
Σε μια επιπρόσθετη, παγκόσμια κλινική δοκιμή είναι πιθανό να προχωρήσει η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca προκειμένου να καθορίσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της για την Covid-19, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της, Πασκάλ Σοριό.
«Τώρα που βρήκαμε κάτι που φαίνεται να προσφέρει καλύτερη αποτελεσματικότητα, πρέπει να το επιβεβαιώσουμε, επομένως πρέπει να κάνουμε μια επιπρόσθετη μελέτη», είπε ο Σοριό σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.
BREAKING: AstraZeneca Plc is likely to conduct an additional global trial to assess the efficacy of its Covid-19 vaccine, according to the company’s chief executive officer https://t.co/DSVcegqn9C
— Bloomberg (@business) November 26, 2020
Αντί να εντάξει αυτή την έρευνα στην κλινική δοκιμή η οποία συνεχίζεται στις ΗΠΑ, η εταιρεία θα ξεκινήσει μια νέα μελέτη για να διαπιστώσει γιατί η χαμηλότερη δόση του εμβολίου φαίνεται να λειτουργεί αποτελεσματικότερα από την πλήρη.
Ο Σοριό είπε ότι και αυτή η μελέτη θα είναι διεθνής, ωστόσο θα διεξαχθεί γρηγορότερα επειδή η εταιρεία γνωρίζει ήδη ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι υψηλή και κατά συνέπεια «χρειαζόμαστε μικρότερο αριθμό» εθελοντών.
Αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων
Την ίδια στιγμή πολλοί επιστήμονες εξέφρασαν αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων που έδειξαν ότι το πειραματικό εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό σε ποσοστό 90% σε μια υποομάδα εθελοντών οι οποίοι, κατά λάθος, έλαβαν αρχικά τη μισή δόση και στη συνέχεια την πλήρη δόση του.
Μάλιστα οι Financial Times σε δημοσίευμά τους αναφέρουν ότι έχει προκληθεί ανησυχία σχετικά με τον τρόπο που το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca έχουν χειριστεί τα πρώιμα αποτελέσματα από δοκιμές του υποψήφιου εμβολίου τους.
We have been steadily laying the groundwork required for the swift supply of our potential #COVID19 vaccine, should it receive regulatory approval. We pledge to provide broad, timely and equitable access to the vaccine and we are poised to deliver. https://t.co/hQMmYRpCuw pic.twitter.com/rE0MqfcRgm
— AstraZeneca (@AstraZeneca) November 23, 2020
Τα αποτελέσματα θεωρήθηκαν ως επιτυχία καθώς παρουσίαζαν κατά μέσο όρο αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%. Η μια ομάδα συμμετεχόντων έλαβε δύο ίδιες δόσεις με διαφορά ενός μήνα με αποτελεσματικότητα 62%, ενώ η άλλη ομάδα έλαβα τη μισή δόση και έπειτα μια πλήρη δόση με αποτελεσματικότητα 90%.
Όμως η χορήγηση της μισής δόσης ξεκίνησε με ένα λάθος. Στη συνέχεια, δόθηκε σε έναν μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων σε σχέση με αυτόν που έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις, κάνοντας έτσι την ανακάλυψη της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητάς του να μοιάζει με ζήτημα καλής τύχης.
Σε εθελοντές κάτω των 55 ετών η πιο αποτελεσματική δόση
Ωστόσο, την Τρίτη ο επικεφαλής του χρηματοδοτικού προγράμματος της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη εμβολίων (Operation Warp Speed), Moncef Slaoui, γνωστοποίησε ότι η δεύτερη υποομάδα, η οποία αποτελούνταν από λίγα άτομα, ήταν περιορισμένη σε άτομα κάτω των 55 ετών, μια ηλικιακή κατηγορία με μικρότερο ρίσκο να νοσήσουν βαριά από COVID-19.
Για τον ηλικιακό περιορισμό τόσο η AstraZeneca όσο και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν είχαν αναφέρει τίποτα.
«Υπάρχει ένας αριθμός από μεταβλητές που πρέπει να κατανοήσουμε», ανέφερε ο Slaoui. Εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα ότι η διαφορά στην αποτελεσματικότητα ήταν «τυχαία», πρόσθεσε.
Η σύγχυση που έχει προκληθεί και το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις δεν είναι ξεκάθαρες έχουν γίνει αντιληπτά από τις αγορές, καθώς οι εισηγμένες στο Λονδίνο μετοχές της AstraZeneca έχουν μειωθεί πάνω από 6% από τότε που βγήκε η εν λόγω ανακοίνωση.
Συγκριτικά, από τότε που γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των δοκιμών των Pfizer/BioNTech νωρίτερα αυτό τον μήνα, δείχνοντας αποτελεσματικότητα 90%, οι μετοχές τους αυξήθηκαν κατά 6% και 14% αντίστοιχα, ενώ για τη Moderna υπήρξε αύξηση έως και 11%.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τζέοφρι Πόρτζις, αναλυτής για την SVB Leerink, ανέφερε ότι δεν θεωρεί πιθανό να λάβει έγκριση το υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca στις ΗΠΑ αφότου η εταιρεία «προσπάθησε να ωραιοποιήσει τα αποτελέσματά», τονίζοντας τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε μια «σχετικά μικρή υποκατηγορία συμμετεχόντων στη μελέτη».
Ο Τζον ΛαΜατίνα, πρώην πρόεδρος της μονάδας παγκόσμιας έρευνας και ανάπτυξης της Pfizer, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι είναι «δύσκολο να πιστέψει κανείς» ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα προέβαιναν σε επείγουσα έγκριση για χρήση ενός εμβολίου «του οποίου η βέλτιστη έχει χορηγηθεί μόλις σε 2.300 άτομα».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Financial Times
Πηγή: altsantiri.gr