Επίθεση της Τουρκίας και στον έλληνα διοικητή της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης «IRINI» (video)

Η Τουρκία βλέπει παντού την… Αθήνα και την ελληνική διπλωματία πίσω από κάθε ενέργεια που πάει κόντρα στις προκλητικές της ενέργειες. Στον έλληνα επιχειρησιακό διοικητή της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης, «Irini», και όχι στον κεντρικό διοικητή της, ο οποίος είναι Ιταλός, ή στις Βρυξέλλες, επιχείρησε να ρίξει, μάλιστα, την ευθύνη η Άγκυρα για το γερμανικό «ρεσάλτο» σε τουρκικό εμπορικό πλοίο που ήταν ύποπτο για μεταφορά όπλων στη Λιβύη. Σύμφωνα και με ρεπορτάζ του «lawandorder.gr».

Ως γνωστόν, την Τρίτη (24/11), τόσο η Κομισιόν, όσο και η Γερμανία απάντησαν στην Τουρκία, απορρίπτοντας παντελώς ως αβάσιμες τις κατηγορίες της Άγκυρας. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία κάλεσε για εξηγήσεις τους πρεσβευτές Γερμανίας, Ιταλίας και ΕΕ για τη νηοψία σε πλοίο της.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ορισμένοι «κύκλοι» στην Τουρκία, ήδη από χτες άρχισαν να «μαγειρεύουν» το παιχνίδι επίρριψης των ευθυνών στον έλληνα αρχιπλοίαρχo του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Θεόδωρο Μικρόπουλο.

Την Τρίτη (24/11) το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, αν και αναρμόδιο να σχολιάζει τέτοιου είδους διεθνή περιστατικά, όπως το προχτεσινό στη Μεσόγειο, ανοικτά της Λιβύης, εμφανίστηκε να επιρρίπτει την ευθύνη για τον έλεγχο του τουρκικού εμπορικού στον Θ. Μικρόπουλο.

«Είναι σαφές – αναφέρει στην ανακοίνωσή του – ότι ο επιχειρησιακός διοικητής, ο οποίος διοικεί τα πλοία στη θάλασσα, συμπεριφέρθηκε προκατειλημμένος και συναισθηματικά σε αυτή τη λανθασμένη πρακτική».

Ο Θεόδωρος Μικρόπουλος τοποθετήθηκε επικεφαλής της επιχειρησιακής δύναμης της δύναμης «IRINI», η οποία είναι εντεταλμένη με απόφαση της ΕΕ να ελέγχει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, στο τέλος του Οκτωβρίου.

Αντικατέστησε τον Ιταλό τότε επικεφαλής. Την κεντρική διοίκηση της «IRINI», εξακολουθεί, ωστόσο, να την έχει η Ιταλία, με βάση της τη Ρώμη.

Όπως αναφέρθηκε, την Τρίτη (24/11), τόσο η Κομισιόν, όσο και η Γερμανία απάντησαν στην Τουρκία, απορρίπτοντας παντελώς ως αβάσιμες τις κατηγορίες της Άγκυρας. Τέλος, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Αννεγκρέτ Κράμπ-Κάρενμπάουερ (Annegret Kramp-Karrenbauer) υπερασπίστηκε τον το γεγονός της πραγματοποίησης ελέγχου στο τουρκικό πλοίο .

Μιλώντας σε φόρουμ εξωτερικής πολιτικής του Ιδρύματος Körber στο Βερολίνο, είπε: «Οι γερμανοί στρατιώτες της συμπεριφέρθηκαν απολύτως σωστά. Έκαναν ό,τι απαιτείται από αυτούς στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής “IRINI”. Δεν υπάρχει κανένας λόγος γι’ αυτές τις κατηγορίες που εγείρονται τώρα εις βάρος των στρατιωτών».

Αυστρία: Να αφαιρεθεί από την Τουρκία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, την αφαίρεση από την Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διακοπή κάθε προενταξιακής βοήθειας, επαναλαμβάνοντας επανειλημμένη απαίτησή του για «σκληρές και δραστικές κυρώσεις κατά της Άγκυρας, οι οποίες τώρα πλέον γίνονται όλο και πιο πιθανές», ζητά σε δηλώσεις του την Τρίτη (24/11) ο Λούκας Μάντλι, ο ευρωβουλευτής του κυβερνώντος στην Αυστρία Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, με την ευκαιρία της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η τουρκική κρατική ηγεσία συνεχίζει την πορεία της αντιπαράθεσης. Το τουρκικό κράτος εξακολουθεί και κάνει τα πάντα για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Η πιο πρόσφατη πρόκληση ήταν στον κυπριακό παραθαλάσσιο οικισμό Βαρώσια η οποία παρουσιάστηκε ως πικνίκ», επισημαίνει ο αυστριακός ευρωβουλευτής, αρμόδιος εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας του κόμματός του στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Αυτό που είναι πραγματικά απόλυτα σαφές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι ότι ολόκληρο το νησί της Κύπρου είναι έδαφος του κράτους-μέλους της ΕΕ, Κύπρος, και αυτό μόνον ο Ερντογάν δεν το αναγνωρίζει», σημειώνει ο ίδιος.

«Η ΕΕ βρίσκεται αδιαμφισβήτητα και ομόφωνα στο πλευρό των κρατών-μελών της, της Κύπρου και της Ελλάδας», τονίζει ο Λούκας Μάντλι, υπογραμμίζοντας ότι «μετά τις παράνομες εξορύξεις στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου, τις απροκάλυπτες πολεμικές αποστολές στη Λιβύη και τη Συρία και την πυροδότηση πολέμου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, η πρόσφατη δράση της στα Βαρώσια είναι άλλο ένα λιθάρι του μωσαϊκού στην καταστροφική εικόνα που δείχνει η τουρκική ηγεσία».

«Ίσως ο Ερντογάν ακολουθεί αυτήν την καταστροφική πορεία για να αποσπάσει την προσοχή από την καταστροφική οικονομική του αποτυχία, αλλά η ζημιά που προκαλεί το τουρκικό καθεστώς είναι τεράστια και οι Τούρκοι δεν θα ξεγελαστούν μακροπρόθεσμα από αυτούς τους απροκάλυπτους ελιγμούς», προειδοποιεί στις δηλώσεις του ο Αυστριακός ευρωβουλευτής, στις οποίες καταλήγει λέγοντας: «αισθάνομαι συνδεδεμένος με τους ανθρώπους στην Τουρκία οι οποίοι αξίζουν μια καλύτερη κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται πως ο Λούκας Μάντλι είχε ζητήσει επανειλημμένα τον περασμένο Σεπτέμβριο την άμεση προετοιμασία από την τότε επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, «εξαιτίας της απαράδεκτης συμπεριφοράς της προς κράτη-μέλη της ΕΕ (Ελλάδα και Κύπρο), συμπεριλαμβανομένων των απειλών πολέμου», την οριστική διακοπή από την ΕΕ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το «καθεστώς Ερντογάν» και την αναστολή της προενταξιακής βοήθειας προς την Άγκυρα.

«Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Τουρκίας, πρέπει να προετοιμαστούν αμέσως, είναι η λογική συνέπεια και πρέπει αυτές να είναι σε θέση να τεθούν σε ισχύ χωρίς καθυστέρηση, εάν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι για άλλη μια φορά απλός ελιγμός από την τουρκική ηγεσία, και εάν ο Ερντογάν συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο σε βάρος των κρατών – μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου», είχε αναφέρει ο αυστριακός ευρωβουλευτής.

(πληροφορίες από lawandorder.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...