Φιέστα Ερντογάν στο Ακούγιου: Η Τουρκία στη «σούπερ λιγκ» των χωρών με πυρηνική ενέργεια (video)

Τηλεδιάσκεψη με φόντο τα πλάνα του υπό κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της περιφέρειας Αδάνων, που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2023, πραγματοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η επένδυση στην ενέργεια αποτελεί επένδυση στο μέλλον κι ότι ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας θα συμβάλει στην ανάπτυξη και άλλων παράπλευρων τομέων. Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι «μια νέα εποχή ξεκινά», ενώ το έργο θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία της.

Ο τούρκος ηγέτης δήλωσε υπερήφανος για το έργο που κληροδοτεί στην Τουρκία, καθώς τοποθετεί τη χώρα του στη «σούπερ λιγκ» των χωρών με πυρηνική ενέργεια, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Σήμερα βιώνουμε μία μεγάλη υπερηφάνεια με το έργο που κληροδοτούμε στην Τουρκία μας. Τοποθετούμε την Τουρκία στη σούπερ λιγκ των χωρών με πυρηνική ενέργεια. Ετησίως, θα παράγονται 35 δισεκατομμύρια kWώρες ηλεκτρικής ενέργειας, που θα καλύπτουν το 10% των αναγκών μας.

Ξεκινάμε την κατασκευή του τρίτου αντιδραστήρα του Άκουγιου, τον οποίο συμφωνήσαμε με τον κ. Πούτιν πριν από 3 χρόνια. Θα θέσουμε τα θεμέλια και για τον τέταρτο το επόμενο έτος. Παρά τις καταστροφικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού, η οικονομία μας συνεχίζει να αναπτύσσεται. Πρώτα ο Αλλάχ, η ανάπτυξή μας φέτος ελπίζουμε να είναι υψηλότερη. Προσπαθούμε να κάνουμε τη διαφορά με έργα σε αυτόν τον τομέα, καθώς “η επένδυση στην ενέργεια αποτελεί επένδυση στο μέλλον”.

Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το ποσοστό των οποίων έχει φτάσει στη χώρα μας το 63,7%», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στη συνέχεια στην ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη θάλασσα.

«Ελπίζουμε να λάβουμε καλά νέα και από τις δραστηριότητές μας στην Aνατολική Μεσόγειο. Στόχος μας είναι το ενεργειακό καλάθι που προστέθηκε στη χώρα μας να λειτουργεί με μηδενικές εκπομπές αερίων και να μην βλάπτει το περιβάλλον κατά την παραγωγή ενέργειας. Η πυρηνική ενέργεια έχει ιδιαίτερη θέση στην ενεργειακή μας πολιτική.

Επί του παρόντος, θα παράσχει απασχόληση σε 16 χιλιάδες ανθρώπους και κατά την περίοδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε 4 χιλιάδες. Επίσης, 186 τεχνικοί μας ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους στη Ρωσία και επέστρεψαν στην Τουρκία. Δίνουμε όλη την απαιτούμενη προσοχή. Δεν κάνουμε συμβιβασμούς στην ασφάλεια.

Σχεδιάζουμε να θέσουμε σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα του Άκουγιου το 2023. Θα εργαζόμαστε μέρα-νύχτα για να λειτουργήσουν όλοι και οι 4 αντιδραστήρες» τόνισε. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος και στη γεω-πολιτική συνεργασία του με το ρώσο πρόεδρο ανέφερε ότι «μοιραζόμαστε την ίδια ισχυρή βούληση με τον κ. Πούτιν. Παίζει βασικό ρόλο όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις, αλλά και στην περιφερειακή ειρήνη. Είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε επιτόπου τον τουρκο-ρωσικό διάλογο από τη Λιβύη μέχρι το Καραμπάχ και τη Συρία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό το έργο, ειδικά τον κ. Πούτιν».

Πούτιν: Ο Ακούγιου θα εδραιώσει τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών

Από την πλευρά τους, ο ηγέτης της Ρωσίας , ξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και την πεποίθηση ότι ο πυρηνικός σταθμός θα εδραιώσει τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών. «Μια νέα εποχή ξεκινά με το κοινό μας έργο το Άκουγιου. Θα κατασκευαστούν 4 αντιδραστήρες. Λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια της υγείας του προσωπικού. Δίνουμε σημασία στο χρονοδιάγραμμα. Θα παρέχει πρόσβαση σε φθηνή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια. Δημιουργούμε τομέα πυρηνικής ενέργειας, ο οποίος θα ενισχύσει τη βιομηχανική δυναμική.

Μαζί με τον πρόεδρο Ερντογάν, θα δώσουμε την εντολή για την έκχυση μπετόν στην 3η μονάδα. Στο θέμα της κατασκευής και τα τεχνικά ζητήματα εφαρμόζονται πολύ προηγμένες λύσεις. Το ξέσπασμα του Covid-19 δεν κατάφερε να μας εμποδίσει. Λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις. Θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία το 2023. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη.

Η υλοποίηση του έργου του Άκουγιου θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία της. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν. Η επιτυχής υλοποίηση ενός πρωτοπόρου έργου, θα εδραιώσει τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Πληροφορίες: OPEN TV, ethnos.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...