«Έτσι ανεστάλη η παρουσία κόσμου στα γήπεδα – Aρκετές εστίες μόλυνσης» – «Καμπανάκι» για νέους και καπνιστές (video)

Μετά την έκρηξη κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισαν από το Υπουργείο Υγείας κατά την τακτική ενημέρωση την Τρίτη (20/10) πως η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη με διασπορά. Έτσι, έγινε σαφές το πώς πάρθηκε η απόφαση να μην έχουν, ακόμα, φιλάθλους τα γήπεδα.

Καμπανάκι στους νέους και τους καπνιστές. Στο «κόκκινο» Αττική, Θεσσαλονίκη, κίνδυνος για Καστοριά, Γιάννενα, Σέρρες, Βοιωτία… Οι δυο τους μίλησαν μετά και την ανακοίνωση των 667 νέων κρουσμάτων, τους οκτώ νέους θανάτους και τους 87 διασωληνωμένους, ενώ στο πάνελ ήταν και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.  

«Αρκετές εστίες μόλυνσης και εκτός Αττικής, τηρούμε τα μέτρα»

Αρχικά, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και ακολούθως τόνισε ότι υπάρχουν αρκετές εστίες μόλυνσης εκτός Αττικής, όπως στην Κοζάνη, τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και Λιβαδειά.

Ακόμη έκρουσε καμπανάκι για τους καπνιστές λέγοντας πως διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για να νοσήσουν σοβαρά από κορονοϊό. Παράλληλα επεσήμανε ότι «η επιδημική αύξηση καθοδηγείται στην ηλικιακή ομάδα 18 με 39 με ποσοστό 10 με 20% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο».

«Φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, μένουμε μακριά από συνωστισμό και από επαφές με αγνώστους», υπογράμμισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόσθεσε: «Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε, αντιλαμβάνομαι ότι έπειτα από τόσους μήνες πανδημίας έχει επέλθει κόπωση».

«Οι καπνιστές έχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση κορονοϊού με βαρύ Covid 19», υπογράμμισε εξάλλου ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος μίλησε και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες έχουν παρθεί ξανά αυστηρά μέτρα. 

Ο Χαρδαλιάς για τις περιοχές που «βράζουν»

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας αρχικά μια αναφορά στατιστικών στοιχείων για το πώς κινείται ο κορονοϊός στην Ελλάδα, ενώ αμέσως μετά αναφέρθηκε στην ανατροπή της απόφασης για επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα. Επιπλέον αναφέρθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας που δείχνουν να… κινούνται προς τα «κόκκινα», ενώ τόνισε πως την Τετάρτη (21/10) θα μεταβεί στην Καστοριά.

Ανακαλείται η απόφαση για την παρουσία φιλάθλων στους αγώνες της Super League

Όπως υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τις προηγούμενες εβδομάδες είχε διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο consensus για τα πρωτόκολλα ασφαλείας που θα πρέπει να τηρούνται, ώστε να επιστρέψουν στα γήπεδα και να μπορούν να παρακολουθούν με ασφάλεια τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της Super League 1.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακαλείται η εν λόγω απόφαση, «καθώς δεν μπορεί και δεν πρέπει να δοθεί λάθος μήνυμα, τη στιγμή που θα πρέπει υπάρχει απόλυτη εγρήγορση».

«Η επιθετική έξαρση της επιδημίας σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία 24ωρα οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην ανάκληση της απόφασης για παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακολούθως ο Νίκος Χαρδαλιάς, μετά από σχετική ερώτηση, εξήγησε πως η Super League, παρέδωσε ένα πλήρη φάκελο για το πώς θα μπορούσαν να ανοίξουν οι κερκίδες με συγκεκριμένο αριθμό φιλάθλων, ενώ και η απόφαση της επιτροπής Υγείας το απόγευμα της Δευτέρας (19/10), ήταν θετική. Έτσι, αποφασίστηκε να ξεκινήσει το άνοιγμα πρώτα στους ευρωπαϊκούς αγώνες και στη συνέχεια «πιλοτικά» σε δυο ματς της Super League, ώστε εάν αυτό το πρωτόκολλο είχε επιτυχία, αυτό να ακολουθηθεί και σε άλλα γήπεδα. Στη συνέχεια τόνισε ότι οι αριθμοί που πήρε η κυβέρνηση στα χέρια της το βράδυ της Δευτέρας (19/10) από πολλά μέρη της Ελλάδας, έκαναν το πρωθυπουργό να πει «όχι», με τον Υφυπουργό να κάνει λόγο και για.. ισονομία στο πρωτάθλημα.

«Σε πλήρη εγρήγορση να παραμείνουν οι κάτοικοι Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Καστοριάς»

«Και στις τρεις περιοχές υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένο και επικίνδυνο επιδημιολογικό φορτίο. Μεταβαίνω Τετάρτη στην Καστοριά και την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, της Καστοριάς, των Σερρών και της Βοιωτίας να παραμείνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Κανένας ασυνείδητος δεν θα πρέπει να αγνοεί τα μέτρα. Ας κάνουμε αυτό που πρέπει, ας εφαρμόσουμε τα μέτρα», υπογράμμισε, ακόμα, ο κ. Χαρδαλιάς.

Πρόσθεσε δε: «Εξαρτάται από εμάς να προστατεύσουμε την υγεία τη δική μας και των γύρω μας».

«Κρίσιμα σταθερή η κατάσταση στην Αττική»

«Χθες ο μέσος όρος ηλικίας των ενεργών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη ήταν 30 ετών και στην Αττική 33 ετών», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Ο κεντρικός τομέας της Αττικής είναι επιβαρυμένος. Η Αττική είναι σε σταθερή κατάσταση δεν βγάζει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Λόγω του όγκου και του πληθυσμού που συνοδεύει την μητροπολιτική Αθήνα η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί σε λίγα 24ωρα», είπε ο Υφυπουργός, ενώ ερωτηθείς για συγκεκριμένες επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής απάντησε:

«Το Σύνταγμα δεν ξέρω πως προκύπτει. Ο κεντρικός τομέας είναι επιβαρυμένος. Η Αττική είναι σε σταθερή κατάσταση δεν βγάζει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Λόγω του όγκου και του πληθυσμού που συνοδεύει την μητροπολιτική Αθήνα η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί σε λίγα 24ωρα».

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μετά από σχετική ερώτηση, μίλησεγ για την πορεία των ερευνώ για το εμβόλιο.   

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...