Έτοιμο το πόρισμα του ΠΟΥ για την προέλευση του κορονοϊού – Επιστημονικοί συμβιβασμοί με Κίνα

Οριστικοποιήθηκε το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που ερεύνησαν στοιχεία και δεδομένα για την προέλευση του κορονοϊού στην Κίνα, ενώ απομένουν τυπικές διαδικασίες επανελέγχου και μετάφρασης σε κάθε γλώσσα για να δημοσιευτεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αποστολής στην Κίνα, Πιτερ Μπεν Εμπάρεκ.

«Το περιεχόμενο είναι τώρα ολοκληρωμένο και ειλικρινά πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες η όλη διαδικασία θα έχει τελειώσει ώστε να είμαστε σε θέση να το δημοσιεύσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Άλλωστε, ο ΠΟΥ είχε αναφέρει την Παρασκευή (19/3) ότι εντός αυτής της εβδομάδας θα ανακοίνωνε πιθανώς την ετυμηγορία του μετά τις σχετικές έρευνες.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων εργάστηκε 24ωρές το εικοσιτετράωρο, ώστε να εξαχθούν σαφή και ασφαλή συμπεράσματα, που θα προσδιορίσουν εν προκειμένω και τον τρόπο συνέχισης των ερευνών, με σκοπό να προσδιοριστεί τόσο η προέλευση του κορονοιού όσο και ο ενδιάμεσος ξενιστής.

Συμβιβασμοί με Κίνα

Ο ίδιος, σημείωσε ακόμη ότι κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης των στοιχείων που συλλέχθηκαν επήλθαν οι επιστημονικοί συμβιβασμοί που βασίζονται σε ανάλυση δεδομένων και με την κινέζικη πλευρά.

Επί της διαδικασίας δημοσίευσης του πορίσματος, ο επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων του ΠΟΥ για την Covid – 19, επιδημιολόγος Μαϊκ Ράϊαν, τόνισε πως έπειτα από την ολοκλήρωση της μετάφρασης του πορίσματος που απαιτεί χρόνο ώστε να αποδοθεί επακριβώς σε κάθε γλώσσα, αυτό θα αποσταλεί σε κάθε κράτος – μέλος για ενημέρωση, ενώ στην συνέχεια θα μπορούν να γίνουν και παρατηρήσεις.

Ο ιός «ξέφυγε από εργαστήριο», λέει γνωστός ιολόγος

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο CNN, ο πρώην επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC), Ρόμπερτ Ρέντφιλντ εκτίμησε ότι ο ιός δημιουργήθηκε και απέδρασε από εργαστήριο στην Γουχάν.

«Είμαι της άποψης ότι η πιο πιθανή αιτιολογία αυτής της παθογένεσης στη Γουχάν είναι ένα εργαστήριο. Ξέφυγε. Άλλοι δεν το πιστεύουν αυτό. Η επιστήμη στο τέλος θα δείξει».  Συγκεκριμένα, ο επιστήμονας αναφερόταν στο Εργαστήριο Ιολογίας της Ουχάν.

«Αυτό δεν σημαίνει κάποια εσκεμμένη ενέργεια. Είναι η γνώμη μου. Αλλά είμαι ιολόγος. Πέρασα όλη μου τη ζωή στην Ιολογία».  Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιός δεν μετεδόθηκε από την νυχτερίδα στον άνθρωπο. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο κορονοϊός είχε αρχίσει να κυκλοφορεί ήδη από τον Οκτώβριο του 2019.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε χαρακτηρίσει «εξαιρετικά απίθανο» το ενδεχόμενο ο ιός να «απέδρασε» από εργαστήριο της Γουχάν. Ειδικότερα, ο επικεφαλής των ειδικών του ΠΟΥ που ερευνούν στην Ουχάν, φάνηκε την Πέμπτη 4/2 σε συνομιλία που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο, να απορρίπτει τη θέση της διαρροής του ιού από εργαστήριο, την οποία χαρακτήρισε μάλιστα ως «εξαιρετικό σενάριο» ταινίας.

Αθώοι νυχτερίδες και παγκολίνοι σύμφωνα με κινέζο ειδικό

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι κινέζος ειδικός αποκλείει νυχτερίδες και παγκολίνο ως υπεύθυνους για την πανδημία. Συγκεκριμένα, ο Liang Wannian, από την Επιτροπή Υγείας της Κίνας, τόνισε ότι η COVID-19 υπήρχε εκτός της αγοράς της Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019.

«Ενώ κάποιες πρώτες περιπτώσεις έχουν μια σύνδεση με την αγορά της Ουχάν, άλλες συνδέονταν με άλλες αγορές και άλλες περιπτώσεις δεν συνδέονται καθόλου με κάποια αγορά. Είναι πιθανό η αγορά στην Ουχάν να λειτούργησε ως εστία μετάδοσης του ιού αλλά φαίνεται να υπήρχε μετάδοση και αλλού στην Ουχάν την ίδια περίοδο», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...