Φυλάκιση τεσσάρων ετών προτείνουν για τον Σαρκοζί οι εισαγγελείς

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εκ των οποίων τα δύο χρόνια με αναστολή προτείνουν οι γάλλοι εισαγγελείς για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, που δικάζεται για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής.

Οι δύο εισαγγελείς του οικονομικού δικαστηρίου της Γαλλίας έκριναν ένοχο τον Σαρκοζί για την υπόθεση των «υποκλοπών».

Την ίδια ποινή ζήτησαν για τον δικηγόρο του Νικολά Σαρκοζί, Τιερί Ερζόγκ, που εμπλέκεται επίσης στην υπόθεση, αλλά και για τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ. Ειδικά για τον Ερζόγκ, το δικαστήριο πρότεινε τη στέρηση επαγγελματικών δικαιωμάτων για διάστημα πέντε ετών.

Στην υπόθεση αυτή, την επονομαζόμενη «ecoutes» (τηλεφωνικές υποκλοπές), ο Νικολά Σαρκοζί, 65 ετών, φέρεται να προσπάθησε, από κοινού με το Ερζόγκ, να εξαγοράσει τον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ ο οποίος ήταν τότε μέλος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην πρόεδρος επιδίωκε να αποκτήσει απόρρητες πληροφορίες, αν όχι και να επηρεάσει μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου σε σχέση με μια υπόθεση – την υπόθεση Μπετενκούρ – στην οποία είχε εξασφαλίσει απαλλαγή στα τέλη του 2013.

«Έκρηξη» του Σαρκοζί

Ο Σαρκοζί μιλώντας στο δικαστήριο έκανε λόγο για «συκοφαντίες και κακοφημίες» εις βάρος του. 

Αναφορικά με την υπόθεση εξήγησε ότι «εκεί είναι λίγοι οι δικαστές, γνωρίζονται μεταξύ τους, θα ήθελα να ξέρω τις σκέφτονται για μένα». Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να ζητήσουν πληροφορίες από τον φίλο τους δικαστή στο Ακυρωτικό, Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ο οποίος αναζητούσε μετάθεση στο Μονακό. Μπορώ να βάλω ένα χεράκι – «coup de pouce» (στα γαλλικά) για τη μετάθεση, είπε ο Σαρκοζί.

Όταν η πρόεδρος σχολίασε ότι αυτή η φράση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αντάλλαγμα εξυπηρέτησης, ο Σαρκοζί ξέσπασε: «όλη μου η ζωή ήταν να δίνω coups de pouce (χεράκια βοήθειας). Σαράντα χρόνια ως πολιτικός βοηθούσα και όχι πάντα τους πιο πιστούς σε μένα. Ποτέ μα ποτέ δεν θεώρησα ότι παρανομούσα».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...

Μάθε για την Kανναβιδιόλη (CBD) και τις ευεργετικές του ιδιότητες

Τα τελευταία χρόνια μετά την νομιμοποίηση του CBD στην Ελλάδα με περιεκτικότητα κάτω του 0,2% σε thc έχει μπει για να καλά στην καθημερινότητά...

Πότε κάνω Απολύμανση για τον κορωνοιό COVID-19;

Τον τελευταίο χρόνο άλλαξε δραστικά η ζωή όλων μας λόγο του κορωνοιού. Οι καθημερινές κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες όλων μας ανεξαρτήτου ηλικίας πλήγηκαν και...