Ελληνοτουρκικά: Κρίσιμες οι επόμενες 40 ημέρες – Τα δύο ραντεβού που δείχνουν την επόμενη ημέρα

Η αρχή θα γίνει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 και 26 Μαρτίου, όπου και θα εξεταστεί η έκθεση Μπορέλ για το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα και ειδικά μετά τις τελευταίες κινήσεις καλής θέλησης από την πλευρά της Άγκυρας, η συζήτηση περί κυρώσεων έχει πλέον «παγώσει».

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι επιμένει σε μια διττή προσέγγιση, εκφράζοντας την επιθυμία οι Ευρωπαίοι εταίροι να συνεχίσουν την τακτική του «καρότου και μαστίγιου».

Μιλώντας στους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ την Πέμπτη, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η τακτική που προκρίνει η Αθήνα απέναντι στην Τουρκία περιλαμβάνει από τη μία «την εξέταση στόχων θετικής ατζέντας, και από την άλλη την παραμονή στο τραπέζι της προοπτικής υιοθέτησης μέτρων, εάν η Τουρκία επανέλθει σε παραβατική συμπεριφορά».

Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία η 14η Απριλίου, όταν ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί την Τουρκία, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια του πολιτικού διαλόγου που είχαν οι δύο πλευρές στην Αθήνα την Τετάρτη.

Συνάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα

Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών θα λάβει χώρα μόλις δύο εβδομάδες πριν από την Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη, όπου Ελλάδα και Τουρκία θα συμμετάσχουν ως δύο από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Αναπόφευκτα, έτσι, κατά την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα, μεγάλο μέρος της συζήτησης θα καταλάβουν οι εξελίξεις και οι θέσεις των δύο χωρών στο Κυπριακό. Παράλληλα, θα εξεταστεί και η πορεία των διερευνητικών επαφών, μετά τα δύο ραντεβού σε Κωνσταντινούπολη και Αθήνα.

Στην Αθήνα κρατούν χαμηλούς τόνους για τη συγκεκριμένη συνάντηση και για αυτό τον λόγο επαναλαμβάνουν ότι θα πραγματοποιηθεί μόνο αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, στέλνοντας, έτσι, το μήνυμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου ότι τυχόν επιθετικές κινήσεις θα σημάνουν και την ακύρωση της επίσκεψης Δένδια. Παράλληλα, τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου τόνισαν την Πέμπτη ότι η ελληνική πλευρά δεν βιάζεται ως προς την πιθανότητα συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, τη συζήτηση της οποίας ο κ. Τσαβούσογλου προανήγγειλε ότι θα έχει με τον κ. Δένδια.

Ενδεικτικός της γενικότερης επιφύλαξης που χαρακτηρίζει την Αθήνα είναι και ο «πάγος» που έβαλε ο Νίκος Δένδιας στη βολιδοσκόπηση του Γενς Στόλτενμπεργκ για μια συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα γίνει την Τετάρτη.

Τέλος Απριλίου στη Γενεύη για το Κυπριακό

Τέλος, στις 27 με 29 Απριλίου έχει συγκληθεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η Άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό. Αθήνα και Λευκωσία επιθυμούν στην Πενταμερή να προστεθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Άγκυρα έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα πάντως με όλες τις ενδείξεις, οι Βρυξέλλες θα βρεθούν στο τραπέζι του διαλόγου, έστω και υπό τη θέση παρατηρητή.

Στη Γενεύη αναμένεται να διαφανεί αν η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιμείνει στη λύση των δύο κρατών, την οποία διακηρύσσει μετά και την εκλογή του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...