Επιβεβαιώθηκε το τσουνάμι μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στον Ειρηνικό – Τι ανακοινώθηκε

Ο ισχυρός σεισμός των 7,7 βαθμών Ρίχτερ που σημειώθηκε στον νότιο Ειρηνικό την Τετάρτη (10/2), αποτέλεσε την αιτία πρόκλησης ενός τσουνάμι, όπως επιβεβαίωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας.

Σημειώνεται πως το Κέντρο Ειδοποίησης για Τσουνάμι είχε δώσει σχετική προειδοποίηση μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, λέγοντας ότι: «Επικίνδυνα κύματα που προκλήθηκαν από τον σεισμό είναι πιθανόν (να πλήξουν τις ακτές) μέσα στις τρεις επόμενες ώρες. Κύματα ύψους από 30 εκατοστά μέχρι ένα μέτρο μπορεί να πλήξουν τα παράλια των Φίτζι, της Νέας Ζηλανδίας και του Βανουάτου».

«Το τσουνάμι επιβεβαιώθηκε» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η υπηρεσία, προσθέτοντας ότι απειλείται κυρίως το νησί Λορντ Χάου, που απέχει 550 χιλιόμετρα ανατολικά της Αυστραλίας.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 400 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του αρχιπελάγους των νησιών της Πίστης και 430 χλμ. από τα Βανουάτου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής των ΗΠΑ. Η Νέα Καληδονία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού και απέχει 1.500 χιλιόμετρα από τα ανατολικά παράλια της Αυστραλίας. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία εξέδωσαν προειδοποιητικές ανακοινώσεις κυρίως για το νησί Λορντ Χάου και για τα παράλια του Βόρειου Νησιού, καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τις ακτές.

Οι γαλλικές αρχές προς το παρόν δεν έχουν σημάνει συναγερμό. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις της κατάστασης με προσοχή, για την περίπτωση που τα πράγματα αλλάξουν», εξήγησε μια πηγή του υπουργείου που είναι αρμόδιο για τα υπερπόντια εδάφη. Σύμφωνα με το Παρίσι, ο σεισμός έγινε ελάχιστα αισθητός στη Νέα Καληδονία και στα Νησιά της Πίστης και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές.

Σημειώνεται πως η περιοχή που περιλαμβάνει τη Νέα Καληδονία και το γειτονικό Βανουάτου ανήκουν στη Ζώνη της Φωτιάς του Ειρηνικού, μια από τις πιο σεισμογενείς του πλανήτη.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, ένας σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι στην Κελέβη της Ινδονησίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4.300 άνθρωποι και να εκτοπιστούν τουλάχιστον 170.000. Το 2004, το τσουνάμι που έπληξε τη νοτιοανατολική Ασία μετά τον σεισμό των 9,1 βαθμών στη Σουμάτρα, στοίχισε τη ζωή σε 220.000 ανθρώπους.

Φωτογραφία: Pexels

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...