Εξώδικο εκπαιδευτικών στην Κεραμέως για τα Αρσάκεια σχολεία με «φόντο» τον Λιγνάδη

Εξώδικη-πρόσκληση-διαμαρτυρία προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως απέστειλε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), λόγω της αδράνειας -όπως αναφέρει- που επιδεικνύει η υπουργός στην αντιμετώπιση των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης μαθητών στα Αρσάκεια σχολεία «από τον εκπαιδευτικό θεατρικής αγωγής και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, ενδεχομένως και από άλλα στελέχη του σχολείου».

Όπως υπογραμμίζει η ΟΙΕΛΕ, η «αδράνεια-απροθυμία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να παρέμβει συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι έχουν δει το φως της δημοσιότητας συγκλονιστικές καταγγελίες και μαρτυρίες και ότι έχει εκδοθεί Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών στο οποίο γίνεται εκτεταμένη αναφορά στην διαχρονική εγκληματική δράση του εν λόγω». Όπως αναφέρει η εξώδικη διαμαρτυρία, «αυτή η περίεργη στάση ανοχής του Υπουργείου βλάπτει πολύ σοβαρά το σχολείο, καθώς διασύρονται εκπαιδευτικοί και διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία του, ενώ αποθρασύνονται όσοι επιδιώκουν να συγκαλυφθεί το πρωτοφανές αυτό σκάνδαλο».

Επίσης, η Ομοσπονδία ζητά να προχωρήσει η υπουργός σε άμεσο διοικητικό-οικονομικό έλεγχο των Αρσακείων Σχολείων και να διερευνήσει την εργασιακή σχέση του Δημήτρη Λιγνάδη (ή όποιου άλλου εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης) με το σχολείο.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός απέστειλε επιστολή για το ίδιο ζήτημα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας του να αναλάβει τη θεσμική του ευθύνη, ώστε να απομακρυνθούν από την εκπαίδευση όσοι συγκαλύπτουν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας συγκλονιστικές μαρτυρίες και καταγγελίες για απεχθείς πράξεις βίας και σεξουαλικής κακοποίησης σε πολλούς χώρους του κοινωνικού φάσματος με συνέπεια την έντονη ανησυχία και αγανάκτηση κάθε υγιώς σκεπτόμενου πολίτη. Μεταξύ αυτών αναδείχθηκαν και σοβαρότατες καταγγελίες τόσο για το ρόλο και τη δράση του ηθοποιού και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, μέχρι πρότινος εκπαιδευτικού συνεργάτη θεατρικής αγωγής των Αρσάκειων Σχολείων, ενδεχομένως και για κάποια άλλα στελέχη του ιστορικού αυτού Ιδρύματος, με καταφανείς ενδείξεις για την προσπάθεια αποσιώπησης και υποβάθμισης της σοβαρότητας του θέματος από τον Πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη.

Δυστυχώς, Κύριε Πρωθυπουργέ,

κάποιοι επιχειρούν να χρωματίσουν πολιτικά την κακοποίηση των παιδικών σωμάτων και ψυχών, να μετατρέψουν δόλια μια βαρύτατη κοινωνική παθογένεια σε μικροκομματική αντιπαράθεση. Κάποιοι, αντί να εστιάσουν στην κάθαρση, στην απομόνωση και στην τιμωρία των υπαιτίων επέλεξαν την «εργαλειοποίηση» του θέματος επενδύοντας στον αποπροσανατολισμό και τη συσκότιση της πραγματικότητας είτε για να ενισχύσουν τη σύγχυση και τη γενίκευση της κοινωνικής αδιαφορίας, είτε για να αποφύγουν τις δικές τους ευθύνες οι οποίες αποδεικνύονται διαχρονικές και εξαιρετικά βαρύτατες. Κι αυτό γιατί απέναντι στην σεξουαλική κακοποίηση, στο βιασμό, στην προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, στην κάθε λογής βία και κατάχρηση εξουσίας δεν μπορούμε ούτε να αμυνόμαστε, ούτε να προσποιούμαστε τους αδιάφορους πίσω από «ηθικολογίες» και ρητορικές πομφόλυγες.

