
Ταυτοποιήθηκαν δυο ηλικιωμένοι άνδρες, που αποκεφαλίστηκαν από στελέχη των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, σε βίντεο τα οποία κυκλοφόρησαν σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, σύμφωνα με την Guardian.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, πρόκειται για αμάχους Αρμενίους που κατοικούσαν σε διαφορετικά χωριά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η αναγνώρισή τους αποτελεί μία ακόμη απόδειξη για τις βιαιότητες που έλαβαν χώρα στην περιοχή κατά τον πρόσφατο πόλεμο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα θύματα αποκεφαλίστηκαν από άνδρες με στολές των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. Τα ανατριχιαστικά βίντεο των εκτελέσεων ήρθαν στο φως πάνω από έναν μήνα μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας.
Οι μαρτυρίες χωρικών που κατέγραψε η Guardian, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ταυτοποίησης που έφερε εις πέρας ένας διαμεσολαβητής με εντολή των τοπικών Αρχών που υποστηρίζονται από την Αρμενία. Δύο διακεκριμένοι Αρμένιοι δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία, ώστε οι υπεύθυνοι αυτών των δυο δολοφονιών να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα εν λόγω βίντεο φαίνεται πως άνδρες με στολές που δείχνουν όμοιες με εκείνες των Αζέρων στρατιωτών, κρατούν ακίνητο και να αποκεφαλίζουν έναν άνδρα με μαχαίρι. Στη συνέχεια ένας από τους δράστες τοποθετεί το κομμένο κεφάλι σε ένα νεκρό ζώο. «Έτσι παίρνουμε εκδίκηση εμείς, κόβοντας κεφάλια» ακούγεται να λέει μια φωνή στην κάμερα.
Two men beheaded in videos from Nagorno-Karabakh war identified https://t.co/zS9rBRoLq4
— The Guardian (@guardian) December 15, 2020
Τα θύματα
Ο ένας αναγνωρίστηκε ως ο 69χρονος Γενάντι Πετροσιάν, που είχε μετακομίσει στο χωριό στα τέλη της δεκαετίας του ’80 από τη Σουμγκαγήτ του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με δύο κατοίκους του χωριού Μαντατασέν.
Η Γκαγιάν Πετροσιάν (δεν υπάρχει συγγένεια με το θύμα), διευθύντρια του τοπικού σχολείου, ζούσε ακριβώς απέναντι από το φτωχικό σπίτι του θύματος. Είπε ότι είχε βοηθήσει στην εγκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου του χωριού και της είχε δείξει τις εικόνες ενός γιου που είχε μετακομίσει στη Ρωσία, μαζί με την πρώην σύζυγό του. Αναφορικά με ένα από τα βίντεο, είπε στην εφημερίδα: «Μπορούσα να δω καθαρά το πρόσωπό του και τον αναγνώρισα». Η Guardian είχε πρόσβαση σε φωτογραφία του Πετροσιάν που έδωσε συγγενής του, που μοιάζει πολύ στον δολοφονημένο άνδρα.
Ο Γενάντι Πετροσιάν, ο οποίος ζούσε μόνος του, αρνούνταν να φύγει από το χωριό καθώς οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πλησίαζαν. Όταν ένας γείτονας προσπάθησε να τον πάρει μακριά με το αυτοκίνητο, εκείνος κατέβηκε και επέστρεψε περπατώντας σπίτι του.
Ο Αρτάκ Μπεγκλαριάν, ο διαμεσολαβητής που προσελήφθη εργάζεται για την τοπική κυβέρνηση, επιβεβαίωσε την ταυτότητα του 69χρονου με μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώριζαν.
Ο δεύτερος ηλικιωμένος που αναγνωρίστηκε
Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στην εφαρμογή Telegram στις 7 Δεκεμβρίου δείχνει δύο στρατιώτες με στολές όμοιες με εκείνες στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν να ακινητοποιούν έναν ηλικιωμένο άνδρα κοντά σε ένα δέντρο. Ένας άλλος στρατιώτης δίνει ένα μαχαίρι σε έναν από τους επιτιθέμενους, και εκείνος σκοτώνει το θύμα κόβοντάς του τον λαιμό.
Τρεις κάτοικοι του χωριού Αζόκ αναγνώρισαν το θύμα σε αυτό το βίντεο ως τον Γιούρι Ασριάν, έναν 82χρονο που είχε αρνηθεί να φύγει από το χωριό στις 20 Οκτωβρίου.
«Δεν επικοινωνούσε πολύ με τους συγχωριανούς του. Απλώς αρνήθηκε να φύγει», είπε ο Γκεόργκι Αβεσιάν, δήμαρχος του χωριού μέχρι το 2019 και ένας από τους ανθρώπους που αναγνώρισαν τον Ασριάν. Ανέφερε ακόμη ότι ήταν πιθανό ο ηλικιωμένος άνδρας να μην καταλάβαινε πλήρως όσα συνέβαιναν εκείνο το διάστημα στην περιοχή.
Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισήλθαν στο χωριό λίγες μέρες αργότερα, και το Αζόκ παρέμεινε υπό τον έλεγχο του Μπακού, όπως ορίζει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη του Ασριάν έως ότου εμφανίστηκε το βίντεο 29 δευτερολέπτων την περασμένη εβδομάδα στα social media.
Πηγή: altsantiri.gr