».

Εστίαση

Καθώς δεν υπάρχει στο τραπέζι κάποια επίσημη αναφορά για το άνοιγμα της εστίασης, ενός κλάδου που είναι «κλινικά νεκρός» εδώ και μήνες και σχεδιαζόταν να ανοίξει στις 15 Απριλίου λόγω και των οικονομικών επιπτώσεων, ένα από τα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν ώστε να καταστεί εφικτό το άνοιγμα είναι και η διενέργεια self tests στους εργαζομένους δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα….

«Εχουμε ήδη ζητήσει και συζητήσει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στο πρόγραμμα των εμβολιασμών στην εστίαση» τόνισε στο «ethnos.gr» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων), Γιώργος Καββαθάς.

Ωστόσο φαίνεται ότι αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, την εναλλακτική θα παράσχουν τα self tests ώστε να επιτευχθεί ένα σχετικά ασφαλές περιβάλλον για το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις και μέτρα, ειδικά τώρα που ο καιρός παρουσιάζει βελτίωση. Σε κάθε περίπτωση πηγές του κλάδου επισημαίνουν ότι το άνοιγμα δεν μπορεί να αναβληθεί για πολύ ακόμα προσθέτοντας ότι «έως τις 20 Απριλίου θεωρείται αυτονόητο ότι θα πρέπει να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, αλλιώς πως θα εξυπηρετηθούν οι τουρίστες που θα αρχίσουν να φτάνουν».

Άλλωστε πληθαίνουν και οι φωνές των επιδημιολόγων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι είναι πιο ασφαλές να λειτουργήσουν καφετέριες και ταβέρνες σε εξωτερικό χώρο, παρά να συγκεντρώνονται άνθρωποι σε πλατείες και σπίτια, καθώς θεωρείται ότι τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται σε ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Σχολεία

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη εκφράσει το αίτημά του για άνοιγμα στις 5 Απριλίου, κάτι που θα γίνει πιθανότατα δεκτό κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής επιδημιολόγων την επόμενη εβδομάδα δεδομένου ότι ήδη ανακοινώθηκε η υποχρεωτική διεξαγωγή self testing σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, που θα αποτελεί τον τρόπο επιστροφής στα θρανία.

Η νέα παράταση δυσαρέστησε έντονα τον κλάδο του λιανεμπορίου, ο οποίος είχε την ελπίδα ότι σήμερα θα ανακοινωνόταν το άνοιγμα στις 5 Απριλίου, τουλάχιστον για τα μικρά καταστήματα. Την ίδια στιγμή, καμία αναφορά δεν έχει γίνει για την εστίαση και για το πότε πιθανολογείται το άνοιγμά της…

(Πληροφορίες: ethnos.gr)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...