Φίλης για δίκη ΧΑ: Σε πλήρη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα και τη σύνθεση του δικαστηρίου η πρόταση της εισαγγελέας

«Η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής έχει επιλέξει να αθωώσει τους καταδικασθέντες, βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα και την σύνθεση του δικαστηρίου», δήλωσε στα «Παραπολιτικά 90,1» και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχία, Νίκος Φίλης. Τι είπε για τα «πλυντήρια» της ακροδεξιάς και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας…

Για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ο κ. Φίλης ζήτησε να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να μην υπάρξει θερμό επεισόδιο. Την ίδια στιγμή τόνισε πως «θα πρέπει να υπάρξει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας». Τέλος, ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιθετικότητα και καταστολή με στόχο τα νέα παιδιά.

Αναλυτικά:

«Η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής βρίσκεται σε δύσκολη θέση από τη στιγμή που το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή με το χαρακτηρισμό “εγκληματική οργάνωση”. Κάθε της παρέμβαση δείχνει ότι επιθυμεί οι επικεφαλής της να πέσουν στα μαλακά. Αποδεικνύεται ότι βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία – και – με το λαϊκό αίσθημα, αλλά και με τη δικανική κρίση η οποία έχει προκύψει από τη στάθμιση των πραγματικών στοιχείων που προσκομίστηκαν για την εγκληματική δράση», τόνισε ο Νίκος Φίλης. 

«Αλλά δεν έστειλε ο Α. Σαμαράς τη ΧΑ στο δικαστήριο;», ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και απάντησε: «Βεβαίως και το αναγνωρίζω. Ο Σαμαράς όμως επί τρία περίπου χρόνια έκανε πως δεν έβλεπε τις εγκληματικές δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής. Τουναντίον, βασικοί του συνεργάτες συνομιλούσαν και διαπραγματεύονταν με τη Χρυσή Αυγή -το ξεχνάμε; Έπρεπε να δολοφονηθεί Έλληνας για να ξεχειλίσει το ποτήρι και να ενεργοποιηθεί ο τότε πρωθυπουργός και η Δικαιοσύνη.

Σήμερα η κυβέρνηση κάνει επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατίας. Αυτό θα το βρει μπροστά της, διότι οδηγεί σε αυταρχικές υποτροπές, σε ξύλο, σε φανατισμό του κόσμου -του δικού της κόσμου. Αντιμετωπίζουμε πανδημία, διανύουμε μακρά και επίμονη οικονομική κρίση και πολλά ακόμα. Ας μη φανατιζόμαστε και για το παρελθόν. Άλλο το πάθος για τα ιδανικά κάθε χώρου και ο διαρκής αγώνας για τη Δημοκρατία. Αυτά είναι αναγκαία. Δεν χρειάζεται όμως κομματικός φανατισμός.

Αν κάποιος σήμερα έλεγε ότι “η ΝΔ είναι φασιστικό κόμμα” προφανώς θα έκανε λάθος. Κόμμα του δημοκρατικού τόξου είναι, που ψηφίστηκε από το 40% του εκλογικού σώματος. Άλλο αν έχει σκληρό ακροδεξιό κομμάτι, “συνιστώσα”, που επιχειρεί διαρκώς να πάρει το πάνω χέρι. Είναι όμως εξοργιστικό να παρουσιάζει η ΝΔ το ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν ως… “ξαδελφάκι” της ΧΑ, όπως έκανε αυτές τις μέρες συστηματικά, με την απόφαση για ΧΑ.

Κάτι τέτοια αποτελούν καρικατούρα πολιτικής κριτικής που ουδέποτε έχουν αποσταθεροποιήσει ένα κόμμα. Στην κοινωνία όμως, ναι, η αντιδημοκρατική ρητορική μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις. Η “θεωρία των δύο άκρων” λειτουργεί ως πλυντήριο για την ακροδεξιά και υπονομεύει την αναγκαία δημοκρατική συνοχή της κοινωνίας».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην απόφαση της δίκη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Φίλης σημείωσε: «Η Εισαγγελέας έχει επιλέξει εξ αρχής ένα ρόλο, το ρόλο της αθωωθείς της Χρυσής Αυγής. Αυτό είναι σαφές. Είναι σε δυσκολία τώρα γιατί το δικαστήριο έχει αποφασίσει ότι είναι ένοχη ως εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή και κανει ότι είναι δυνατό από την πλευρά της να δει στα μαλακά τη Χρυσή Αυγή. Είναι σε πλήρη δυσαρμονία όχι μόνο με το λαϊκό αίσθημα, είναι σε πλήρη δυσαρμονία με την σύνθεση του δικαστηρίου , με τη δικανική κρίση η οποία προκύπτει από τη στάθμιση των πραγματικών στοιχείων της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής».

