Ένα βήμα πριν τη νομιμοποίηση της ευθανασίας η Ισπανία (video)

Νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέπει την ευθανασία ως επιλογή σε ασθενείς με βαριές παθήσεις ενέκρινε το ισπανικό κοινοβούλιο, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις κομμάτων και θρησκευτικών οργανώσεων.

Το εν λόγω νομοσχέδιο επιτρέπει την ευθανασία για ανθρώπους με «σοβαρές και ανίατες» ασθένειες που οδηγούν σε μη αναστρέψιμες, χρόνιες αναπηρίες που προκαλούν «αφόρητους πόνους».

Αναμένεται να σταλεί στη Γερουσία, η οποία μπορεί είτε να το επικυρώσει και να το καταστήσει νόμο του κράτους είτε να το αναπέμψει ζητώντας τροποποιήσεις στο κείμενο. Εάν δεν προταθούν τροποποιήσεις, ενδέχεται να εγκριθεί μέχρι την άνοιξη.

Στην περίπτωση που περάσει και από τη Γερουσία, η Ισπανία θα γίνει η τέταρτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που νομιμοποιεί την ευθανασία, μετά το Βέλγιο, την Πορτογαλία και Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Παρόμοιες αποφάσεις συζητούνται επιπλέον στη Νέα Ζηλανδία.

Αντιδράσεις

Η πρόταση, με την οποία διαφωνούν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το ακροδεξιό Vox, προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις.

Έξω από το κοινοβούλιο, οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν σημαίες με νεκροκεφαλές και ένα πανό με τη φράση «Κυβέρνηση θανάτου».

«Είναι ένας νόμος που είναι αντίθετος με όλες τις αρχές μου», δήλωσε η Καντέλα, μια βιολόγος που αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό της.

Το Βατικανό θεωρεί ως φόνο την ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, ενώ τον Σεπτέμβριο χαρακτήρισε «συνεργούς σε ανθρωποκτονίες» τους πολιτικούς οι οποίοι στηρίζουν τέτοια νομοθετήματα.

Στην Ισπανία όποιος βοηθά κάποιον να βάλει τέλος στη ζωή του ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με κάθειρξη έως και 10 ετών. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με μια πανεθνική δημοσκόπηση που έγινε το 2019, το 90% των Ισπανών τάσσεται υπέρ της αποποινικοποίησης της ευθανασίας.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...