Eurogroup: Η δημοσιονομική στήριξη πρέπει να συνεχιστεί – Στοχευμένες δράσεις υποστήριξης στις επιχειρήσεις

Για «φως στην άκρη του τούνελ», λόγω των εμβολιασμών αλλά και της έναρξης ισχύος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παρόλο που η κατάσταση είναι ευμετάβλητη και με μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, έκανε λόγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup την Παρασκευή (15/02), ο πρόεδρος Πάσχαλ Ντόνοχου. Στις αρχές Μαρτίου η έγκριση του ESM για την πρόωρη αποπληρωμή 3,3δισ.ευρώ προς το ΔΝΤ…

Πιο αναλυτικά, ο Πρόεδρος του Eurogroup, ξεκαθάρισε επίσης ότι οι υποστηρικτικές δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους με συντονισμένο τρόπο, ξεκαθαρίζοντας ότι καλύτερα να αποσυρθούν με καθυστέρηση παρά αυτό να συμβεί πρόωρα.

Εξήγησε δε, ότι η όποια απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης θα πρέπει εξίσου να γίνει συντονισμένα. Ανακοίνωσε δε ότι σκοπεύει να οδηγήσει το Eurogroup σε συμφωνία επί του προσδιορισμού της δημοσιονομικής στάσης για το 2022 πριν το καλοκαίρι.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε ότι «η σημερινή ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έθεσε το σκηνικό πολύ αποτελεσματικά στις επόμενες συζητήσεις μας», τονίζοντας ότι «οι συνάδελφοι του ΠΟΥ υπογραμμίζουν επίσης το βασικό σημείο ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής προτού όλοι είναι ασφαλείς και επαίνεσαν την πολύ καλή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παράδειγμα στο CoVax». Τόνισε δε, ότι «μια επιτυχημένη εφαρμογή εμβολιασμού είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη».

«Όπως εξήγησα σήμερα στην Ευρωομάδα, η Χειμερινή Πρόβλεψή μας βασίζεται στην υπόθεση ότι τα μέτρα περιορισμού θα χαλαρώσουν – πρώτα σταδιακά, προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου, και στη συνέχεια πιο έντονα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αυτό προϋποθέτει ότι το πιο ευάλωτο και ένα αυξανόμενο μερίδιο του ενήλικου πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τότε», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Πρέπει λοιπόν να κάνουμε και θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να συμβεί αυτό. Φυσικά, υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με αυτό και που είναι επίσης πέρα από τον έλεγχό μας, και συνδέονται με την εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως, την εμφάνιση νέων παραλλαγών και άλλους παράγοντες», επεσήμανε.

«Αλλά πέρα από αυτές τις εξελίξεις πανδημίας, αυτό που συμβαίνει στην οικονομία μας εξαρτάται επίσης από το τι αποφασίζουμε εμείς ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, σε ευρωπαϊκό, σε εθνικό επίπεδο και από κοινού», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι.

Διευκρίνισε ακόμη ότι οι χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν δεν περιλαμβάνουν ακόμη τον αντίκτυπο του Ταμείου Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας, η οποία τίθεται σε ισχύ αυτήν την εβδομάδα (RRF).

«Το RRF θα πρέπει να προσφέρει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, ώθηση έως και 2% για την ΕΕ συνολικά κατά τα έτη ενεργού λειτουργίας του RRF, η οποία θα είναι ισχυρότερη στις χώρες που το χρειάζονται περισσότερο, ιδίως εάν τα κεφάλαια δαπανώνται καλά και συνοδεύονται από έξυπνες επενδύσεις και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις», ξεκαθάρισε.