Εδώ και μερικές εβδομάδες αν και καταγγέλλονται στη δημόσια σφαίρα σοβαρότατα περιστατικά βίας, ψυχολογικής και σεξουαλικής κακοποίησης μαθητών, κυρίως στα Αρσάκεια Σχολεία, αν και έχει εκδοθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που αποδίδει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα για κακοποίηση ανήλικων παιδιών, ο κρατικός επόπτης, το Υπουργείο Παιδείας, δεν έχει προβεί σε καμιά ενέργεια που να υποδηλώνει, έστω, ένα προσχηματικό ενδιαφέρον για τη σοβαρότητα του θέματος. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, έχουν δέσμια αρμοδιότητα πειθαρχικής παρέμβασης τη στιγμή που ο διοικητικός και οικονομικός έλεγχος των ισότιμων σχολείων (στα οποία ανήκουν τα σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας) προβλέπεται ρητά από τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 682/77 με την τοποθέτηση ειδικών υπαλλήλων-επιτρόπων με απόφαση Υπουργού Παιδείας.

Ενημερωτικά και μόνο, σάς αναφέρω ότι τα Αρσάκεια Σχολεία υπάγονται στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, η οποία αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ). Είναι ισότιμα με τα δημόσια σχολείο, μ’ άλλα λόγια διέπονται από ειδικό νομοθετικό καθεστώς. Επομένως, σύμφωνα και με τη νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η Πολιτεία και τα συντεταγμένα θεσμικά της όργανα έχουν καθήκον να ασκούν αυξημένη διοικητική εποπτεία στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας τους.

Δυστυχώς κύριε Πρωθυπουργέ,

η προκλητική αδράνεια και αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας πλήττει ανυπολόγιστα την ουσιαστική αλλά και συμβολική λειτουργία του ιστορικού αυτού εκπαιδευτηρίου, τη στιγμή που αφήνει «ανέγγιχτα» τα όσα καταμαρτυρούνται και καταγγέλλονται από δεκάδες πρώην μαθητές των Αρσακείων στη δημόσια σφαίρα. Η απουσία παρέμβασης εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας σε αυτή τη συγκυρία ενισχύει το διασυρμό των εκπαιδευτικών και του έργου τους, αυξάνει την καχυποψία και την απογοήτευση της κοινωνίας δίνοντας το μήνυμα της συγκάλυψης αλλά και της απουσίας κάθε μορφής κοινωνικού και δημόσιου ελέγχου σε πράξεις που πλήττουν το κοινό περί δικαίου και ηθικής αίσθημα. Η παρέμβαση αυτή οφείλει να λάβει χώρα λόγω της οφειλόμενης αυξημένης διοικητικής εποπτείας επί των ισότιμων σχολείων και δεν πρέπει να συγχέεται με την εν εξελίξει δικαστική διερεύνηση.

Προσωπικά, έχοντας πλήρης επίγνωση της κρισιμότητας και της σοβαρότητας του θέματος ζήτησα δημόσια από το Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας την απομάκρυνση του Προέδρου της Γ. Μπαμπινιώτη. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη και η διοίκηση της Φιλεκπαιδευτικής κωφεύει. Αντιθέτως, αναδύεται μια πανικόβλητη προσπάθεια συγκάλυψης και εκφοβισμού αφού ο κ. Μπαμπινιώτης, αντί να πρωτοστατεί στις ενέργειες
κάθαρσης επιτίθεται εμμονικά κατά όσων καταγγέλλουν περιστατικά βίας και κακοποίησης. Γιατί άραγε;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Για τους παραπάνω λόγους και βάσει της θεσμικής σας ιδιότητας, έχετε την ηθική αλλά και την πολιτική υποχρέωση να παρέμβετε αποφασιστικά, μη αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών και θεσμικής ολιγωρίας. Η διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης των Αρσακείων, αλλά και κάθε υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης μαθητών σε οποιοδήποτε σχολείο, μεγάλο ή μικρό, δημόσιο ή ιδιωτικό, απαιτείται να καταστεί επείγουσα προτεραιότητα του δικού σας προσωπικού ενδιαφέροντος.

Οφείλετε να μεριμνήσετε, ώστε όλοι όσοι επιχειρούν να συγκαλύψουν ή αδρανούν ή ολιγωρούν να πράξουν τα δέοντα απέναντι σε ειδεχθείς πράξεις, απαιτείται να πάψουν να απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της Πολιτείας. Η απομόνωση και η απομάκρυνσή τους από τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή για την κάθαρση και την απόδοση δικαιοσύνης στις παιδικές και εφηβικές ψυχές που τραυματίστηκαν από «ευπρεπείς» ασυνείδητους που δρούσαν και δρουν ανενόχλητοι ελέω της σιωπής και της θεσμικής αδιαφορίας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή!

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ

Μιχάλης Κουρουτός».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...