
Την ώρα που τα αιτήματα για παραίτηση της Λίνας Μενδώνη από το υπουργείο Πολιτισμού αποκτούν τη μορφή χιονοστιβάδας (πλήθος καλλιτεχνών, στελέχη του υπουργείου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, οι αρχαιολόγοι, το ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών κ.ά.), έχει φουντώσει η σεναριολογία για το πρόσωπο που θα μπορούσε να τη διαδεχτεί.
Ένα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι και αυτό της Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία άλλωστε έχει διατελέσει Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ, χωρίς ωστόσο να υπουργοποιηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Άραγε, έρχεται η ώρα της Όλγας Κεφαλογιάννη;
Σύμφωνα πάντως με τη στήλη «Θεωρείο» της εφημερίδας «Καθημερινή», δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.
«Ουδέποτε υπήρξε τέτοιο σενάριο, καθώς η σχέση της πρώην υπουργού με το Μαξίμου είναι σε θερμοκρασίες «Μήδειας». Υπό το μηδέν», αναφέρει χαρακτηριστικά η στήλη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από την πλευρά της, η κ. Κεφαλογιάννη πήρε ξεκάθαρες αποστάσεις από τους χειρισμούς της κ. Μενδώνη στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη.
Πριν λίγες ημέρες, μιλώντας στο Action24, η βουλευτίνα της ΝΔ τόνισε ότι «η πολιτική ευθύνη είναι αντικειμενική», ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι κακό «να ζητάμε και συγγνώμη».
«Δεν είναι κακό στην πολιτική να αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και δεν είναι κακό να ζητάμε και συγγνώμη. Και η πολιτική ευθύνη είναι αντικειμενική. Δεν έχει να κάνει με το αν “ήξερα, δεν ήξερα” ούτε με το αν “φταίω ή δεν φταίω”. Όταν με την υπογραφή σου έχεις ορίσεις ένα πρόσωπο που στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι δεν είχε συνολικά το προφίλ για να υπηρετήσει μία δημόσια θέση ευθύνης προφανώς εκεί υπάρχει θέμα ευθύνης, που ξαναλέω είναι αντικειμενική», ανέφερε.
Αναφορικά με το αν η κυβέρνηση άργησε να ενεργήσει, η κ. Κεφαλογιάννη σημείωσε:
«Θεωρώ ότι με το που ξεκίνησαν να ακούγονται διάφορες φωνές και να δημιουργείται ένα κλίμα για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, θα έπρεπε η αντίδραση να ήταν πιο γρήγορη. Και σίγουρα το ότι αυτό κράτησε δύο και τρεις εβδομάδες δεν βοήθησε καθόλου, όταν δόθηκε η λύση, να υπάρχει η αίσθηση ότι εκτονώθηκε η κατάσταση».
Και φυσικά δεν παρέλειψε να πάρει θέση και για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση τοποθέτησε τον Δημήτρη Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου:
«Ως αντιπολίτευση, η πρόταση του Τομέα Πολιτισμού της ΝΔ ήταν πως οι προκηρύξεις για τις θέσεις καλλιτεχνικών διευθυντών πρέπει να γίνονται με διαγωνισμό από ανεξάρτητες επιτροπές».
Πηγή: altsantiri.gr