«Δεύτερον, θα πρέπει να κάνουμε σοφές επιλογές όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική. Έχουμε ήδη αποφασίσει ότι η Γενική ρήτρα διαφυγής θα παραμείνει ενεργοποιημένη καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, οπότε το ερώτημα είναι, τι γίνεται με το 2022;

Τα κράτη μέλη θα χρειαστούν σύντομα καθοδήγηση σε αυτό το μέτωπο, καθώς θα αρχίσουν να προετοιμάζουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2022 και τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό. Είπαμε ότι θα αποτιμήσουμε την εφαρμογή της Γενικής ρήτρας διαφυγής μετά την εαρινή μας πρόβλεψη, την οποία θα παρουσιάσω στις αρχές Μαΐου», τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

«Πριν από αυτό, στις αρχές Μαρτίου η Κομισιόν θα παράσχει καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να προσεγγίσει το φετινό πακέτο οικονομικής πολιτικής της άνοιξης. Αυτό θα περιλαμβάνει προκαταρκτική δημοσιονομική καθοδήγηση για την επόμενη περίοδο και τις παραμέτρους που θα εξετάσουμε για να αποφασίσουμε για τη γενική ρήτρα διαφυγής», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της φερεγγυότητας του εταιρικού ιδιωτικού τομέα, ο Επίτροπος δήλωσε ότι η ισχυρή δημοσιονομική ανταπόκριση το 2020, «από τις αποφάσεις που ελήφθησαν εδώ στις Βρυξέλλες», παρείχε κρίσιμη υποστήριξη σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας.

«Οι προσομοιώσεις που βασίζονται σε δεδομένα εταιρικού επιπέδου δείχνουν ότι – χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης (με εξαίρεση τα προγράμματα βραχυπρόθεσμης εργασίας) ή το νέο δανεισμό – το 23% των εταιρειών της ΕΕ θα αντιμετώπιζαν κίνδυνο ρευστότητας έως το τέλος του 2020», δήλωσε ο Τζεντιλόνι.

«Ωστόσο, το ποσοστό των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κίνδυνο ρευστότητας μετά την εξάντληση των αποθεμάτων ασφαλείας κεφαλαίου κίνησης ποικίλλει σημαντικά μεταξύ τομέων, που κυμαίνονται από το 8% όλων των επιχειρήσεων στην κατασκευή υπολογιστών και ηλεκτρονικών, έως το 75% στον τομέα των υπηρεσιών στέγασης και τροφίμων», επεσήμανε.

«Για να αποφευχθεί η απότομη αύξηση των αφερεγγυότητας, θα είναι ζωτικής σημασίας να διαχειριστούμε πολύ προσεκτικά την απόσυρση των μέτρων δημόσιας στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε τέσσερα πράγματα».

Ο Επίτροπος ζήτησε μετάβαση σταδιακά από μια γενική προσέγγιση σε πιο στοχευμένες δράσεις υποστήριξης που διακρίνουν μεταξύ μη βιώσιμων και βιώσιμων επιχειρήσεων που χρειάζονται υποστήριξη.

«Αυτό δεν θα είναι εύκολο αλλά θα είναι σημαντικό για τη διευκόλυνση της βιώσιμης ανάπτυξης αργότερα», επεσήμανε.

«Ταυτόχρονα, πρέπει να διατηρήσουμε ένα αποτελεσματικό πιστωτικό κανάλι, ειδικά για εταιρείες που είναι μικρότερες ή με άλλο τρόπο δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της αγοράς», συμπλήρωσε.

«Για τις μη βιώσιμες εταιρείες, θα πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή εκκαθάριση, απαιτώντας ορθές διαδικασίες αφερεγγυότητας. Εργαζόμαστε σε μια πρωτοβουλία για ελάχιστη εναρμόνιση ή σύγκλιση σε στοχευμένους τομείς μη τραπεζικής αφερεγγυότητας», ανακοίνωσε.

«Τέλος, ο αντίκτυπος στον τραπεζικό τομέα πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά. Το σχέδιο δράσης NPL της Κομισιόν θα είναι καθοριστικό για αυτό το θέμα».

