Ελπιδοφόρο μήνυμα από Βασιλακόπουλο για μεταλλάξεις: Εξασθενεί η ικανότητα του κορονοϊού να σκοτώσει

Προειδοποιητικό «καμπανάκι» έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, λέγοντας ότι «Είμαστε στα όρια του συναγερμού», μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα 1.261 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο.

Ο καθηγητής, προειδοποίησε για το ότι εδώ και κάποιες ημέρες ο δείκτης θετικότητας σταμάτησε να είναι κάτω από το 2%, αλλά είναι στο 3,5 και συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο να αλλάξει χρώμα και να «κοκκινίσει» στον χάρτη της Ευρώπης σχετικά με την πανδημία.

«Σημασία έχει ο τρόπος που εφαρμόζονται τα μέτρα»

Ερωτηθείς εάν χρειάζονται σκληρότερα μέτρα σε περιοχές βεβαρημένες επιδημιολογικά, όπως η Αττική και η Αχαΐα, επεσήμανε ότι είναι προφανώς πιο εύκολο για έναν υγειονομικό να πει να κλείσουν τα πάντα, παρόλα αυτά αυτό που είναι αναγκαίο είναι η πιστή εφαρμογή των μέτρων από το σύνολο των πολιτών.

«Από μόνα τους τα μέτρα πρόσθεσε δεν έχουν συγκεκριμένη απόδοση, αλλά όλα εξαρτώνται από τα πώς θα τα εφαρμόσουμε», τόνισε, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπήρξε αυτοσυγκράτηση κατά το άνοιγμα της αγοράς. Σχολίασε επίσης τη διοργάνωση συλλαλητηρίων την περασμένη εβδομάδα, αναφέροντας ότι καλύτερα να διοργανώνονται διαδικτυακές διαμαρτυρίες που δεν απειλούν τη δημόσια υγεία.

Καθυσηχαστικός για με τις μεταλλάξεις – Εξασθενεί η ικανότητά των ιών να σκοτώσουν

Ο κ. Βασιλακόπουλος, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός όσο αφορά τις μεταλλάξεις, εξηγώντας ότι οι ιοί αλλάζουν συνεχώς και γίνονται πιο μεταδοτικοί για να επιβιώσουν, όμως εξασθενεί η ικανότητά τους να σκοτώσουν.

Όπως ανέφερε, ότι το στέλεχος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι ούτως ή άλλως διαφορετικό από τον αρχικό που εντοπίστηκε στην Κίνα.

Ειδικότερα, επεσήμανε ότι κανένας ιός ενώ μεταλλάσσεται δεν έχει γίνει πιο θανατηφόρος. Η μόνη σχετική ένδειξη που υπάρχει για το βρετανικό στέλεχος, όπως δήλωσε, βασίζεται στην έξαρση των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία παρατηρήθηκε σε μια τραγική περίοδο για τη χώρα «που δεν είχαν που να βάλουν τους ασθενείς τους στα νοσοκομεία».

Επανέλαβε δε τη διαπίστωση των ειδικών που ασχολούνται με τις ιογενείς λοιμώξεις, ότι δεν γίνεται ένας ιός να επιλέγει να γίνεται και πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος καθώς «δεν τον συμφέρει, δεν επιλέγει να κάνει έτσι την εξέλιξή του η φύση».

Σημειώνεται πως τα μεταλλαγμένα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 205 συνολικά, με τα 31 νέα εντοπίζονται όλα στην Αττική.

Μεταδοτικότητα στα παιδιά

Για την πιθανότητα να είναι πιο μεταδοτική η μετάλλαξη του κορονοϊού στα παιδιά, ο καθηγητής υποστήριξε πως η εν λόγω θεωρία δεν είναι επιστημονικά σίγουρη και πως όταν παρατηρήθηκε αυξημένη διάγνωση της μετάλλαξης σε παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία μόνο τα σχολεία ήταν ανοιχτά, άρα εκεί υπήρξε και η μεγαλύτερη μετάδοση.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...