Γιατί χρηματοδοτούνται εκ νέου τα κανάλια, ενώ υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα υγείας;

Με πρόσχημα την ενημέρωση των πολιτών για τον κορονοϊό η κυβέρνηση χρηματοδοτεί εκ νέου τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Και λέμε πρόσχημα όχι γιατί οι τηλεθεατές δεν πρέπει να ενημερωθούν για την πανδημία, αλλά επειδή τα κανάλια είναι υποχρεωμένα με νόμο να μεταδίδουν τέτοια μηνύματα.

«…οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου διάρκειας τριών πρώτων λεπτών της ώρας καθημερινά ιδίως για θέματα υγείας, πρόνοιας και μέριμνας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή για τη μετάδοση μηνυμάτων, που αναφέρονται στα εκπαιδευτικά ή άλλα προγράμματα που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων, καθώς και σε όλες εν γένει τις εθνικού, πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου δραστηριότητές της», αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο 20, παρ. 3 του Ν. 3592/2007 (ΦΕΚ Α΄/161/19.07.2007).

Επίσης, η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμόν 1686/2018 απόφαση των Υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Υγείας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 2037/5.6.2018 με τίτλο «Δωρεάν μετάδοση μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς», προβλέπει:

  • Στο άρθρο 1 της απόφασης (“έννοια μηνύματος κοινωνικού περιεχομένου”) της ΚΥΑ αναφέρεται ως πρώτο – πρώτο παράδειγμα, το κοινωνικό μήνυμα για την “πρόληψη ασθενειών”.
  • Στο άρθρο 2 ξεκάθαρα αναφέρεται ότι το μήνυμα μπορούν να υποβάλουν για δωρεάν μετάδοση το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Άρα, το Υπουργείο Υγείας, αλλά και κάθε νοσοκομείο χωριστά θα μπορούσε να υποβάλει το μήνυμα για δωρεάν μετάδοση έτσι ώστε να εξασφαλιστεί μέγιστος ραδιοτηλεοπτικός χρόνος δωρεάν μετάδοσης!
  • Κατά το άρθρο 3, το μήνυμα υποβάλλεται από τον φορέα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που έχει ειδική Τριμελή Επιτροπή που αποφασίζει τη δωρεάν μετάδοσή του.

Επίσης, στις 15/3/2002 ο Στέλιος Πέτσας εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 179/15.3.2020 απόφαση που αφορά στη δωρεάν μετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων από δημόσιους και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, για την προστασία της δημόσιας υγείας και τα μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.
Σκοπός της δράσης είναι η άμεση ενημέρωση του κοινού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19, αλλά και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα ατομικά και συλλογικά μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται για τον περιορισμό της διάδοσής του.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι μας την ανάγκη ύπαρξης κουλτούρας προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας και να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών της χώρας.

Γιατί, λοιπόν, Mega, Open, ANT1, ΣΚΑΪ, Star και Alpha θα μοιραστούν δύο εκατομμύρια ευρώ;

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...