Ερωτηθείς αν φοβάται ένα ελληνοτουρκικό επεισόδιο, ο τομεάρχης Παιδείας απάντησε: «Έχει σημασία αν φοβάμαι; Πρέπει να παίρνουμε πρωτοβουλίες να μην συμβούν τέτοια πράγματα, διπλωματικές πρωτοβουλίες».

Για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, ανέφερε: «Πιστεύω ότι είναι λάθος ο διάλογος για τόσο ευαίσθητα ζητήματα να γίνεται από τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα. Ο διάλογος για την εξωτερική πολιτική μας που χρειάζεται επαναπροσδιορισμό γιατί έχουμε νέες συνθήκες, πρέπει να γίνεται καταρχήν σε συζητήσεις θεσμικά προσδιορισμένες με το υπουργείο Εξωτερικών, με το υπουργείο Άμυνας αλλά και πολιτικά προσδιορισμένες, τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό το αρνείται ο κ. Μητσοτάκης και έτσι αναγκάζει όλα τα πολιτικά κόμματα, είτε ναι είτε όχι, να διατυπώνουν δημόσια προτάσεις. Αυτός ο δημόσιος διάλογος, που είναι καλός γενικά, ειδικά σε αυτή τη φάση που υπάρχει ανάγκη αναπροσδιορισμού της εξωτερικής μας πολιτικής όταν γίνεται έτσι λογικά προσλαμβάνει χαρακτήρα μιας αντιπαράθεσης και δεν βοηθάει στο να υπάρξει μια εθνική συνεννόηση που είναι αναγκαία».

«Πάντοτε οι επικοινωνίες είναι χρήσιμο πράγμα αρκεί όμως να μην είναι διπλοπρόσωπη η επικοινωνία, δηλαδή να εμφανιζόμαστε στα τηλέφωνα ότι λέμε και δημόσια να κάνουμε επιθέσεις απαράδεκτες. Σας θυμίζω για παράδειγμα ότι η ΝΔ πριν καλά-καλά ανακοινωθεί η απόφαση για τη Χρυσή αυγή ξεκίνησε μια επίθεση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ που τον εμφάνιζε περίπου ως το alter ego της Χρυσής Αυγής. Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση της ΧΑ και ήταν χιλιάδες άνθρωποι και νέοι απέξω να γιορτάσουν έπεσαν τα δακρυγόνα και τα χημικά από την πλευρά της αστυνομίας για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Για να στείλουν μήνυμα αυταρχισμού ”δεν θα γιορτάσετε τη δημοκρατία”. Και μετά συνέχισαν με τα παιδιά έξω από το υπουργείο Παιδείας και μετά συνέχισαν και χθες με τα παιδιά τρεις ολόκληρες μέρες και νύχτες στα μπουντρούμια της ΓΑΔΑ. Δηλαδή υπάρχει μια αυταρχική επιθετικότητα, ένα κλίμα καταστολής εκ μέρους της κυβέρνησης με στόχο τα νέα παιδιά», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφερόμενος στις απόψεις του κ. Κοντονή, ο κ. Φίλης σημείωσε: «Έγινε υπουργός επί τέσσερα χρόνια σε μια κυβέρνηση που έκλεινε το μάτι στη Χρυσή Αυγή, αυτό λέει ο κ. Κοντονής; Να ζητήσει συγνώμη τότε».

Για το πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ, ανέφερε: «Όταν ξετυλίγει μια τοξική επίθεση η ΝΔ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ που τον εμφανίζει ότι είναι το alter ego της Χρυσής Αυγής είναι προφανές ότι δημιουργούνται ανακλαστικά οργής και νόμιμης άμυνας από ένα χώρο. Θα μου πείτε αυτή η νόμιμη άμυνα θα μπορούσε να εκφραστεί και με άλλο τρόπο; Βεβαίως θα μπορούσε. Έχω υπάρξει διευθυντής εφημερίδας ξέρω τι συμβαίνει στις 12 το βραδύ να συζητάμε για τον τίτλο της επόμενης ημέρας και υπό ποίες συνθήκες γίνεται αυτό. Εάν ήμουν εκεί μπορεί να επέλεγα άλλο τίτλο , το ίδιο θέμα θα ήταν. Θα ήταν η ίδια πολιτική σημασία. Δεν μπορεί αυτοί που έχουν ευθύνη για τη γιγάντωση της Χρυσής Αυγής , αυτοί οι άνθρωποι να εμφανίζονται τώρα και να γίνονται τιμητές των ανθρώπων οι οποίοι εμπνεύστηκαν και ενέπνευσαν ένα αντιφαστιστικό κίνημα στη χώρα μας».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...