Έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο – Τέλος στα «χρυσά διαβατήρια» (video)

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και κατόπιν πρότασης του Υπουργών Οικονομικών και του Υπουργού Εσωτερικών αποφάσισε την κατάργηση του παρόντος Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ), δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Ο κ. Αναστασιάδης προέδρευσε της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Χάικο Μάας, εν όψει και των τουρκικών προκλήσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας ακύρωσε την επίσκεψή του στην Άγκυρα, ενώ έστειλε μήνυμα στην Τουρκία.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ, ο οποίος την Τρίτη (13/10) θα βρίσκεται στην Κύπρο, θα συναντηθεί τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Μάας σε Τουρκία: Μακριά από νέες προκλήσεις στην αν. Μεσόγειο

Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε την Τρίτη (13/10) ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο, εταίρους της στην ΕΕ.

«Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα», επεσήμανε ο Μάας προτού αναχωρήσει από το Βερολίνο για επίσημες επισκέψεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών παρότρυνε την Τουρκία να παραμείνει ανοικτή στον διάλογο και να μην επαναλάβει τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου.

Η Λευκωσία κατήργησε επενδυτικό πρόγραμμα

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν πρότασης του Υπουργών Οικονομικών και του Υπουργού Εσωτερικών αποφάσισε την κατάργηση του παρόντος Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ), δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Η πρόταση των δύο Υπουργών βασίστηκε στις διαχρονικές αδυναμίες και στην καταχρηστική εκμετάλλευση που έτυχαν οι πρόνοιες του προγράμματος, ανέφερε ο κ. Κούσιος σε δηλώσεις μετά το πέρας έκτακτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Είπε επίσης ότι η κατάργηση του προγράμματος έχει ισχύ από 1 Νοεμβρίου 2020.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση θα εξετάσει συνολικά την πολιτική της για ενθάρρυνση των επενδύσεων μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που γίνεται από τον Γενικό Εισαγγελέα. Σε ερώτηση αν θα γίνει καινούργιο πρόγραμμα, απάντησε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η έρευνα από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είδαν τον φως της δημοσιότητας με το βίντεο του «Al Jazeera» ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν θέλει να προβεί σε άλλη δήλωση.

Γραπτή δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη

Ανακοίνωση εξέδωσε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης μετά την δημοσιεύσει βίντεο από το «Al Jazeera».

Συγκεκριμένα ο κ. Συλλούρης αναφέρει:

«Κατάρχας θα ήθελα να ζητήσω δημόσια συγγνώμη, για τη δυσάρεστη εικόνα που πέρασε στον κυπριακό λαό – και όχι μόνο – και την αναστάτωση που αυτή έχει προκαλέσει.

Απολογούμαι που επέτρεψα σε κάποιους, έστω και μέσα απ’ τη δημοσιοποίηση αυτής της σκηνοθετημένης και αποσπασματικής εικόνας, να πλήξουν το πρόσωπο μου και κατ’ επέκταση τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα θέλω να ανακοινώσω, ότι από την επόμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, απέχω από τα καθήκοντα μου, μέχρι να αποπερατωθούν οι έρευνες. Όταν ολοκληρωθούν, έχω πάρει τις αποφάσεις μου και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα τις ανακοινώσω.

Καλώ επίσης όλες τις αρμόδιες αρχές να επιταχύνουν οποιεσδήποτε διαδικασίες έχουν αρχίσει και είμαι στη διάθεση των Αρχών για οποιαδήποτε διευκόλυνση χρειαστεί σχετικά με τις έρευνες».

Κομματικές αντιδράσεις για βίντεο «Al Jazeera», ζητούνται παραιτήσεις και κάθαρση

Το ΔΗΚΟ καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής να παραιτηθεί για να προστατευθεί, όπως αναφέρει το θεσμικό κύρος του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, σε δήλωσή του ο Πρόεδρός του, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε πως «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος συνήλθε εκτάκτως σήμερα το πρωί, για εξέταση του θέματος που προκύπτει από το βίντεο του τηλεοπτικού καναλιού Al Jazeera».

