Εκτός ελέγχου ο κορονοϊός στην Πορτογαλία – Μέσα στον Ιανουάριο οι μισοί θάνατοι από το ξεκίνημα της πανδημίας

H Πορτογαλία κατέγραψε σχεδόν τους μισούς από τους θανάτους από covid-19 μέσα στον Ιανουάριο, γεγονός που υπογραμμίζει την σφοδρή επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης σε μια χώρα, η οποία είχε καλό ιστορικό κατά τα πρώτα κύματα της πανδημίας.

Τα νοσοκομεία όλης της χώρας αυτής με πληθυσμό περίπου δέκα εκατομμύρια κατοίκους, βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης με τα ασθενοφόρα να περιμένουν στην ουρά, πολλές φορές επί ώρες, λόγω της έλλειψης κλινών και με κάποιες μονάδες υγείας να αγωνίζονται να εξασφαλίσουν αρκετό χώρο για τη συντήρηση των σορών.

Οι αρχές έχουν αποδώσει την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων στο περισσότερο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, ενώ έχουν αναγνωρίσει ότι έπαιξε ρόλο και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων.

Τον Ιανουάριο, 5.576 άνθρωποι πέθαναν από την covid-19, γεγονός που αντιστοιχεί στο 44,7% των 12.482 συνολικά θανάτων από τότε που ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα, τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αρχής υγείας DGS.

Η ένωση που εκπροσωπεί τα γραφεία τελετών προειδοποίησε ότι στα δημόσια νοσοκομεία εξαντλείται ο χώρος στα ειδικά ψυγεία για τη συντήρηση των σορών θυμάτων της COVID-19 και κάποια, περιλαμβανομένου του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Πορτογαλίας, του Santa Maria, έχουν εγκαταστήσει επιπλέον ψυγεία κοντέινερ για να αποσυμφορήσουν τα νεκροτομεία.

Συνολικά 711.018 κρούσματα του κορονοϊού έχουν καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2020 με το 43% των μολύνσεων αυτών τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την DGS.

Για τους περισσότερους ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού είναι το φως στο τούνελ. Αλλά μόνο περί τους 70.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής πλήρως εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Όσοι είναι άνω των 80 ξεκίνησαν να εμβολιάζονται σήμερα.

Με συνολικά 858 ασθενείς με COVID-19 να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 6.694 σε νοσοκομειακούς θαλάμους, εξαντλούνται οι κλίνες στα νοσοκομεία στην Πορτογαλία, ενώ υπάρχει και έλλειψη σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Η Πορτογαλία έχει 850 κλίνες ΜΕΘ στη διάθεση ασθενών με COVID-19 στο σύστημα δημόσιας υγείας στην ηπειρωτική χώρα και άλλες 420 για άλλες ασθένειες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...