Εκπληκτικά χαμηλοί οι αριθμοί των κρουσμάτων στο Μπέργκαμο – Ειδικοί μιλούν ακόμη και για ανοσία της αγέλης

Το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού την άνοιξη του 2020 ήταν καταστροφικό για τη βόρεια Ιταλία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μολύνθηκαν, ενώ πάρα πολλοί έχασαν τη ζωή τους.

Τη στιγμή που η Ευρώπη δοκιμάζεται από το δεύτερο και ισχυρότερο επιδημικό κύμα, φαίνεται πως τα νέα σχετικά με την κατάσταση στο Μπέργκαμο είναι μάλλον θετικά, καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων της πόλης είναι εκπληκτικά χαμηλός.

Οι ειδικοί υποπτεύονται την ανοσία της αγέλης πίσω από αυτό.

Οι εικόνες από το Μπέργκαμο συγκλόνισαν όλη την Ευρώπη. Για την ακρίβεια η πόλη της βόρειας Ιταλίας έχει γίνει «σύμβολο» του τι συμβαίνει όταν ο κορονοϊός εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και το σύστημα υγείας καταρρέει και αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Την Πέμπτη 19/11, ο αριθμός των κρουσμάτων στο πρώην hotspot του κορονοϊού είναι μάλλον χαμηλός.

Όπως έγραψε επίσης η ιταλική εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano», η επαρχία του Μπέργκαμο είχε τη βραδύτερη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σε ολόκληρη την περιοχή τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της εφημερίδας, ο αριθμός των λοιμώξεων στο Μπέργκαμο αυξήθηκε μόνο κατά 6,9% μεταξύ 2ης και 23ης Οκτωβρίου. Αντίθετα, στο Μιλάνο, 50 χιλιόμετρα μακριά, το οποίο επλήγη συγκριτικά ήπια από το πρώτο κύμα, σημειώθηκε αύξηση 60,7% την ίδια περίοδο. Το ιταλικό μέσο προβάλει ακόμα υποψίες ότι αυτό εξηγείται επειδή στο Μπέργκαμο υπάρχει ήδη η λεγόμενη ανοσία της αγέλης.

Τι συνεπάγεται η επιβεβαίωση της θεωρίας

Εάν επιβεβαιωθεί η υπόθεση της εφημερίδας, το Μπέργκαμο θα έγραφε ιστορία για δεύτερη φορά: Θα καθιστούσε την πρώτη πόλη της γηραιάς ηπείρου στην οποία αποδεικνύεται η ύπαρξη της ανοσίας της αγέλης.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αρκετοί κάτοικοι είναι απρόσβλητοι και ο ιός δεν μπορεί να εξαπλωθεί περαιτέρω. Σύμφωνα με ειδικούς, για να υπάρχει αυτή η συνέπεια, πρέπει τα δύο τρίτα περίπου του πληθυσμού να έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον ιό και να παρουσιάζουν την αντίστοιχη ανοσολογική αντίδραση.

O Λούκα Λορίνι, ο επικεφαλής του τμήματος ιατρικής έκτακτης ανάγκης στο νοσοκομείο Papa Giovanni του Μπέργκαμο, δήλωσε στην εφημερίδα «Die Welt» ότι: «Τα αντισώματα προστατεύουν από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι στο Μπέργκαμο αρρωσταίνουν τώρα λιγότερο».

Σύμφωνα με έρευνες, 35% έως 40% των κατοίκων του Μπέργκαμο κατά μέσο όρο ήρθαν σε επαφή με τον κορονοϊό την άνοιξη. Το γεγονός ότι έχουν μολυνθεί τώρα στην επαρχία Μπέργκαμο λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με αλλού θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη τουλάχιστον μερικής ανοσίας της αγέλης.

Ωστόσο, δεν είναι η μόνη εξήγηση για το φαινόμενο

Οι φρικτές εικόνες της άνοιξης είναι ακόμα φρέσκιες στις μνήμες των πολιτών του Μπέργκαμο. O φόβος των ανθρώπων παραμένει μεγάλος και το τραύμα που προκλήθηκε από τις καταστροφικές συνέπειες είναι ακόμα βαθύ.

Επομένως, στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού, είναι περισσότερο προετοιμασμένοι και συμπεριφέρονται πολύ πιο προσεκτικά σε σχέση με τους πολίτες γειτονικών περιοχών. Ο Λούκα Λορίνι εξετάζει και αυτό το ενδεχόμενο. Εκτός τούτου, ο γιατρός παραδέχεται ότι τα αντισώματα εξαφανίζονται έπειτα από μια μέχρι τώρα απροσδιόριστη χρονική περίοδο και ότι τότε δεν υπάρχει πλέον προστασία από μια νέα λοίμωξη.

Πηγή: RTL, Die Welt

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...