Επίθεση και από ΜέΡΑ25, ΚΚΕ στον Μητσοτάκη για την πανδημία και το ΕΣΥ

Αυστηρή κριτική για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας και το ΕΣΥ άσκησαν, επίσης, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Το ΜέΡΑ25 κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «μετά από 8 μήνες εγκληματικής απραξίας ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε το “νέο ΕΣΥ” στο οποίο ακόμα δεν έχει κάνει μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, δεν έχει εντάξει οργανικά το σύνολο του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού, δεν έχει επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας ώστε να ενταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό του ΕΣΥ και ταυτόχρονα μειώνει τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία το 2021».

Την ίδια στιγμή, προσθέτει στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διατίμηση στα διαγνωστικά τεστ και την επιβολή πλαφόν στις τιμές τους. Είναι βέβαια, επισημαίνει, τέλη Νοεμβρίου και η πανδημία χτύπησε τη χώρα μας περίπου στις αρχές του περασμένου Μαρτίου και διερωτάται: «για όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τους πολίτες που τους άφησε βορά στην αισχροκέρδεια της αγαπημένης της παρασιτικής ολιγαρχίας;».

Το ΜέΡΑ25 θεωρεί ότι «είναι τόσο σκανδαλώδης και ξεδιάντροπη πια η εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που τίποτα δεν μας ξαφνιάζει. Αντί λοιπόν απλώς για διατίμηση, η κυβέρνηση να κάνει πράξη την πρόταση και τροπολογία του ΜέΡΑ25 για δημόσιο δίκτυο καθολικών, δωρεάν τεστ για τους πολίτες, το οποίο έπειτα θα μετατραπεί σε δίκτυο μαζικών δωρεάν εμβολιασμών».

****

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη σε δομές υγείας της Θεσσαλονίκης εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας και κάνει κριτικλη και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ο Πρωθυπουργός ήρθε στη Θεσσαλονίκη για ανέξοδες υποσχέσεις και παιχνίδια επικοινωνίας, μαζί με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, την ίδια ώρα οι συνθήκες οι οποίες επικρατούν στα νοσοκομεία της περιοχής είναι πια πολεμικές. Ενδεικτικό είναι ότι οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό έχουν ξεπεράσει τους 1000, ενώ υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες κρούσματα σε υγειονομικούς.

Ο κ. Μητσοτάκης έριξε ξανά τις ευθύνες στο λαό, υπονοώντας μάλιστα με απύθμενο θράσος ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης είναι εκείνος που δεν σέβεται τους υγειονομικούς. Υποσχέθηκε ότι “το νέο ΕΣΥ θα είναι ισχυρότερο”, ξέχασε όμως να αναφέρει ότι για το 2021 έκοψε 600 εκατομμύρια από το δημόσιο σύστημα υγείας.»

Αναφορικά με την επίταξη ιδιωτικών κλινικών υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση αντί να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές για να νοσηλεύουν κρούσματα και να διαθέσουν ΜΕΘ, προχώρησε σε μετατροπή όλων σχεδόν των κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων σε κλινικές μίας νόσου, καταργώντας κάθε άλλη υπηρεσία υγείας και έδωσε εντολή να αναπτυχθούν ΜΕΘ δίχως τις ανάλογες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η γενική νοσηρότητα του πληθυσμού. Η αδυναμία των νοσοκομείων να χωρέσουν τόσα πολλά περιστατικά έχει οδηγήσει στην επίδοση πρόωρων εξιτηρίων σε ασθενείς πριν αρνητικοποιηθούν, με αποτέλεσμα η διασπορά να συνεχίζεται.»

Ευθύνες ρίχνει και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ:

«Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται σαν να μην κυβέρνησε 5 χρόνια. Ζητά προσλήψεις όταν, με δική του ευθύνη, παγιώθηκαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ και διατηρήθηκαν τα ίδια δραματικά κενά σε οργανικές θέσεις. Μιλά για επίταξη ιδιωτικών κλινικών, αλλά συμφωνεί με τις παχυλές αποζημιώσεις στους κλινικάρχες, ψηφίζοντας μάλιστα τη σχετική τροπολογία της κυβέρνησης μαζί με το ΚΙΝΑΛ. Κάνει κριτική για τη μείωση του προϋπολογισμού όταν η κυβέρνησή του πετσόκοψε συνολικά 860 εκατομμύρια ευρώ από την Υγεία.»

Για την τοπική αυτοδιοίκηση αναφέρει:

«Η διοίκηση της Περιφέρειας αλλά και η δημοτική αρχή έχουν τις δικές τους ευθύνες. Κινήθηκαν στην επικίνδυνη κυβερνητική γραμμή της ατομικής ευθύνης που άφησε αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν στήριξαν τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών της περιοχής, δεν διεκδίκησαν ενίσχυση και την αξιοποίηση των υπηρεσιών τους για ελέγχους σε μεγάλους χώρους δουλειάς, και δομές πρόνοιας, συνέβαλαν στη διαμόρφωση της στρεβλής εικόνας ότι ο τουρισμός άνοιξε χωρίς προβλήματα.»

Τέλος προτείνει σειρά μέτρων για τη διακοπή της διασποράς του κορωνοϊού:

«Σε αυτή τη φάση πρέπει πάση θυσία να διακοπεί η διασπορά και έχει καταστεί πια αδιαμφισβήτητο ότι δεν αρκούν το lockdown και τα sms. Χρειάζεται άμεσα:

• Να γίνουν μαζικά τεστ κατά μαζικό χώρο δουλειάς και κατά περιοχή κατοικίας. Να ακολουθήσει ιχνηλάτηση ώστε να εντοπιστούν όσα περισσότερα ενεργά κρούσματα γίνεται.

• Να επιταχτούν ξενοδοχεία στα οποία θα απομονωθούν οι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα θετικοί ασθενείς, ώστε να μην διασπείρουν τον ιό σε συγγενείς οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται και να κυκλοφορούν.

• Να επιταχτούν οι ιδιωτικές κλινικές που και μπορούν να νοσηλεύσουν και έχουν διαθέσιμες ΜΕΘ. Η επίταξη να γίνει με βάση τις ανάγκες τις πανδημίας και όχι με βάση το πως θα φουσκώσει περισσότερο η τσέπη των κλινικαρχών.

• Η έλλειψη σε κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες στα νοσοκομεία απαιτεί επίταξη ιδιωτών ιατρών και όχι απλά εθελοντικά καλέσματα.

• Όλα τα παραπάνω απαιτούν μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ και κάλυψη όλων των κενών σε οργανικές θέσεις, στελέχωση της ΠΦΥ και συγκεκριμένα των ΚΥ ώστε να μπορούν να αναλάβουν τμήμα των διαγνωστικών ελέγχων που επωμίζονται σήμερα σχεδόν εξ΄ ολοκλήρου τα νοσοκομεία».

Κλείνοντας η ανακοίνωση επισημαίνει:

«Τα παραπάνω μέτρα πρέπει να γίνουν πράξη έστω και τώρα. Κάθε καθυστέρηση της κυβέρνησης ισοδυναμεί με ακόμη πιο βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...