Έκκληση Χαρδαλιά σε κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας για τήρηση μέτρων – «Σαρωτικοί έλεγχοι τις ημέρες των γιορτών»

Έκκληση στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας να είναι πολύ προσεκτικοί τις επόμενες μέρες, απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στην Περιφέρεια.

«Δεν υπάρχει ζήτημα για κανένα ρεβεγιόν, δεν υπάρχει ζήτημα για άρση του lockdown. Παραμένουμε σε πολύ αυστηρά μέτρα. Θα ελεγχθούν σαρωτικά ειδικά οι μετακινήσεις μετά τις 22.00» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Γνωστοποίησε, ακόμη, ότι «υπάρχει ειδικό σχέδιο της Αστυνομίας και των ελεγκτικών μηχανισμών στις ημέρες αυτές με μαζικούς σαρωτικούς ελέγχους, ειδικά στις περιοχές με επιβάρυνση».

Ο υφυπουργός προειδοποίησε ότι «εάν δεν προσέξουμε τα Χριστούγεννα, πολύ εύκολα θα επανέλθουμε στις καταστάσεις που ζήσαμε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα» και τόνισε: «είναι ώρες ευθύνης για όλους και τον καθένα ξεχωριστά».

«Παραμένουν τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας»

Για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι δείχνει να είναι σε σταθεροποίηση. Επιπλέον, ανέφερε, ότι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη είναι καλύτερη, σε σχέση με τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, όμως σχολίασε ότι «μπορεί να βρισκόμαστε στον ίδιο αριθμό κρουσμάτων που βρισκόμασταν στις 26 Οκτωβρίου, ωστόσο παραμένουν τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας και ενώ στις 26 Οκτωβρίου είχαμε 35 ανθρώπους στις ΜΕΘ και σήμερα έχουμε 181 σε 205 κλίνες».

«Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι δεν πρέπει να υπάρξει κατάχρηση στη δυνατότητα που δίνεται έστω για μια μικρή χαλάρωση στις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σε περιοχές με επιδημιολογική επιβάρυνση ορισμένοι δεν θα μπορέσουν να κάνουν καν χρήση αυτής της δυνατότητας. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να βρεθούμε κοντά στους δικούς μας που μας έχουν λείψει. Τα μέτρα όμως πρέπει να τηρηθούν. Κι αν μπορούμε να το αποφύγουμε ας το κάνουμε για να μπορέσουμε να βρεθούμε μετά από μερικούς μήνες όλοι μαζί με ασφάλεια και χωρίς να έχουμε ρισκάρει τη ζωή συνανθρώπων μας» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Συνέστησε, τέλος, ιδιαίτερη προσοχή στα χωριά και στους ορεινούς όγκους, διότι εκεί, όπως είπε, παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα.

Τζιτζικώστας: Βρισκόμασε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη στιγμή

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε την εκτίμηση ότι «βρισκόμασε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη στιγμή».

«Ενημερωθήκαμε από τον Νίκο Χαρδαλιά για την επιδημιολογική εικόνα της Κεντρικής Μακεδονίας και για τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το προσεχές διάστημα» είπε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος επισήμανε ότι «πράγματι υπάρχει μια βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα, και στα κρούσματα, αλλά και στις αναλύσεις των λυμάτων που κάνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης». Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι «βρισκόμαστε για την ακρίβεια σήμερα στο σημείο που βρισκόμασταν στις 26 Οκτωβρίου με ακριβώς τα ίδια κρούσματα, ακριβώς το ίδιο φορτίο στα λύματα». Ωστόσο, τόνισε, ότι η διαφορά «είναι ότι δεν έχουμε τα ίδια κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με εκείνα που είχαμε στις 26 Οκτωβρίου, άρα, εάν υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος όχι να φτάσουμε στα όριά του το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως έγινε τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά να το ξεπεράσουμε κατά πολύ».

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. «Παρ’ ότι η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε τις γιορτές που έρχονται να χαλαρώσουμε. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να ακολουθήσουμε πιστά τις εισηγήσεις των ειδικών και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Εμείς, ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είμαστε εδώ να συνεχίσουμε την δουλειά που κάναμε όλους τους προηγούμενους δέκα μήνες συνδράμοντας το έργο των αρμοδίων για τη διαχείριση της πανδημίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων και στην υγεία και στην οικονομία» πρόσθεσε.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...