Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών: Το απόλυτο αδιέξοδο – Μικρή συμμετοχή από τους γιατρούς

Μία ανάσα πριν την επιστράτευση γιατρών για να συμβάλουν στη μάχη κατά του κορονοιού, οι ιατρικοί σύλλογοι βγάζουν ανακοινώσεις. Το τελεσίγραφο Κικίλια για 200 ιδιώτες γιατρούς έληξε την Παρασκευή και δυστυχώς, μέχρι τώρα έχουν ανταποκριθεί μόνο 61.

Μπροστά στο ενδεχόμενο επιστράτευσης λοιπόν, το απόγευμα του Σαββάτου (21/3/2021) ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έβγαλε μια ανακοίνωση με την οποία που ούτε λίγο ούτε πολύ, επιτίθεται προσωπικά στο Βασίλη Κικίλια.

Αναφέρει ότι οδηγείται «στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης» και χαρακτηρίζει «ανεπαρκή» την διαχείριση του προβλήματος από τον κ. Κικίλια, κόβοντας κάθε γέφυρα επικοινωνίας μαζί του και ζητά συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αν και όπως φαίνεται η επιστράτευση δεν ήταν ο τρόπος που ήθελε να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση στη «μάχη» κατά του κορονοϊού, τελικά οδεύουμε ολοταχώς προς αυτή. Το αδιέξοδο, όπως χαρακτήρισε στην σκληρή ανακοίνωσή του και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι δεδομένο, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δε δείχνει να κάνει πίσω.

«Ο υπουργός Υγείας εξακολουθεί να δηλώνει με μια απόλυτη επικοινωνιακή ασάφεια ότι αναζητά 200 ιατρούς για το ΕΣΥ, χωρίς σχέδιο, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι γιατροί χρειάζονται από κάθε ειδικότητα, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε τι ωράριο και υπό ποιες συνθήκες και χωρίς κάλυψη αστικής ευθύνης. Όλα αυτά βέβαια, την ώρα που εδώ και μήνες δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» αναφέρει ο ΠΙΣ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του τόνισε: «Προτιμούμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει. Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, θα το κάνω».

Έτσι η Δευτέρα (22/03) φαίνεται να είναι μία ιδιαίτερα καθοριστική ημέρα. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Επιστημονικών Εταιρειών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής Πνευμονολογίας και Αναισθησιολογίας (στις 10:00) με θέμα την περαιτέρω ενσωμάτωση ιδιωτών ιατρών στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι τίθενται σύσσωμα στη διάθεση του υπουργείου Υγείας για να συνδράμουν στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ωστόσο το κλίμα όπως προαναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα βαρύ στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Open ΤV, ξεκαθάρισε ότι οι «γιατροί περιμένουν πλέον το χαρτί», ενώ απέφυγε ουσιαστικά να απαντήσει στο αν αύριο, Δευτέρα, θα υπάρξουν περισσότερες εθελοντικές δηλώσεις για ένταξη ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. «Θα προσπαθήσουμε από 60, να γίνουν 70, 80» είπε.

Νωρίτερα στην εκπομπή «Τώρα, ό,τι συμβαίνει» είχε δηλώσει «αρνούνται οι γιατροί να βοηθήσουν» δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. «Πρώτον, δεν μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι δεν εργάζονται. Δεύτερον, λειτουργούν ως ανάχωμά προς τα νοσοκομεία και θα υπάρξει μετακίνηση επιπλέον ασθενών προς τα κρατικά νοσοκομεία, αν γίνει επιστράτευση». Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει ουσιαστικά ζητήσει 200 ιδιώτες γιατρούς και έως το απόγευμα της Κυριακής είχαν δηλωθεί 60.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διαχωρίζει τη θέση του

Αργά το βράδυ του Σαββάτου όμως, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με μία δική του ανακοίνωση, στην ουσία διαχωρίζει τη θέση του από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διευκρινίζει ότι το τελευταίο δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, είναι απόφαση του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Όλα αυτά, την ώρα που τα νοσοκομεία “στενάζουν” και καλούνται να βγάλουν εφημερίες, χωρίς διαθέσιμα κρεβάτια και γιατρούς.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...