ΕΚΤ: Αγόρασε 10 δισ. λιγότερα ομόλογα την προηγούμενη εβδομάδα

Την ίδια ώρα που ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιταχύνει το ρυθμό με τον οποίο αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα (01/03) η Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη αποδεικνύουν ότι έπραξε ακριβώς το αντίθετο.

Τα απολογιστικά στοιχεία για την εβδομάδα που τελείωσε την Παρασκευή (26/02) δείχνουν ότι η ΕΚΤ επιβράδυνε τις αγορές ομολόγων από την αγορά, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό εξηγεί και τη μεγάλη άνοδο στις αποδόσεις τους το παραπάνω διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα την προηγούμενη εβδομάδα οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ περιορίστηκαν στα 13,7 δισ. ευρώ ενώ κατά μέσο όρο η Κεντρική Τράπεζα όλο το προηγούμενο διάστημα απορροφούσε από την αγορά ομόλογα αξίας 23,9 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο την εβδομάδα.

Η ΕΚΤ απέδωσε το «φρενάρισμα» αυτό σε τεχνικούς λόγους. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε, μάλιστα, τη Δευτέρα (01/03) ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης τόσο σύντομα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (26/02) ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας με παρέμβαση του στο πρακτορείο «Reuters» ζήτησε από την ΕΚΤ να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων υπογραμμίζοντας ότι η άνοδος στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων τίτλων που παρατηρείται τελευταίως δεν αντανακλά τα θεμελιώδη δεδομένα της οικονομίας.

Παρά ταύτα στην εγχώρια αγορά τη Δευτέρα (01/03) η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παρέμεινε πάνω από το 1%, εμφανίζοντας ωστόσο σημάδια υποχώρησης.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 50 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 34 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,04% έναντι -0,33% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,37%

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,2054 δολ. από 1,2074 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2053 δολ.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...