Γιατί αρνήθηκε η Μέρκελ δημόσιο εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν θα εμβολιαστεί με το εμβόλιο της «Astrazeneca» σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, όπως κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, απορρίπτοντας σχετική πρόταση που έγινε από τον Γενικό Γραμματέα της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας Κάρστεν.

Ο Ζάιμπερτ εξήγησε ότι «η καγκελάριος έχει επανειλημμένα πει ότι θα εμβολιασθεί όταν έρθει η σειρά της. Επιπλέον, η Μέρκελ είναι 66 ετών και το εμβόλιο συνιστάται μόνο για άτομα κάτω των 65 ετών».

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μιούλερ αντιθέτως «θα εμβολιαστεί αμέσως με το εμβόλιο της Astrazeneca», όπως είπε στο Γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Τόσο ο Ζάιμπερτ όσο και ο Mιούλερ επεσήμαναν πάντως την ασφάλεια του εν λόγω εμβολίου.

Με την αναμενόμενη παράδοση ενός και πλέον εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου της «Astrazeneca», οι δόσεις του εμβολίου στα ομοσπονδιακά κρατίδια θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σχεδόν 1,1 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου πρόκειται να παραδοθούν έως την Πέμπτη (04/03), αυξάνοντας τον συνολικό όγκο παράδοσης σε σχεδόν 3,2 εκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Μέχρι και την Κυριακή, ωστόσο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το εμβόλιο αυτό είχε χορηγηθεί μόνο σε – περίπου- 455.000 ανθρώπους.

Κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο εμβολιάστηκαν σχεδόν 91.000 άνθρωποι στη Γερμανία με το εμβόλιο της «Astrazeneca». Εάν παραμείνει η συχνότητα αυτή, σχεδόν δύο εκατομμύρια δόσεις θα μπορούσαν να είναι αχρησιμοποίητες μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Μέχρι τη Κυριακή είχαν γίνει συνολικά πάνω από 6,1 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στην Γερμανία, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία με το εμβόλιο της «Pfizer/Biontech».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απορρίπτει πάντως επί του παρόντος τη γενική χορήγηση του εμβολίου της «Astrazeneca» σε άτομα εκτός των ομάδων προτεραιότητας.

Σύμφωνα με μελέτες, το παρασκεύασμα της «Astrazeneca» είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό από τα εμβόλια των «Pfizer/Biontech» και της «Moderna».

Επιπλέον, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας – σε αντίθεση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) – το έχει συστήσει μόνο για άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 64 ετών, επειδή δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την επίδρασή του σε ηλικιωμένους. Η «Stiko» ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τη σύστασή της το συντομότερο δυνατό, οπότε το εμβόλιο της «Astrazeneca» θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και για ηλικιωμένους.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε γίνει γνωστό, γυρίζουν την πλάτη στο εμβόλιο της «AstraZeneca» οι πολίτες της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί μέσω του μηχανισμού Covax στην Αφρική

Την ίδια ώρα, η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού έγιναν τη Δευτέρα (01/03) οι πρώτες χώρες που ξεκίνησαν εκστρατείες ανοσοποίησης για την Covid-19 χάρη στο σύστημα «Covax», μέσω του οποίου διατίθενται εμβόλια στα πιο φτωχά κράτη του κόσμου.

Στην Άκρα, ο πρόεδρος της Γκάνας Νάνα Ακούφο-Άντο ήταν ο πρώτος που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της «AstraZeneca»/Οξφόρδης που χρηματοδοτήθηκε από το σύστημα Covax. «Είναι σημαντικό να δώσω το παράδειγμα και να δείξω ότι αυτό το εμβόλιο είναι ασφαλές, ώστε όλοι στην Γκάνα να αισθάνονται ότι μπορούν να το κάνουν», είπε ο αρχηγός του κράτους.

Λίγη ώρα αργότερα, στη λαϊκή συνοικία Τρεσβίλ, στην Αμπιτζάν, εμβολιάστηκε ο γενικός γραμματέας της προεδρίας της Ακτής Ελεφαντοστού, ο Πατρίκ Ασί.

Το εμβολιαστικό κέντρο έχει στηθεί έξω από το Παλέ ντε Σπορ της πόλης, όπου, κάτω από μια τεράστια τέντα, φυλάσσονται τα κιβώτια με τα εμβόλια. Ο εμβολιασμός είναι «πατριωτικό καθήκον», είπε ο Ασί, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο «δίνει την ελπίδα για την επιστροφή στην κανονικότητα εντός των επόμενων μηνών».

Ο υπουργός Υγείας Εζέν Ακά Ουελέ είπε ότι στην πρώτη φάση η εκστρατεία εμβολιασμού θα επικεντρωθεί στο Αμπιτζάν και τα περίχωρά του, μια περιοχή όπου καταγράφεται το 95% των θετικών κρουσμάτων.

Μετά τον Ασί, άρχισαν να εμβολιάζονται στρατιωτικοί και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας. «Εμείς ερχόμαστε σε επαφή με τον λαό και έχουμε και οι ίδιοι παιδιά», είπε ένας στρατιωτικός, ο Μαμντού Ουαταρά, εξηγώντας γιατί είναι σημαντικός ο εμβολιασμός των στρατιωτών και των αστυνομικών.

Το σύστημα Covax έχει ως στόχο να παρασχεθούν εμβόλια για την Covid-19 στο 20% του πληθυσμού περίπου 200 χωρών και εδαφών, κυρίως όμως σε 92 φτωχά κράτη. Τέθηκε σε εφαρμογή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι πλούσιες χώρες να καπαρώσουν όλες τις δόσεις των εμβολίων, η παραγωγή των οποίων δεν επαρκεί προς το παρόν για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση.

Η Γκάνα ελπίζει ότι θα εμβολιάσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους (από τα 30 που είναι ο συνολικός πληθυσμός της μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ η Ακτή Ελεφαντοστού σκοπεύει να εμβολιάσει το 70% των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της. Στην Γκάνα, στο πλαίσιο των μέτρων, έχουν κλείσει οι κινηματογράφοι, οι παμπ και οι παραλίες ενώ αντιθέτως στην Ακτή Ελεφαντοστού δεν έχει επιβληθεί λοκντάουν και μόνο η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...