«Η ΚΟ του ΔΗΚΟ θεωρεί ότι οι ενέργειες και οι συνομιλίες του Προέδρου της Βουλής, όπως αποτυπώνονται στο εν λόγω βίντεο, είναι εκτός των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών του, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον ίδιο και πλήττουν το κύρος του θεσμού του Κοινοβουλίου και του ύψιστου αξιώματος του Προέδρου της Βουλής», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ως εκ τούτου, «η ΚΟ του ΔΗΚΟ καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής, κ.Δημήτρη Συλλούρη, να παραιτηθεί προκειμένου να προστατευθεί έστω και τώρα το θεσμικό κύρος του Κοινοβουλίου και της θέσεως που κατέχει», ανέφερε.

«Παράλληλα, η ΚΟ του ΔΗΚΟ επαναλαμβάνει τα όσα αναφέρονται στη χτεσινή, σχετική ανακοίνωση του Κόμματος, για όλα ανεξαιρέτως τα πρόσωπα τα οποία εμφανίζονται στο βίντεο», πρόσθεσε.

ΕΔΕΚ

Εξάλλου σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου ανέφερε πως η ΕΔΕΚ έχοντας ανοικτό μέτωπο σύγκρουσης με φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς και έχοντας μάλιστα προχωρήσει και στη διαγραφή από τις τάξεις της όσων εμπλέκονται σε τέτοια φαινόμενα, δεν θα μπορούσε να μείνει απαθής στα όσα θλιβερά και απαράδεκτα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Όσον αφορά στο επίμαχο βίντεο αλλά και αυτά που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν, απαιτείται σε βάθος διερεύνηση για την επιβεβαίωση του περιεχομένου του και εάν και εφόσον προκύψουν οι όποιες ευθύνες των εμπλεκομένων, τότε αυτοί θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε προσωπικό και σε πολιτειακό επίπεδο», σημείωσε.

«Είναι γι’ αυτό το λόγο που από την πρώτη στιγμή τονίσαμε πως η πλήρης διερεύνηση για όλους όσους εμπλέκονται στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων είναι επιβεβλημένη για το σύνολο της περιόδου που αυτό είναι σε λειτουργία. Επιμένουμε πως εάν και εφόσον διαπιστωθούν παρατυπίες ή και παρανομίες, να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν οι ευθύνες προς όποιους κι αν είναι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται στην ιεραρχία του κράτους», επεσήμανε.

«Ως εκ τούτου καλούμε τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό Αστυνομίας να παρέμβουν αμέσως. Το όλο ζήτημα δεν μπορεί και δεν δύναται να αποτελέσει ακόμα ένα σκάνδαλο που θα παραμείνει στα συρτάρια των Αρχών. Η κάθαρση είναι επιβεβλημένη και η πλήρης διερεύνηση για την αποκάλυψη της αλήθειας είναι απολύτως αναγκαία», ανέφερε.

Δημοκρατική Παράταξη

Η Δημοκρατική Παράταξη εκφράζει την έντονη ανησυχία της μετά το ρεπορτάζ του «Al Jazeera», και αναφέρει ότι με βάση τα όσα έχουν προβληθεί, προκύπτουν μια σειρά από νομικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν.

«Μπροστά στις αποκαλύψεις αυτές, ψύχραιμα η συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες που πρέπει, προκειμένου να υπάρξει κάθαρση. Ουδείς υπεράνω του νόμου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Προσθέτει ότι ταυτόχρονα, οι θεσμικοί αξιωματούχοι οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και ευθύνες στα πλαίσια της πολιτικής ευθιξίας, που αναπόφευκτα οδηγούν στην υποβολή παραίτησης, με στόχο την αποκατάσταση του ήδη πληγωμένου κύρους της Δημοκρατίας και των θεσμών της.

Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων

Η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως αφού μελέτησε τις εξελίξεις όπως παρουσιάζονται στο βίντεο που δημοσίευσε χτες το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Al Jazeera» και αφού άκουσε τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων όπως παρουσιάστηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης και αφού ζήτησε τη γνώμη όλων των φίλων/μελών της Συνεργασίας με εσωτερική ηλεκτρονική έρευνα που διεξήχθη σήμερα το πρωί, λαμβάνοντας απόλυτα υπόψη και τη γνώμη των φιλών/μελών της, καταλήγει στη θέση πως οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι, δηλαδή ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ θα πρέπει να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους για λόγους ηθικής, δεοντολογίας, πολιτικής ευθιξίας και για την αποκατάσταση των ήδη καταρρακωμένων θεσμών.

Πηγές: euronews.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...