
«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης»*
*Αρθρο 1ο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ.
Living free from violence is a human right.
Living free from violence is a human right.
Living free from violence is a human right.
Living free from violence is a human right.
Living free from violence is a human right.#HumanRightsDay— Amnesty International (@amnesty) December 10, 2020
Ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις
Αυτό, ήταν το όραμα των εμπνευστών της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου του 1948.
Οι καταστροφικές συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (60 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους – 20 εκατ. στρατιώτες και 40 εκατ. άμαχοι), οδήγησαν τη διεθνή κοινότητα στην απόφαση να εργαστεί ώστε να μην ξανασυμβούν ποτέ στο μέλλον οι αγριότητες και η κτηνωδία αυτού του φονικού πολέμου.
Έτσι, οι ηγέτες του κόσμου, αποφάσισαν να συμπληρώσουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που θα εγγυάτο τα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
“The greatest glory in living lies not in never falling, but in rising every time we fall.” – Nelson Mandela #HumanRightsDay pic.twitter.com/2guA2XHcDZ
— Top Employers Institute (@topemployer) December 10, 2020
Τα ανθρώπινα δικαιώματα ως «απάντηση» ενάντια στην COVID-19
Αν η κρίση μας δίδαξε κάτι, είναι πως οι κοινωνικές κατακτήσεις δεν είναι δεδομένες. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, πρέπει να διεκδικούνται συνεχώς.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε το μήνυμά του για την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020.
«Οι άνθρωποι και τα δικαιώματά τους πρέπει να είναι στο επίκεντρο της μάχης με την πανδημία. Χρειαζόμαστε καθολικό πλαίσιο που να βασίζεται στα δικαιώματα αυτά, όπως κάλυψη υγείας για όλους, για να νικήσουμε αυτήν την κρίση και να προστατευτούμε για το μέλλον» δήλωσε.
The #COVID19 pandemic has reinforced a fundamental truth: human rights violations harm us all.
People and their rights must be front and centre in response and recovery efforts, based on solidarity and cooperation.#StandUp4HumanRights pic.twitter.com/paI5du0bgI
— António Guterres (@antonioguterres) December 10, 2020
«Απειλούμαστε όλοι»
«Η COVID-19 είχε αρνητικό αντίκτυπο σε ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων πρώτης γραμμής, των ατόμων με αναπηρίες, των ηλικιωμένων, των γυναικών και των μειονοτήτων. Έχει ευδοκιμήσει επειδή η φτώχεια, η ανισότητα, οι διακρίσεις, η καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν δημιουργήσει τεράστιες αδυναμίες στις κοινωνίες μας.
Ταυτόχρονα, υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρέχοντας ένα πρόσχημα για βαριά και κατασταλτικά μέτρα ασφαλείας που περιορίζουν τον πολιτικό χώρο και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».
‘Covid-19 has exacerbated inequalities, poverty, discrimination and other serious threats facing humanity.
Human rights must be at the heart of the recovery efforts worldwide.’#HumanRightsDay #StandUp4HumanRights https://t.co/R0xQ8p1GK3
— Angharad Phillips (@angharad_p_) December 10, 2020
Μεταξύ άλλων, τόνισε «Οι διχαστικές προσεγγίσεις, ο αυταρχισμός και ο εθνικισμός δεν έχουν νόημα ενάντια σε μια παγκόσμια απειλή»
Πηγή: altsantiri.gr