Επιμένει για αυστηρούς κανόνες στην εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία η Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε αυστηρούς κανόνες για οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, θα επιμείνουν ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι άλλοι ηγέτες της Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας ότι η προσπάθεια του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παρακάμψει τη συνθήκη για το Brexit, έδειξε ότι η δέσμευση της Βρετανίας δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (12/10).

Διπλωμάτες της ΕΕ ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής θα ζητήσουν από τον επικεφαλής διαπραγματευτή για το Brexit της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, να διασφαλίσει ότι οι «ισότιμες συνθήκες» εγγυήσεων για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε σχέση τις βρετανικές, θα υποστηρίζονται από το δικαίωμα των Βρυξελλών να προχωρήσουν σε άμεσα αντίποινα, σε περίπτωση που η Βρετανία παραβιάσει τις δεσμεύσεις της, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των «Financial Times».

Η Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ, θα επαναλάβουν τη θέση τους να διατηρήσουν τα δικαιώματα ποσοστώσεων στα βρετανικά ύδατα, αφήνοντας στον Μπαρνιέ ελάχιστο χώρο να παρεκκλίνει από τη συμφωνία, σημειώνει η εφημερίδα.

Η ΕΕ θέλει να διασφαλίσει τα δικαιώματα αλίευσης στα βρετανικά ύδατα, ένα σημαντικό ζήτημα για τη Γαλλία, όπου οι παράκτιες αλιευτικές κοινότητες ασκούν πολιτική επιρροή. Η Βρετανία θέλει μια συμφωνία περισσότερο όπως αυτή με τη Νορβηγία, που δεν αποτελεί μέλος της ΕΕ και με την οποία ορίζονται ποσοστώσεις κάθε χρόνο.

Ο Τζόνσον έχει ορίσει ως προθεσμία για τη συμφωνία τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 15 Οκτωβρίου, ενώ την Παρασκευή (09/10) ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε, ότι ο Μπαρνιέ θέλει μερικές ακόμη παραχωρήσεις από τη Βρετανία, πριν εισέλθει στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία.

Ο Τζόνσον δήλωσε την Κυριακή (11/10) στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες μετά το Brexit με την ΕΕ τις προσεχείς ημέρες, ούτως ώστε να γεφυρωθεί το «σημαντικό χάσμα», ιδίως στα θέματα της αλιείας και των ίσων όρων ανταγωνισμού, σύμφωνα με το γραφείο του.

Ο Τζόνσον επανέλαβε την πεποίθησή του ότι «ενώ η επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες μέρες θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης έτοιμο να τερματίσει τη μεταβατική περίοδο, με όρους όπως στην περίπτωση της Αυστραλίας».

Πηγή: Reuters

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...