Επιστολή Μπορέλ σε Δένδια για κυρώσεις στην Τουρκία

Έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέτρα που έχει στη διάθεσή του είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, σε πρόσφατη επιστολή που έστειλε στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Μετά και τις ενέργειες της Άγκυρας σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και τις δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για διευθέτηση του Κυπριακού… Με πρωταγωνιστή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο κ. Μπορέλ τονίζει ότι οι τουρκικές παράνομες ενέργειες, που επηρεάζουν τις ελληνικές, και τις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, δημιουργούν παραπάνω ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Προσθέτει, μάλιστα, ότι στις ενέργειες αυτές συγκαταλέγεται και ο τουρκικός μονομερής κανονισμός όσον αφορά την περιοχή έρευνας και διάσωσης, ο οποίος, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Υψηλός Εκπρόσωπος, αντιβαίνει τους σχετικούς κανονισμούς του ICAO και του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ).

Η ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει επίσης, ότι για την επίτευξη της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή χρειάζεται διάλογος σε πνεύμα καλής πίστης και αποχής από μονομερείς ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να πάρει αποφάσεις και να δείξει έμπρακτα ότι όντως επιθυμεί μια εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΕ.

Σημειώνεται, ότι ύστερα από αίτημα της Ελλάδας και της Κύπρου, στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, θα συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα τόσο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όσο και στα Βαρώσια.

«Να πάψει η Άγκυρα τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε και η Γερμανία στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ εξέφρασε από την Κυριακή (15/11) τη λύπη της για ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και τις δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποιώντας ότι «θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως».

Επίσης, η προκλητική στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα την Κυριακή (15/11), η οποία αποδοκιμάστηκε από τη Διεθνή Κοινότητα, θα ληφθεί υπόψη στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπως σημείωσε ο Πίτερ Στάνο.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής υπήρξε αποδοκιμασία της ΕΕ για τις προκλήσεις, χωρίς κυρώσεις στην Τουρκία και οι όποιες αποφάσεις μετατέθηκαν για τον Δεκέμβριο.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...