Επιτροπή ειδικών: Για 5 Απριλίου πάει το άνοιγμα σχολείων και διαδημοτικών μετακινήσεων (video)

Ακόμα μια εβδομάδα υπομονή καλούνται να κάνουν οι πολίτες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ούτε σήμερα, Παρασκευή αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις χαλάρωσης κάποιων περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων φαίνεται πως αποφασίστηκε να προχωρήσει το πλάνο που θέλει τα σχολεία και τα μικρά καταστήματα να ανοίγουν τελικά στις 5 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία θα «ξεκλειδώσουν» και οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο.

Σε κάθε περίπτωση, οι επίσημες ανακοινώσεις για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, θα γίνουν στις 18:00 από τον υφυπουργό Πολιτική Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Προς υποχρεωτικά self tests για τουρισμό, εστίαση και λιανεμπόριο

Παράλληλα, στη σημερινή ενημέρωση αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στα self tests.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι υποχρεωτική η δήλωση του αποτελέσματος που θα προκύπτει από τα self test κορονοϊού, τα οποία θα αρχίσουν να διατίθενται στους πολίτες από τις αρχές Απριλίου στα φαρμακεία.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τους εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού να υποβάλλονται σε υποχρεωτικό self test ακόμη και δύο με τρεις φορές την εβδομάδα προκειμένου να ακολουθήσει το άνοιγμα του κλάδου. Επίσης, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να υποβάλλονται σε self test μία φορά την εβδομάδα και οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο.

Τα αποτελέσματα θα δηλώνονται στην ειδική πλατφόρμα, ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούν να τα αναρτούν σε εμφανές σημείο των καταστημάτων τους.

Σημειώνεται πως η Πολιτική Προστασία δημοσίευσε την Τετάρτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επείγουσα προμήθεια έως και δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του self-testing για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που έχουν ανακύψει από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19. Ωστόσο, η πρόκληση ξεσήκωσε αντιδράσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το ΚΙΝΑΛ, τα οποία κάνουν λόγο για «φωτογραφικό» διαγωνισμό.

To μεγάλο στοίχημα του Πάσχα

Διχασμένοι εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι, αναφορικά με το πώς θα κάνουμε φέτος Πάσχα, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Παρότι η πλειοψηφία των ειδικών κρίνει ότι είναι αρκετά νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη, όλες οι δημόσιες δηλώσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι υπάρχει μεν η πρόθεση για μια χαλάρωση στις γιορτές, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι μέσα στον Απρίλιο θα ξεκινήσει η αργή μεν αλλά σταθερή πτώση όλων των επιδημιολογικών δεικτών.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αττικής – Πειραιά Ματίνα Παγώνη μιλώντας για το Πάσχα, τόνισε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη, λέγοντας ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εορταστεί φέτος με αποστάσεις και μάσκες. Όπως εξήγησε η κ. Παγώνη, τα επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομάδας που θα προηγηθεί του Πάσχα θα κρίνουν το αν θα μπορέσουμε να μετακινηθούμε από νομό σε νομό.

Ο καθηγητής Αθανάσιος Σκουτέλης, υποστήριξε επίσης σήμερα πως θα χρειαστούμε όλο τον Απρίλιο για να «κατέβει» το κύμα«Μέχρι τέλος του μηνός, όμως, η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει αρκετά», προσέθεσε ο κ. Σκουτέλης.

Για το Πάσχα, συμφώνησε πως είναι νωρίς για αποφάσεις χαλάρωσης και σίγουρα θα χρειαστεί και ο Απρίλιος για να δούμε ύφεση.

«Ενδέχεται να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις τα Πάσχα», είπε και ο κ. Νικόλαος Θωμαΐδης. «Μέχρι το Πάσχα μπορεί να γίνουν πράγματα που θα οδηγήσουν σε μια ανακούφιση», ανέφερε ο κ. Σκουτέλης.

Αντίθετα, βέβαιος ότι το Πάσχα θα έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθώς έως τότε το ποσοστό ανοσίας, είτε από μόλυνση είτε από εμβολιασμό, θα έχει φτάσει στο 35% με 40%.

Στην κορύφωση του τρίτου κύματος βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μανωλόπουλο Καθηγητή Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Όπως τόνισε σήμερα σε συνέντευξή του, η κατάσταση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το επόμενο διάστημα, αλλά προέβλεψε ότι ο Απρίλιος θα είναι επιβαρυμένος.

Σε ερώτηση για το εάν το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο σε σχέση με το περσινό, απάντησε ότι η επιλογή είναι μία: ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...