Εισβολή στο Καπιτώλιο: Στις 20.000 ευρώ ανέρχεται η ζημιά στα έργα τέχνης του κτηρίου

Ζημιά ύψους… πάνω 20.000 ευρώ (25.000 δολάρια) προκάλεσε στα έργα τέχνης και τα αγάλματα του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, της αιματηρής επίθεσης στο Καπιτώλιο και τα όσα έγιναν στις 6 Ιανουαρίου, με τραγικά αποτελέσματα και πέντε νεκρούς, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Ειδικότερα, την Τετάρτη (24/02), μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ άκουσε την εισήγηση του υπεύθυνου αρχιτέκτονα Τζέι Μπρετ Μπλάντον και του επιμελητή του Καπιτωλίου Φάραρ Ελιοτ, που ανέφεραν ότι αγάλματα, τοιχογραφίες, ιστορικοί πάγκοι και τα αυθεντικά παραθυρόφυλλα υπέστησαν ζημιές μεγαλύτερες ή μικρότερες κυρίως από τα σπρέι πιπεριού, τον αφρό των πυροσβεστήρων και τα κατάλοιπα από τα χημικά, των οποίων έγινε χρήση, όταν ο όχλος εισέβαλε στο κτήριο.

Έτσι, η ομάδα που επιβλέπει τη συλλογή έργων τέχνης και αντικειμένων από το 1988, ζήτησε μια έκτακτη χρηματοδότηση 25.000 δολαρίων (20.000 ευρώ) για να αποκαταστήσει τις μεγάλες φθορές στα έργα αυτά. Σημειώνεται, ότι το Καπιτώλιο διαθέτει μια συλλογή 13.000 έργων – εκ των οποίων τα 535 βρίσκονται σε κοινή θέα.

Παρά τις προσπάθειες των επιμελητών να προστατεύσουν τα έργα από τα χημικά, δεν κατάφεραν να διασώσουν δυο από τα 14 ιστορικά χάλκινα και γυάλινα φανάρια που σχεδίασε ο Φρέντερικ Ολμστεντ τα οποία καταστράφηκαν εντελώς την ώρα της εισβολής.

Ακόμα, ανάμεσα στα αντικείμενα που υπέστησαν σοβαρές ζημιές είναι ένα άγαλμα του Τόμας Τζέφερσον και οι προτομές των Τζο Κάνον, Τσαμπ Κλαρκ, Τόμας Ριντ και Τζόσεφ Μάρτιν.

Σύμφωνα με τους συντηρητές, οι κυριότερες ζημιές του «Smithsonian Institution» έγιναν στα αγάλματα που είχαν ψεκαστεί από πυροσβεστήρα και η ομάδα των συντηρητών θα αρχίσει να εργάζεται άμεσα για να αποκαταστήσει τις πρωτοφανείς ζημιές στον χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναμενόταν, ο Ντόναλντ Τραμπ κρίθηκε αθώος από τη Γερουσία. Δεχόμενος πυρά από τους Δημοκρατικούς αλλά και τον νυν πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...