Εκπαιδευτικοί και γονείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση

Σφοδρή κριτική απέναντι στην τηλεκπαίδευση ασκούν εκπαιδευτικοί και γονείς μαθητών, ζητώντας μέτρα για την άμεση και ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων.

Μετά από αρκετές εβδομάδες τηλεκπαίδευσης και με το άνοιγμα των σχολείων να φαίνεται αβέβαιο, πληθαίνουν τα δημόσια κείμενα πρωτοβουλιών που εκφράζουν την αντίθεση γονέων κι εκπαιδευτικών στη συνέχιση της τηλεκπαίδευσης.

Με σειρά δημόσιων κειμένων τους, η πρωτοβουλία εκπαιδευτικών «Στην τηλεκπαίδευση δεν δίνουμε συναίνεση» στέκεται κριτικά ενάντια στην τηλεκπαίδευση και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις άμεσες αλλά και τις μακροπόθεσμες συνέπειες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην παιδεία, στις κοινωνικές και τις εργασιακές σχέσεις.

Στο αρχικό κείμενο, το οποίο υπογράφουν πάνω από 150 εκπαιδευτικοί απ΄ όλες τις βαθμίδες, υποστηρίζεται ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση. Θεωρούν ότι το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων είναι «ένα ιστορικό πλήγμα στη δημόσια παιδεία» και «ότι μια κοινωνία που δεν μάχεται για την παιδεία και τη μόρφωση των επερχόμενων γενεών είναι μια αυτοκαταστροφική κοινωνία».

Η πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι η τηλεκπαίδευση δεν είναι η μοναδική λύση, αλλά θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα για την άμεση και ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων.

Το θέμα δεν είναι αν θα βελτιωθούν οι τεχνικές υποδομές, αλλά ότι οι εκπαιδευτικές κοινότητες δεν μπορούν να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως, διότι «η διαδικασία της μάθησης [….] συντελείται μέσα από την αλληλεπίδραση με τους άλλους, τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων».

Ειδικά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση αναφέρουν: «ότι για να μείνει ζωντανός ο αυθορμητισμός και η δημιουργικότητα των μαθητών, για να αναπτύξουν τον γνωστικό, αισθητηριακό, κοινωνικοσυναισθηματικό τους κόσμο χρειάζονται κίνηση, βιώματα και συναναστροφή με άλλους ανθρώπους». Τονίζουν ότι η τηλεκπαίδευση δεν επιτρέπει εξατομικευμένη παρέμβαση για να στηριχθούν οι μαθητές που αντιμετωπίζουν γνωστικές, συμπεριφορικές ή συναισθηματικές δυσκολίες, με αποτέλεσμα οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες να έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

«Τα παιδιά μας στερούνται ό,τι έχουν ανάγκη πιο πολύ στη σχολική ηλικία»

Οι γονείς, από την πλευρά τους, εστιάζουν στην κόπωση των παιδιών τους από την προσκόλληση στις οθόνες, στην κοινωνική απομόνωση των παιδιών και στις συνέπειες στην ψυχολογία τους, στο γεγονός ότι το μάθημα εξ αποστάσεως είναι κουραστικό και αναποτελεσματικό.

Σε κείμενό της, πρωτοβουλία γονέων από την Πάτρα αναφέρει για την τηλεκπαίδευση: «Εκφράζουμε έντονα τον προβληματισμό μας που τα παιδιά μας στερούνται ό,τι έχουν ανάγκη πιο πολύ στη σχολική ηλικία για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, κάτι που δεν περιορίζεται σε γνωστικούς στόχους (αν και ούτε καν αυτοί δεν μπορούν να υλοποιηθούν υπό αυτές τις συνθήκες!), αλλά αφορά επίσης ψυχικές και κοινωνικές ανάγκες τους: την ανθρώπινη επαφή και το παιχνίδι με συνομηλίκους, τη μάθηση σ’ ένα ζωντανό, ομαδικό περιβάλλον, την αυτόνομη κοινωνικοποίησή τους […].

Μέσα στην εξαιρετικά δύσκολη κοινωνικοοικονομική κατάσταση που βιώνουμε όλοι, το κλείσιμο των σχολείων δημιούργησε ενδοοικογενειακές ανατροπές, εντάσεις και πρακτικές δυσκολίες που μας έχουν φέρει σε αδιέξοδο. […] Ας αναλάβουν οι ιθύνοντες τις ευθύνες που τους αναλογούν και ας εξετάσουν, τώρα έστω, προτάσεις που συνάδουν με τις γνωστικές, ψυχικές και κοινωνικές ανάγκες των παιδιών μας, καθώς και με τις επαγγελματικές, οικονομικές και οικογενειακές υποχρεώσεις των γονέων».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...