Έκκληση ΟΗΕ για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως «γροθιά» απέναντι στην πανδημία (video)

«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης»*

*Αρθρο 1ο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ.

Ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις

Αυτό, ήταν το όραμα των εμπνευστών της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου του 1948.

Οι καταστροφικές συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (60 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους  – 20 εκατ. στρατιώτες και 40 εκατ. άμαχοι), οδήγησαν τη διεθνή κοινότητα στην απόφαση να εργαστεί ώστε να μην ξανασυμβούν ποτέ στο μέλλον οι αγριότητες και η κτηνωδία αυτού του φονικού πολέμου.

Έτσι, οι ηγέτες του κόσμου, αποφάσισαν να συμπληρώσουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που θα εγγυάτο τα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα ως «απάντηση» ενάντια στην COVID-19

Αν η κρίση μας δίδαξε κάτι, είναι πως οι κοινωνικές κατακτήσεις δεν είναι δεδομένες. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, πρέπει να διεκδικούνται συνεχώς.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε το μήνυμά του για την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020.

«Οι άνθρωποι και τα δικαιώματά τους πρέπει να είναι στο επίκεντρο της μάχης με την πανδημία. Χρειαζόμαστε καθολικό πλαίσιο που να βασίζεται στα δικαιώματα αυτά, όπως κάλυψη υγείας για όλους, για να νικήσουμε αυτήν την κρίση και να προστατευτούμε για το μέλλον» δήλωσε.

«Απειλούμαστε όλοι»

«Η COVID-19 είχε αρνητικό αντίκτυπο σε ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων πρώτης γραμμής, των ατόμων με αναπηρίες, των ηλικιωμένων, των γυναικών και των μειονοτήτων. Έχει ευδοκιμήσει επειδή η φτώχεια, η ανισότητα, οι διακρίσεις, η καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν δημιουργήσει τεράστιες αδυναμίες στις κοινωνίες μας. 

Ταυτόχρονα, υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρέχοντας ένα πρόσχημα για βαριά και κατασταλτικά μέτρα ασφαλείας που περιορίζουν τον πολιτικό χώρο και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».

Μεταξύ άλλων, τόνισε «Οι διχαστικές προσεγγίσεις, ο αυταρχισμός και ο εθνικισμός δεν έχουν νόημα ενάντια σε μια παγκόσμια απειλή»

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...