
Η πανδημία του κορονοϊού «αποκάλυψε ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό» που υπήρχαν ήδη «σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε ο ΟΟΣΑ την Πέμπτη 19/11 .
Καθώς το δεύτερο και πιο ανησυχητικό επιδημιολογικό κύμα πλήττει τη Γηραιά Ήπειρο, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αντλεί διδάγματα από το πρώτο στο ετήσιο «πανόραμά» του για την υγεία. Ένα από αυτά, αποτελεί πως τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας πρέπει «να αναπτυχθούν προκειμένου να ανταποκρίνονται καλύτερα σε κορυφώσεις ζήτησης».
Νοσοκομεία και νοσηλευτικό προσωπικό
Για τις νοσοκομειακές κλίνες, οι «ευέλικτες λύσεις» που εφαρμόστηκαν από πολλές χώρες από την άνοιξη (συμβατικές κλίνες που μετατράπηκαν σε κλίνες εντατικής θεραπείας, νοσοκομεία εκστρατείας, διακομιδές ασθενών) προτιμήθηκαν μάλλον αντί για «μόνιμες αυξήσεις που θα ήταν πολυδάπανες».
Υπογραμμίζεται στην έκθεση πως «Η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού ήταν ωστόσο ένας πιο ισχυρός περιορισμός», γιατί «η εκπαίδευση προσοντούχων υγειονομικών απαιτεί περισσότερο χρόνο από τη δημιουργία προσωρινών ικανοτήτων».
Προκειμένου να αναπληρωθεί βραχυπρόθεσμα η έλλειψη αυτή, προτείνεται «η κινητοποίηση επιπλέον δυναμικού» μέσω «εφεδρικών καταλόγων», με τη Γαλλία να αναφέρεται ως παράδειγμα σε αυτό το σημείο.
Όμως αυτό δεν θα απαλλάξει τα κράτη από την υποχρέωση να «επενδύσουν περισσότερα στο υγειονομικό προσωπικό τους», το οποίο η υγειονομική κρίση υπέβαλε σε «οριακές πιέσεις».
Καλύτερη διαχείριση για να αποφευχθoύν εκ νέου lockdown
Τέλος, ο ΟΟΣΑ καλεί ως εκ τούτου τις κυβερνήσεις να «ορίσουν στρατηγικές που επιτρέπουν η επανάληψη της οικονομικής δραστηριότητας να τύχει μιας ορθής διαχείρισης προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα lockdown».
Επισημαίνει εξάλλου πως «οι χώρες που τα κατάφεραν καλύτερα από τις άλλες να περιορίσουν τη μετάδοση», όπως η Νορβηγία και η Φινλανδία «ήταν καλύτερα προετοιμασμένες», με μια «αποτελεσματική στρατηγική ιχνηλάτησης, παρακολούθησης ασθενών και εντοπισμού επαφών».
(ΑΠΕ – ΜΠΕ)
Πηγή: altsantiri.gr