Η 8η Δεκεμβρίου αποφράδα ημέρα για τα Χανιά – Οι δύο τραγωδίες μέσα σε τρία χρόνια (video)

Ως αποφράδα ημέρα για τα Χανιά έχει κηρυχθεί η 8η Δεκεμβρίου, καθώς δύο τραγωδίες «σημάδεψαν» μέσα σε τρία χρόνια τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Φέτος συμπληρώνονται 54 χρόνια από το ναυάγιο του «Ηράκλειον» και 51 χρόνια από την αεροπορική τραγωδία με αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Το πλοίο «Ηράκλειον», που εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά-Πειραιάς, βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου 1966, κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα (23 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Μήλου), λόγω μετατόπισης φορτηγού ψυγείου που έσπασε τη μπουκαπόρτα, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 224 άνθρωποι. Από τα σωστικά συνεργεία διασώζονται 47 από τους επιβαίνοντες.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Σούδας στις 7 το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς στο πέλαγος έπνεαν άνεμοι με ένταση 8-9 μποφόρ. Στις 2 μετά τα μεσάνυκτα εξέπεμψε σήμα sos και βυθίστηκε λίγα λεπτά αργότερα.

Τρία χρόνια μετά, στις 8 Δεκεμβρίου 1969, αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας που εκτελούσε την πτήση 954 Χανιά-Αθήνα κατέπεσε στις 9 το βράδυ στην Κερατέα και ενώ βρισκόταν σε διαδικασία καθόδου 21 μίλια από το αεροδρόμιο του «Ελληνικού», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 90 επιβαίνοντες. Οι 85 ήταν επιβάτες και πέντε μέλη του πληρώματος. Τα Χανιά βυθίζονται και πάλι στο πένθος.

Στις 9 Δεκεμβρίου 1969, το δημοτικό συμβούλιο Χανίων, με ομόφωνη απόφασή του, κηρύσσει την 8η Δεκεμβρίου ως αποφράδα ημέρα για την πόλη.

keratea8

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...