Εμβόλιο AstraZeneca: «Stop» από 15 χώρες, συνεχίζει η Ελλάδα – Τι απαντά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) κινητοποιήθηκε και την ώρα που η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης αναστέλλουν τη χρήση των εμβολίων της «AstraZeneca». Εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση με την οποία σημειώνει πως τα οφέλη του εμβολίου της εταιρείας είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Τι θα γίνει στην Ελλάδα;

Ο ΕΜΑ συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη (18/03)για να πάρει αποφάσεις σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού Για τη διερεύνηση αναφορών σχετικά με θρομβώσεις.

Σημειώνεται ότι συνολικά 15 είναι οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες «παγώνουν» τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της «Astrazeneca», μέχρι να εξεταστούν τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί.

Συγκεκριμένα το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν αναστείλει οι εξής χώρες:

 • Γερμανία
 • Γαλλία
 • Ιταλία
 • Αυστρία
 • Ιρλανδία
 • Ολλανδία
 • Βουλγαρία
 • Νορβηγία
 • Δανία
 • Εσθονία
 • Λιθουανία
 • Λετονία
 • Λουξεμβούργο
 • Ισλανδία
 • Ισπανία
 • αλλά και η Ταϊλάνδη που δεν ανήκει στην Ευρώπη

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά μέχρι την Πέμπτη εν αναμονή της νέα γνωμάτευσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Σημειώνεται πως την Τρίτη (16/03) έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσουν δύο επιτροπές που σχετίζονται με τη χρήση του εμβολίου στη χώρα μας, και συγκεκριμένα η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και η Επιτροπή Εμβολιασμών. Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικές Αρχές στην Ελλάδα αποφασίζουν με βάση τα δεδομένα της χώρας μας, όπου μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ένα περιστατικό θρόμβωσης, το οποίο και εξετάζεται.

Βέβαια, τώρα που ανακοινώθηκε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα συνεδριάσει για το θέμα την Πέμπτη (18/03) και μετά τις τελευταίες εξελίξεις τα δεδομένα αλλάζουν…

Στη χώρα μας έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του εμβολίου της «AstraZeneca», στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί το «πράσινο φως» και για χορήγηση σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα εμβολιασμών, ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καλείται να αποφασίσει με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα.

Σε ανακοίνωση της την Κυριακή (14/03), η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφέρει πως σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.

Εξετάζει το θέμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι η συμβουλευτική επιτροπή του εξετάζει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εμβόλιο της «AstraZeneca» κατά του κορονοϊού, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό υγείας προκλήθηκε από το εμβόλιο.

Απαντώντας στο «Reuters», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ, δήλωσε: «Μόλις ο ΠΟΥ κατανοήσει πλήρως αυτά τα περιστατικά, τα ευρήματα και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις νυν συστάσεις θα επικοινωνηθούν αμέσως στο κοινό».

«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός», συμπλήρωσε.

(πληροφορίες από OPEN TV)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...