«Εν ολίγοις, πρέπει να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τις προκλήσεις αφερεγγυότητας του εταιρικού τομέα, έτσι ώστε οι εταιρείες της ΕΕ να παραμείνουν παραγωγικές και ανταγωνιστικές μετά από αυτήν την κρίση. Και πάντα, επιτρέψτε μου να το πω πολύ ξεκάθαρα, με τις κοινωνικές επιπτώσεις των αποφάσεών μας στο μυαλό μας», κατέληξε.

Στις αρχές Μαρτίου η έγκριση του ESM για την πρόωρη αποπληρωμή 3,3 δισ.ευρώ προς το ΔΝΤ

Στις αρχές Μαρτίου αναμένει ο επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλιγκ ότι θα δοθεί η έγκριση του των Κρατών Μελών για την πρόωρη αποπληρωμή 3,3 δισ. ευρώ από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την πρόωρη αποπληρωμή 3,3 δις ευρώ προς το ΔΝΤ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ, μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνεδρίαση της ευρωομάδας, δήλωσε ότι το θέμα «δεν ήταν στην ατζέντα του eurogroup», αλλά επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε σχετική επιστολή και ο ESM την εξετάζει.

Όπως δήλωσε, έγινε, μάλιστα, «προκαταρκτική συζήτηση των Κρατών Μελών στο EWG προ δύο εβδομάδων» και σημείωσε ότι «το βλέπουμε θετικά», καθώς η Ελλάδα έτσι «θα γλιτώσει κάποια ποσά από την εξυπηρέτηση του χρέους».

Σημείωσε ακόμη ότι «δεν είναι η πρώτη φορά» και εξήγησε ότι ο ESM θα πρέπει να απεμπολήσει το δικαίωμα της ταυτόχρονης εξόφλησης (waiver) και τόνισε«Xωρίς το waiver η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει και τον EFSF και τον ESM». Κατέληξε δε λέγοντας ότι ελπίζει σε απόφαση, «αν όλα πάνε καλά» στις αρχές Μαρτίου.

Σταϊκούρας: Αναγκαία η συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης

Αναγκαία τη συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης, λόγω της παράτασης των περιοριστικών μέτρων (η οποία ήταν απαραίτητη στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία), χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τοποθέτησή του στο σημερινό Eurogroup.

Καθώς, όπως υποστήριξε, η συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και της δημοσιονομικής χαλάρωσης που, βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση των μέτρων αυτών, συνδέεται άμεσα με την πορεία της πανδημίας. Μάλιστα, επεσήμανε πως η ανάγκη αυτή (της συνέχισης της δημοσιονομικής χαλάρωσης) είναι ακόμα μεγαλύτερη σε χώρες των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα των υπηρεσιών και τους κλάδους του, όπως είναι ο τουρισμός.

Σημειώνεται ότι το Eurogroup, επικεντρώθηκε στις μακροοικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές στην ευρωζώνη, καθώς και στις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της φερεγγυότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, με βάση σχετικό σημείωμα που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία της γρήγορης εκταμίευσης πόρων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), καθώς και της αξιοποίησης του συνόλου της χρηματοδότησης που έχει προβλεφθεί για το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά στο σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φερεγγυότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ανέφερε ότι η θέση του υπουργείου Οικονομικών είναι πως πρέπει να διατηρηθεί το «δίχτυ προστασίας» των επιχειρήσεων για όσο απαιτηθεί. Τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, είπε, θα χρειαστεί να γίνουν ακόμη πιο στοχευμένα, στηρίζοντας βιώσιμες επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση και να επανεκκινήσουν- με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές- στη φάση της ανάκαμψης της οικονομίας.

«Ανάκαμψη για την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, μεθοδικότητα, σύνεση και διορατικότητα, ώστε κοινωνία και οικονομία να βγουν όρθιες από τη σημερινή δοκιμασία και να εισέλθουν σε μια σταθερή πορεία ισχυρής, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός.

(Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...